Adela Rusu: fotografia a existat dintotdeauna în viața mea

Adela Rusu

Adela Rusu s-a născut în județul Maramureș, a absolvit Institutul Politehnic în Cluj Napoca și de 30 ani locuiește în Oradea. Formarea sa ca inginer mecanic nu a fost ceea ce își dorea. Astfel, în paralel cu facultatea a făcut și Școala Populară de Artă, secția Design Vestimentar în Cluj Napoca, având dintotdeauna înclinație spre artistic și artă în general. Așa că drumul său s-a axat o vreme pe această direcție de creație, până când a simțit în sufletul ei că își dorește o altă provocare. Această provocare a devenit de 16 ani modul său de viață: fotografia!

 

Adela Rusu
Blue eye in the shadow

 

Când a început pasiunea pentru fotografie?

Fotografia a existat dintotdeauna în viața mea. Îmi era destinată datorită unchiului meu din partea tatălui care era fotograf și avea un laborator foto. El ne-a facut toate fotografiile din toate etapele vieții noastre. În clasele primare am câștigat la un concurs interșcolar un aparat foto pe film Smena cu care m-am jucat sub îndrumarea unchiului meu. Acesta îmi developa fotografiile și bineînțeles peste ani făceam fotografii obișnuite în toate excursiile pe unde mergeam cu familia. Însă, pe vremea aceea nu m-am gândit că la maturitate acesta va fi modul meu de viață și că va fi pasiunea care va da un sens vieții mele!

În 2006, când am înființat un magazin online. Aveam nevoie de fotografii pentru cadourile concepute de mine, iar atunci a început marea aventură creativă! Adela Rusu

 

Adela Rusu
Amalgam

 

Dacă ar fi să facem o comparație între prima fotografie pe care ați făcut-o vreodată și ultima, care sunt diferențele?

Diferențele sunt foarte mari. Am pornit la drum cu un mic bagaj de cunoștințe în domeniul tehnicii și artei fotografice. Primele mele fotografii au fost peisaje și  instantanee de stradă. După mii de ore de studiu, participări la diferite cursuri, seminarii, workshopuri, tabere fotografice, concursuri și saloane naționale și internaționale și mult studiu individual, mi-am definit o direcție clară. E o direcție care mă inspiră, mă definește, mă face să fiu creativă și îmi creează o lume aparte. În această lume îmi place să mă refugiez: fotografia creativă de portret și fine art.

 

Adela Rusu
Dove

 

Portret, fotografia de modă, fotografia eseu și fotografia etnografică: care este diferența între aceste tipuri de fotografie?

Diferențele constau în abordare, recuzită, locație și procesare ulterioară. Adela Rusu

Fotografia de modă o facem la diverse prezentări pe podiumuri sau pentru promovarea unor colecții. Fotografia etnografică surprinde costume populare tradiționale în mediul natural sau oameni cu diverse meșteșuguri, acolo unde se mai păstrează tradiția. Fotografia eseu reprezintă o poveste filosofică în imagini, un concept, o idee pe care o exprim vizual. Adela Rusu

 

Adela Rusu
Elegance

 

Care sunt criteriile pe baza cărora un portret poate ieși bine?

Cele mai importante criterii sunt: lumina, ținuta, atitudinea și încadrarea.

Aveți diferite distincții și premii: de care sunteți cea mai mândră ?

Cele mai importante distincții obținute de mine până în prezent sunt EFIAP/p (Titlul de Excelență în rang de platină al Federației Internaționale de Artă Fotografică) care este singura federație  recunoscută de UNESCO, EPSA ( titlul de excelență a Societații Americane de Fotografie) și MAAFR (Titlul de Maestru al Asociației Artiștilor Fotografi din România). Toate aceste distincții au fost obținute în urma numărului de fotografii acceptate la saloanele naționale și internaționale. În acest moment am depășit 2500 și în cazul premiilor obținute, am 370 în acest moment.

