Adelina Simu: abia aștept să mă întorc în Seul

Adelina Simu

Îți vine să crezi că în România este posibilitatea de a merge în Coreea de Sud? Cine s-ar fi gândit că dacă înveți puțin îți poți îndeplini chiar și visul de a te duce în Seul? Adelina Simu, studentă în cadrul Universității Babeș-Bolyai a reușit să opțină această bursă. Cum altfel am putea să aflăm cum funcționează lucrurile decât întrebând-o de experiența ei?

Care este specializarea la care studiezi?

Acum studiez Business Administration, la Facultatea de Business din cadrul Universității Babes-Bolyai.

Studiezi aceeași specializare și în Seul sau ai aplicat pentru o altă specializare?

Studiile mele au implicat subiecte ce țin de aceeași specializare studiată acasă, Business Administration.

 

Adelina Simu

 

 Comparând viața de zi cu zi a unui student român și a unui student din Coreea, care ar fi diferențele?

Diferențele sunt destul de mari. Viața universitară este structurată în mod fundamental diferit față de ce suntem noi obișnuiți. Începând cu școala gimnazială elevii și studenții sunt încurajați să-și petreacă întreaga zi în cadrul școlii, participând la diverse activități. Adelina Simu

În cele mai multe cazuri, studenții stau în campusul universitar de dimineața până seara târziu, fie studiind la bibliotecă, cafenele sau restaurantele universitare. Dar dacă nu studiază, își petrec timpul participând la unul sau mai multe cluburi organizate de studenți. Aceste cluburi implică activități din toate domeniile, de la cluburi de dans, lectură, șah, badminton, teatru, muzică, artă, debate, IT, budism, limbi străine, ș.a.m.d. Din câte am înțeles de la prietenii mei, cea mai mare parte din socializarea lor din timpul studenției se întâmplă în cadrul acestor cluburi.

Din punctul meu de vedere, cultura aceasta universitară aduce beneficii studenților coreeani. Din păcate, studenții români nu se prea pot bucura de astfel de lucruri, cu excepția câtorva cazuri particulare.

Beneficiile observate de mine constau în faptul că universitatea le oferă diverse facilități, deschise pentru toată lumea, extrem de dotate. Totodată, facultatea încurajează studenții să studieze împreună sau separat în cadre create special pentru eficiența timpului de studiu.

Pe deasupra, studenții au ocazia să își dezvolte ariile de interes extracuricular în cadrul instituției de învățământ împreună cu oamenii interesați de aceleași lucruri. Astfel, se motivează unii pe ceilalți și se creează o atmosferă de creștere și competiție sănătoasă. Adelina Simu

 

Adelina Simu

 

Cum ai aflat că există posibilitatea să participi într-un program în Seul?

Programul cu care am mers eu în Seul nu este Erasmus. Din păcate, nu există un program Erasmus care să ofere burse în Asia din câte știu eu. Eu am reușit să merg în Seul datorită unui parteneriat între Universitatea Babes-Bolyai și Universitatea Dongguk. Este un parteneriat anual în care Universitatea Dongguk oferă 5 burse pentru a veni și studia timp de un an acolo.

Care a fost procedura de aplicare într-un astfel de program, în celălalt capăt al lumii?

Procedura de a aplica pentru bursă a fost relativ simplă. Implică creara dosarului ce conține foaia matricolă pe anul precedent de studiu, un CV, scrisoarea de intenție și opțional, o scrisoare de recomandare din partea unui cadru didactic. Mai apoi urmează un interviu, ce va fi factorul decisiv în primirea bursei. Adelina Simu

 

Adelina Simu

 

Aflând intenția ta, cum s-a raportat Facultatea din Seul la venirea ta?

O dată ce am trecut interviul, aplicarea mea a fost trimisă la Universitatea Dongguk. Într-un final, ei au trimis scrisoarea de acceptare.

Cum ți se par oamenii din Coreea de Sud? Sunt mai deschiși și bucuroși să te aibă printre ei?

Oamenii din Coreea de Sud sunt foarte calzi și primitori. Au o cultură foarte deschisă pentru străini, mai ales în Seul, un oraș destul de diversificat cultural. Am fost foarte bine primită și acceptată ca un membru al familiei. Sunt sigură că e posibil ca mulți să fi avut experiențe mai puțin plăcute, ca peste tot, de altfel. Cu toate acestea, eu și celelalte 4 fete cu care am mers am avut parte de o experiență minunată de la început până la sfârșit. Cu siguranță am creat niște legături ce vor ține toată viața. Adelina Simu

 

Adelina Simu

 

Locuind acolo o perioadă mai îndelungată, care au fost dificultățile cu care te-ai confruntat?

Dificultățile întâlnite într-o ședere de un an într-o țară străină în calitate de student, cu siguranță au constat în mai multe aspecte, dar nimic prea copleșitor. Desigur este aspectul dorului de casă, și de comunitatea în care ai crescut. Aspectul culturii diferite și a necunoscutului în care te afli. Este mai dificil să îți dai seama cum ar trebui să navighezi prin anumite situații. Există și aspectul financiar, ce poate fi dificil dacă nu ești susținut de acasă, din cauza faptului că multe lucruri sunt mai scumpe decât am fost obișnuită, spre exemplu mâncarea, în general, dar mai ales fructele și legumele proaspete.

