Academia de poliție de la București: ți se va schimba viața

academia de poliție

Disclaimer: Intervievatul a refuzat să își dezvăluie numele din motive ce vizează locul lui de muncă. Totodată, acesta a refuzat să ne trimită imagini ce au legătură cu activitatea lui datorită sancțiunilor și posibilității pierderii locului de muncă ce pot apărea. academia de poliție

Academia de Poliție este instituția publică de stat, acreditată care formează ofițeri pentru diferite structuri: Ministrul Afacerilor Interne, Administrația Națională a Penitenciarelor, Ministerul Apărării Naționale, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază etc. În cadrul acestui institut, doritorii pot urma cursuri de licență, cu durata între 3 și 4 ani. Totodată, cei care își doresc să continuie studiile pot depune dosarul și la masterat, unde vor avea posibilitatea să studieze între 1,5 și 2 ani.

 

academia de poliție

 

Studiile urmate după absolvirea liceului

După absolvirea liceului am fost admis la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, unde am urmat cursurile Facultății de Drept.

Motivul alegerii acestei cariere

La vremea aceea mă fascina ideea unei cariere militare.

Materiile

Materiile, cel puțin la Facultatea de Drept, sunt destul de dificile și se pune foarte mult accent pe tocit, în detrimentul învățatului într-un mod logic.

Specializările care sunt la dispoziția viitorilor studenți

Specializările sunt diferite de la an la an. În principiu, sunt modificate în funcție de nevoile Ministerului. Cei care termină Facultatea de Drept la Academie, mare parte, sunt repartizați pe funcții de consilier juridic.

 

academia de poliție

 

Structura programului la Academie

În fiecare zi, la ora 06:00, este trezirea, iar la 07:00 se făcea inspecția camerelor de către comandant. La 07:30 trebuia să fim în formație pe platou pentru imn, defilare și raportul de dimineață. La 08:00 începeau cursurile și se terminau la 13:30, oră la care aveam raportul de după-amiază. După aceasta, în unele zile aveam cursuri și după-amiază, dar dacă se nimerea să nu avem, era program de voie în care unii studiau, alții făceau sport, alții ieșeau în oraș, etc.

Așteptări

Așteptările mele erau cumva ca studenții și mai apoi ofițerii care terminau să fie tratați cu un oarecare respect. Aici nu mă refer doar la ceea din partea sociețății, dar măcar din partea profesorilor și a cadrelor, respect care din punctul meu de vedere, și nu numai, a lipsit cu desăvârșire.

Joburi după absolvirea Academiei

Toți absolvenții de Academie sunt încadrați ca ofițeri de poliție în domeniul în care au studiat. Spre exemplu, cei de la Facultatea de Frontieră termină ca ofițeri de poliție de frontieră, cei de la Facultatea de Jandarmi termină ca ofițeri jandarmi etc.

Multe promisiuni, rezultate așteptate?

Au fost atât de multe promisiuni pe care le-au făcut și pe care, din păcate, nu le-au onorat, că nici nu le mai țin minte. Hahaha.

 

academia de poliție

 

Există o siguranță anume datorată terminării Academiei?

Există într-adevăr siguranța faptului că după terminarea facultății ai un loc de muncă garantat și îți poți alege locul de muncă în funcție de rezultatele la învățătură.

Beneficiile studiului la Academie

Păi, așa cum am zis și mai sus, siguranța locului de muncă după terminarea Academiei. La acestea s-ar mai putea adăuga și faptul că Academia îți oferă cazare și masă gratuite. Dar, bineînțeles, ca orice lucru gratis oferit de stat, condițiile lasă mult de dorit.

Studiile la Academie aduc cu ele un statut social sigur?

Sincer, am ajuns să cred că nu prea mai aduc, dar aici e foarte mult de discutat.

Impactul asupra vieții a acestor studii

Cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost să nu renunț la visurile mele orice ar fi. Am fost învățat să muncesc zi de zi pentru ele, chiar dacă în unele zile nu sunt destul de motivat. 5 minute de lucru contează mai mult decât nimic.

Dacă ai putea da timpul înapoi, ai dori să urmezi aceleași studii?

Dacă mă raportez la planurile mele din acest moment, probabil că nu aș mai dori să urmez aceleași studii.

 

 

Jobul în momentul actual

În momentul de față lucrez ca ofițer de poliție, consilier juridic.

3 lucruri faine despre jobul tău, 3 lucruri mai puțin faine.

3 lucruri faine: faptul că mă confrunt cu diferite spețe, posibilitatea de a avansa și faptul că am timp să lucrez și pentru planurile mele. 3 lucruri mai puțin faine: oamenii, oamenii, oamenii.

Spune-ne un banc sau o glumă despre polițiști.

Examen de grad la poliție:
Examinatorul:
– Ce se întâmplă cu apa la 90 grade ??
Polițistul:
– Sincer să fiu, nu știu, dar vă pot spune că la 100 grade face unghi drept !!!!

Un sfat tinerilor care își doresc să se înscrie în Academia de Poliție

Le-aș spune să fie foarte responsabili în alegerea pe care o fac și să-și asume faptul că odată intrați în sistem, nu vor mai avea aceleași drepturi pe care le are un civil.

– Articol scris de către Dana Lăcustă


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria După studenție.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.