5 metode de a trece peste burnout-ul dinaintea sesiunii

5-metode-de-a-trece-peste

Burn-out înainte de sesiune? Aș putea să îți povestesc una ș-alta despre ele. Ce e de făcut dacă te confrunți cu un burn-out înainte de sesiune? Vei pica examenele? Vei pierde bursa pentru că oricât ai încercat să înveți nu ai reușit? Părinții vor fi dezamăgiți de tine pentru că ai note mai mici decât ai avut semestrul trecut sau în liceu? Nu, cred că nu trebuie să privești lucrurile într-o manieră chiar atât de dramatică. Totuși, am să îți prezint câteva metode care în cazul meu au funcționat și probabil te vor ajuta și pe tine. 5 metode de a trece peste 

  1. Ia o pauză de câteva zile de la învățat.

„Cum să iau o pauză de la învățat fix înainte de sesiune?” e prima întrebare care îmi vine în minte ca student. Uite așa, ia o pauză. Pune caietele, cărțile, planșele la o parte și acordă-ți timp pentru tine. Procesul de învățare este unul constant și în facultate, nu doar în liceu. Nu ai cum să înveți 200 de pagini cu 3 zile înaintea sesiunii nici de încerci să îți torni informația în cap cu pâlnia. Poți să încerci dacă chiar vrei să te convingi, dar sunt sigură că îți va face mai mult rău decât bine. De ce? Efectul va fi exact opusul. Poate vei crede că ai reușit să înveți, dar când ajungi în momentul examenului nu mai știi nimic. Iar dacă nu ai făcut altceva decât să înveți, cu atât mai mult meriți o pauză.

 

5-metode-de-a-trece-peste

 

      2. Fă o excursie de 2 zile la munte. 

De ce fix la munte? Pentru că ceea ce avem nevoie în situațiile acestea este să ne deconectăm total mintea de social media și niște timp cu noi înșine. O plimbare în natură, o cascadă, poate marea dacă o preferi mai mult, îți pot oferi acea liniște și acel echilibru de care simți că ai nevoie acum. Din moment ce perioada sesiunii este stresantă și nu vei avea timp de mai nimic în afară de somn și învățat, îți sugerez ca în aceste zile să faci tot ce simți. Plimbări, băi calde, răsfață-te cu niște eclere, dormi mai mult, poți merge și la petreceri, lansări de carte sau concerte.

 

5-metode-de-a-trece-peste

 

 

     3. Citește cartea care e pe noptieră de atât de mult timp.

Dacă îți place să citești și reușești să te concentrezi atunci îți propun să citești. Ce să citești? Orice gen care te relaxează. Totuși, încearcă să găsești cărți ușoare, care nu necesită și documentare pe lângă lecturarea lor. Dacă îți place dezvoltarea personală și simți că ai nevoie de o carte care să îți explice cum să te organizezi mai bine îți recomand „Începe cu ceea ce nu îți place”. În cazul în care îți place să citești cărți de dragoste poți încerca orice carte scrisă de John Green. Printre cărțile fantasy care se citesc ușor cele scrise de Jennifer Armentrout. Tot nu știi ce să citești? Atunci îți recomand să arunci un ochi pe Goodreads unde vei găsi o mulțime de idei.

Există o alternativă și pentru cei care nu au răbdare să citească. Audio book-urile! În acest fel, poți combina cititul cu o altă activitate care îți face plăcere. 5 metode de a trece peste 

 

     4. Uită-te la serialul pe care l-ai început.

Eu pentru relaxare mă uit la seriale polițiste precum Dr. Bones sau care au legătură cu medicina, ca de exemplu Dr. House, Grey`s Anatomy sau The Good Doctor. Dar în afară de aceste seriale, există și cele fantasy sau cum se spune, făcute pentru tineri. Cel pe care eu consider că trebuie să-l vadă oricine este Dark. Da, serialul nemțesc, dar nu mai spun altceva pentru că voi da spoilere și aș prefera să descoperi singur(ă) ce se întâmplă.

Preferi filmele în loc de seriale? În acest caz, îți pot propune să te uiți la diferite documentare (dacă ești pasionat de istorie, astronomie, știință). Sunt și filme care merită văzute, precum Bohemian Rhapsody, Underworld, Dead Poets Society, 500 days of summer, Looking for Alaska. 5 metode de a trece peste

 

5-metode-de-a-trece-peste

 

       5. Petrece timp cu prietenii/familia.

Poate că ești genul de om care se relaxează în compania prietenilor săi. Înainte de sesiune ai putea să organizezi o excursie într-un weekend, un camping sau dacă vă place ideea, să petreceți o noapte împreună. Când ai vorbit ultima dată cu cea mai bună prietenă/cel mai bun prieten? Când ai ieșit în oraș ultima dată cu iubitul/iubita ta? Când ai mers ultima dată cu mama ta la o prăjitură? Când te-ai jucat ultima dată fotbal cu tatăl tău? Când te-ai jucat pe Xbox ultima dată cu fratele/sora ta?

Fie că te afli înainte sau după sesiune, fie că ești student/elev sau lucrezi undeva, niciodată să nu uiți să îți oferi timp de calitate. Ai grijă de tine și de sănătatea ta! Petrece timp de calitate singur sau alături de cineva. Niciodată să nu regreți acest timp petrecut cu cineva drag sau singur pentru că aceste momente pot fi cele mai de folos pentru tine. După mult timp poți face din nou lucruri care îți fac plăcere și te fac să te simți bine.

 

5-metode-de-a-trece-peste

 


Ai nevoie și de alte tip&tricks-uri? Te invităm să arunci un citești acest articol pentru a descoperi cum să te organizezi pentru sesiune.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

La 21 de ani, lucrez ca reporter la o redacție din Oradea. Fost student Erasmus, practicant în pedagogie, editor fondator al Jurnalului Milenial, un overthinker înrăit, mă străduiesc întotdeauna să văd partea plină a paharului. Când simt că lumea reală mă sufocă mă refugiez în cărți și muzică. Iubesc viața pe care o am :)