Cum ai reușit, tu și familia ta, să găsiți acel „drum de aur” între fusurile orare?

Depinde de fiecare cum își organizează timpul. Din cauză că există o diferență de 7 ore între Coreea de Sud și România, Coreea fiind cu 7 ore înainte, de cele mai multe ori eu stăteam trează până mai târziu sau ne planificam convorbirile telefonice pentru weekend. Adelina Simu

 

Adelina Simu

 

Ai avut nevoie să înveți coreeana, ai învățat acolo sau pur și simplu este suficient să știi engleza?

Engleza te poate duce departe, dar nu este chiar suficient. Chiar dacă ei studiază engleza și o înțeleg aproape în proporții relativ mari și sunt dornici să te ajute în caz că ai nevoie de instrucțiuni, majoritatea coreenilor nu sunt fluenți în engleză, sau sunt prea rușinoși să își dea drumul în vorbire în limba engleză. De aceea, o formă de comunicare hibridă va fi de mare ajutor.

Pe de altă parte, tot ce este scris, este scris în coreeană, și rar există și traducere în engleză. Să știi măcar lucrurile de bază în coreeană ajută,iar acest aspect va fi apreciat și de ei.
Eu am început să învăț bazele de acasă, și am luat cursuri de coreeană cât am fost acolo. Pentru mine, personal, a fost un mare ajutor. Deși am prieteni străini care locuiesc în Seul de câțiva ani, totuși, nu cunosc limba deloc. Deci nu este un factor vital în era Google Translate. Adelina Simu

 

Adelina Simu

 

Care sunt costurile pentru a avea un trai decent ca student în Coreea?

Bursa pe care am primit-o noi din partea Universității Dongguk, din păcate, nu a fost de ajuns pentru a acoperi costurile lunare ale unui student. Excluzând costul de cazare ce poate varia foarte mult în funcție de standardele fiecăruia, costul lunar aproximativ de trăi decent ar fi undeva la 500 de dolari americani.

Știind că peste graniță se află Coreea de Nord, o țară al cărei stil de viață constă în dictatură, se resimte acest aspect și în Coreea de Sud?

Nu, nimeni în Coreea de Sud nu trăiește cu gândul sau frica constantă că după graniță se află o dictatură înfricoșătoare. Fiecare își trăiește viața în mod normal și nu există o atmosferă de îngrijorare printre cetățeni. De fapt, dintre toate țările pe care le-am vizitat și în care am locuit, Coreea de Sud este țara în care m-am simțit cel mai în siguranță, inclusiv umblând singură noaptea.

 

Adelina Simu

 

În momentul în care ai ajuns la destinație, ai avut acel „șoc cultural”?

Datorită faptului că eu cunoșteam elemente din cultura lor înainte să ajung să le trăiesc eu însumi, nu am avut așa-zisul ,,șoc cultural”. Mai degrabă decât un șoc cultural, aș numi experiența mea o admirație continuă față de ce observam și trăiam printre ei. Admirație față de organizare, ordine, respect, felul cum au creat și implementat confort în fiecare loc și detaliu. Dacă ar fi să numesc un șoc cultural pe care l-am trăit ar fi acesta: din păcate, oamenii din vest privesc majoritatea țărilor asiatice ca niște locuri în care ierarhia impune rigiditate și o stare sumbră asupra oamenilor. Șocul a fost să descopăr că ei nu sunt așa deloc. Sunt foarte calzi, relaxați, cu un simt al umorului foarte bine dezvoltat și sunt dornici ca toată lumea din jurul lor să se simtă lejer și evită situațiile tensionate. Adelina Simu

Consideri că este Seul un oraș în care te poți dezvolta pe domeniul tău sau este doar o provocare care merită încercată pentru dezvoltarea personală?

Am ascultat un interviu de ceva timp în urma căruia un businessman spunea „dacă vrei să încerci o idee de business nouă, și vrei să vezi dacă va funcționa, piața ideală este în Seul. Dacă ideea ta este bună, și va prinde în Seul, va prinde oriunde in lume.” Eu sunt de aceeași părere. Seul este un oraș în continuă dezvoltare și nevoia de afaceri de succes este foarte mare datorită lipsei de locuri de munca pentru mulți tineri. Desigur, este o provocare foarte mare pentru dezvoltarea personală, m-am întors de acolo o persoană foarte diferită față de cine am plecat, în cel mai bun mod posibil și abia aștept să mă întorc.

 

Adelina Simu

 


– Adelina Simu, studentă în cadrul Universitatea Babeș-Bolyai, la specializarea Business Administration.


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria Studenția în România.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

La 21 de ani, lucrez ca reporter la o redacție din Oradea. Fost student Erasmus, practicant în pedagogie, editor fondator al Jurnalului Milenial, un overthinker înrăit, mă străduiesc întotdeauna să văd partea plină a paharului. Când simt că lumea reală mă sufocă mă refugiez în cărți și muzică. Iubesc viața pe care o am :)