Absolvent de medicină în Cluj: cursuri, profesori, sesiuni, licență

absolvent la medicină în Cluj
Medicina este cea mai frumoasă modalitate, pentru mine, de a mă conecta la oamenii din jurul meu. Nu aș fi sinceră dacă v-aș spune că mi-am dorit asta încă din copilărie. Singurul model medical din familie a fost bunica mea. Ea și-a dorit enorm să îi urmez calea, dar respingeam vehement această idee. Cu timpul însă, a devenit cea mai dragă opțiune. absolvent la medicină în Cluj
Medicina e cu și despre oameni. Oameni care își doresc să lase doar bine în jurul lor, fie că e vorba de a vindeca o boală organică, fie că e vorba de a vindeca un suflet.
Am ales să urmez facultatea în Cluj datorită prestigiului său și tuturor oportunităților oferite de acesta.
medicina
Un alt element pe care l-am luat în considerare a fost independența pe care aș câștiga-o în momentul în care aș fi pusă în situația de a mă descurca singură. Pentru mulți din adolescenții de liceu, aceasta e cea mai așteptată experiență. E o mare surpriză când chiar te trezești în această situație și îți dai seama că viața de adult nu e chiar atât de simplă pe cât ai crezut.
Înveți lecții pe care nu ți le-ai imaginat până atunci și începi să crești în adevăratul sens al cuvântului.
M-am întrebat la începutul facultății în primul an dacă poate nu ar fi trebuit să aleg altă cale, dacă nu am făcut o greșeală. Privind înapoi acum, mă bucur că nu am renunțat când mi-am dorit atât de mult să fac asta. Când am dat admiterea prima dată nu am intrat și trebuie să recunosc că pentru mine a fost un lucru extraordinar de benefic.
medicină
Cred că prima experiență care m-a marcat a fost prima sesiune.
În momentul în care ești admis, începe o euforie care se oprește în prima săptămână după vacanța de iarnă, când realizezi cât de aproape ești de sesiune. La începutul anului 1 totul e extraordinar. Profesorii sunt entuziasmați, tu ești entuziasmat, ți se pare că toți oamenii pe care i-ai cunoscut îți vor fi prieteni pentru tot restul vieții. Ca norocul, vine sesiunea și îți deschide ochii. Realizezi că poate ar fi trebui să fii puțin mai atent la laboratoarele de dimineață la care mergeai atât de obosit pentru că te culcai prea târziu.
absolvent la medicină în Cluj
După ce supraviețuiești primei sesiuni, de acolo înainte începe viața mai frumoasă. Ești alături de oameni reali și mai ancorat în realitate, mai focusat pe motivele pentru care ești de fapt aici. O altă experiență care m-a marcat, deși am fost avertizată în această privință, a fost relația dintre profesor și student.
Lipsa familiarității dintre elevi și profesori care era în liceu a fost oarecum neplăcută la început.

Prima restanță a fost cu siguranță o altă experiență marcantă, dar una din cele mai motivante pentru viitor.