Bineînțeles,  de Titlul de Excelență în rang de platină al Federației Internaționale de Artă Fotografică sunt cea mai mândră pentru că este cel mai greu de obținut! Adela Rusu

Obiectivul meu în acest an este să obțin și titlul de MPSA (Maestru al Societății Americane de Fotografie).

 

Adela Rusu
Graphism

 

Cum a luat naștere clubul Varadinum Foto?

În septembrie  2016, am obținut împreună cu prietenul și colegul meu Ovi D. Pop acreditarea pentru cursul de specializare ,,Fotograf”. În urma absolvirii, mulți cursanți ne-au întrebat: ,,Si noi ce vom face acum după absolvire, cu cine vom ieși împreună la fotografiat?”. Ne-am decis să înființăm Fotoclubul Varadinum care a luat naștere în iunie 2017 și care are un scop bine definit: crearea unei comunități fotografice și promovarea artei fotografice prin  organizarea de manifestări, tabere de fotografie, saloane, festivaluri, concursuri și expoziţii.

 

Adela Rusu
Iris

 

Care sunt proiectele organizate de Varadinum Foto la care se pot aștepta orădenii și nu doar în 2022?

Fotoclubul Varadinum organizează în fiecare lună expoziții tematice de fotografie pe panourile din Piața Unirii și la Filarmonica de Stat din Oradea. Organizează și ieșiri fotografice în județ sau în afara județului, tabere în locații inedite. Salonul Internațional Varadinum ajuns anul acesta la a 6-a ediție, aș putea spune că este cel mai mare din România cu cele mai importante patronaje din lume. Salonul Fotoclubul Anului în Romania ajuns anul acesta la a 3-a ediție, salon fotografic la care participă toate fotocluburile existente și cu activitate fotografică în România și prima ediție în acest an, al unui mare circuit ,,Grand Romania Circuit”, un circuit care cuprinde  4 regiuni din țară, cu un juriu format din 12 artiști fotografi din 9 țări!

 

Rusu Adela
Kudika

 

Expoziții, cursuri, concursuri, ședințe foto- cum reușiți să vă organizați timpul în așa fel încât să le faceți pe toate?

Într-adevar sunt multe de făcut. Însă, sunt un om ordonat și calculat, fac totul cu mult drag, conștiinciozitate și implicare. Încerc să fiu un exemplu pentru cei care se plâng în permanență că nu au timp! Adela Rusu

Fotografiile făcute de dumneavoastră au fost expuse în peste 60 de țări: ați primit feedback din partea vizitatorilor?

Facebookul este cel mai bun loc pentru feedback. Discut cu fotografi din întreaga lume, care mă felicită și îmi apreciază lucrările. Astfel, sunt invitată în jurii internaționale alături de alți fotografi de talie mondială și pentru mine aceasta este o recunoaștere și o mare bucurie.

 

Adela Rusu
Light in the dark

 

După toate aceste distincții, premii, expoziții și cursuri, care este viziunea dumneavoastră pentru acest an?

Sunt mulțumită și fericită pentru tot ce am realizat până acum. Sunt fericită că mulți dintre foștii mei cursanți au rezultate foarte bune și sunt implicați în diferite proiecte pentru care sunt apreciați. Eu fiind o fire pozitivă, nu pot decât să îmi doresc să fiu sănătoasă și să am în continuare serii de cursanți care să se dezvolte pe această direcție minunată și creativă care este fotografia. Adela Rusu

 

Adela Rusu
Magic place

Toate fotografiile folosite sunt realizate de Adela Rusu. Pentru a o cunoaște mai bine, vizitează site-ul  sau urmărește-o pe Facebook.


Ți-a plăcut acest interviu și îți dorești să citești și altele? Te invităm să arunci o privire la secțiunea noastră de interviuri.

Vrei să fii la zi cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.

La 21 de ani, lucrez ca reporter la o redacție din Oradea. Fost student Erasmus, practicant în pedagogie, editor fondator al Jurnalului Milenial, un overthinker înrăit, mă străduiesc întotdeauna să văd partea plină a paharului. Când simt că lumea reală mă sufocă mă refugiez în cărți și muzică. Iubesc viața pe care o am :)