Acești 6 ani au fost plini de experiențe frumoase și mai puțin frumoase. Dar cel mai important în facultate este să trăiești aceste experiențe alături de oamenii potriviți.
Tatăl meu îmi tot spunea câteva cuvinte, auzite și de el de la un profesor din anii de facultate: „Elevul este pentru a învăța, studentul pentru a studia”.
Descriu foarte bine experiența facultății, pentru că 70% din ceea ce se întâmplă și ceea ce înveți depinde de tine. Spre exemplu, niciun cadru didactic nu se va ruga de tine să înveți. A doua șansă de obicei nu o primești în ora următoare, ci peste câteva luni în restanțe. Poți alege să iei tot ce e mai bun din fiecare oră, cursuri petrecute la facultate, sau poți să fii nemulțumit că „nu primești destul”. absolvent la medicină în Cluj
Fiecare alegere pe care o faci conturează persoana care vei deveni.
Există profesori și profesori. Nu îți vor fi toți pe plac niciodată, dar ai de învățat de la toți câte ceva, chiar dacă uneori
înveți că nu așa ar trebui să te porți cu un pacient. Te poți aștepta însă să întâlnești mulți doctori extraordinari, dedicați meseriei, care te vor motiva. Vor exista și stagii unde vei simți că nu faci destul. Aici din nou intervine alegerea ta: poți să te plângi în legătura cu asta, sau poți să cauți un alt doctor din specializarea respectivă. Există de obicei o soluție pentru orice problemă, doar trebuie căutată cu interes și ambiție.
absolvent la medicină în Cluj
În ceea ce privește așteptările despre sesiune, nu e totul atât de negru cum pare în prima.
Pe parcursul timpului, te obișnuiești cu învățatul constant și suținut și fiecare sesiune va fi mai ușor de abordat.
Următorul pas după absolvire este licența și pregătirea pentru rezidențiat.
La sfârșitul anului 6 ar trebui ca lucrarea de licență să fie terminată pentru a vă putea concentra exclusiv pe pregătirea pentru examenul cel mai important. În această perioadă un absolvent ar trebui să se gândească foarte bine ce își dorește să facă mai departe.
Licența constă în realizarea unei lucrări de 40-60 pagini. Apoi urmează prezentarea orală, un examen scris tip grilă și în unele centre, un examen practic de licență.
Niciunul din acești pași nu este atât de dificil, dar este un proces care îți consumă timp, în mod special redactarea lucrării. O altă parte mai dificilă este să reușești să parcurgi materia de rezidențiat până la examenul de licență. În general, nu licența este cea care pune probleme studenților la medicină. Examenul de rezidențiat e cel important, a cărui notă chiar decide ce vei face mai departe. absolvent la medicină în Cluj
absolvent la medicină în Cluj
Am descoperit pe Pinterest noțiunea de „bullet journal” și a fost modul perfect de a îmi folosi creativitatea și de a mă organiza în același timp. Am decis să îmi deschid contul Bujologistgram câțiva ani mai târziu. Aici postam ceea ce desenam, din dorința de a interacționa și a cunoaște oameni pasionați de același lucru.
Am început treptat să îmi postez și notițele, cu timpul. Mereu mi-a plăcut să îmi fac notițe, să găsesc moduri cât mai frumoase și mai eficiente de a le face și de a mă organiza cât mai bine. Am descoperit aici o comunitate foarte faină de oameni pasionați și nu mă așteptam la început ca ceea fac să trezească interes pentru alții.
medicină
Aș putea să spun că mereu mi-a fost frică de ce vor spune alți colegi care îmi descoperă pagina la început.
Obiectivul principal momentan pentru mine este luarea examenului de licență și luarea unei note cât mai bune la examenul de rezidențiat. Nu aș putea să spun încă care este cea pe care mi-o doresc cel mai mult. Cred că timpul va decide în locul meu până atunci. Am bineînțeles câteva opțiuni în minte, dar încă nu am decis care este cea preferată. În ceea ce privește proiectul meu, îmi doresc să împărtășesc experiența facultății, experiența pregătirii pentru rezidențiat și mai departe, experiența medicului rezident. Cred că în această perioadă în care rețelele de socializare reprezintă o mare parte din viața noastră, am putea să scoatem ce e mai bun din ele.
Medicii în online pot avea un impact extrem de benefic în rândul populației. Educarea și prevenția sunt elemente cheie pentru o populație sănătoasă.

 

medicină

 

Aș dori să îmi dezvolt și acest proiect cu materiale ajutătoare pe viitor, când timpul îmi va permite mai mult. Am multe idei, abia aștept să le pot împărtăși cu oamenii care mă susțin.
absolvent la medicină în Cluj
Dascălescu Ștefana, absolvent al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj

Ți-a plăcut acest articol și ești curios de cum e și la alte facultăți? Te invităm să arunci un ochi la categoria Studenția în România.
Vrei să fii la zi cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.
Am 22 de ani și duc o viață obișnuită, la fel care oricare dintre noi. Pentru a-mi câștiga banii de buzunar, lucrez la o redacție din Oradea. Sunt fost student Eramus, o formă de viață dependentă de cafea, de cărți și de muzică bună. Sunt editor fondator al Asociației Jurnalul Milenial, proiectul meu de suflet. Întotdeauna am să iubesc să scriu și să citesc, dar și să explorez lumea. Orice ar fi, mereu mă gândesc că nimic nu este imposibil.