Alessandra Pirlea: despre nutriție și dietetică la Târgu-Mureș

Alessandra Pirlea
Când se vorbește despre nutriționism, oamenilor le vine în minte faptul că sunt medici care îți vor pune bariere în rutina de a te hrăni în fiecare zi. Totodată, te vor obliga să renunți la ceea ce îți place cu adevărat. Adevărul este că în ziua de azi foarte multă lume se consideră nutriționist. Ei, bine, pentru a fi o persoană calificată, să zicem „cu acte în regulă”, trebuie să urmezi o facultate.
Depind foarte multe de intențiile pe care le avem legat de facultate.
În cazul meu schimbul de experiență prin Erasmus m-a ajutat tare mult să mă dezvolt pe acest domeniu. Trainingurile, cursurile de perfecționare, schimburile de experiență sunt cele care fac diferența. Așa că îndemn toți studenții, chit că sunt de la medicină sau nu, să profite la maxim de toate provocările care le ies în cale.
Alessandra Pirlea
În acest caz, profilul de Nutriție și Dietetică din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie.
Nutriționismul este tratat ca o ramură mai puțin importantă a medicinii, astfel că puțini aleg această meserie. Nutriția este un domeniu foarte complicat. Multă lume, din păcate îl consideră „floare la ureche”. Tocmai din acest motiv este indicat să apelăm la un specialist în acest domeniu. Ideal ar fi ca medicii să colaboreze continuu cu noi, dieteticienii. Astfel, vom ajunge la bunăstarea pacientului și, dacă este posibil, putem ocoli consumarea în exces a medicamentelor.
Din păcate la noi multă lume nu a auzit de termenul „dietetician”. De aceea sunt multe persoane care apelează la Dr. Google și urmează tot felul de diete „minune” care fac mai mult rău decât bine.
Este nevoie de noi, dieteticienii, deoarece mereu vor fi oameni care au patologii diverse, dar majoritatea pot fi tratate cu ajutorul alimentației, ba chiar se pot și vindeca. Facultatea îți oferă o bază pe care îți vei clădi cariera. Cei 3 ani de facultate alături de cei 2 ani de master reprezintă undeva la 40% din ce vei avea nevoie ca să profesezi „așa cum trebuie”. Alessandra Pilea
Da, de cele mai multe ori sunt cazuri mai puțin fericite în care trebuie să renunți la anumite lucruri.

Cum ar fi în cazul diabeticilor care trebuie să renunțe, după cum bine știm, la zahăr. Dar, noroc că există alternative și intervenții dietoterapeutice cu ajutorul cărora se poate stabiliza glicemia și insulinemia. Vestea bună este că există alternative și pentru cei care au diferite intoleranțe: produse fără gluten, lactoză, produse cu un conținut scăzut de carbohidrați etc. Alessandra Pirlea

În 2020, când am avut eu admiterea, se intra pe bază de dosar.

Bănuiesc că au trecut la această metodă din cauza pandemiei. Îmi pare foarte rău că nu se mai dă admiterea „clasică”: un test grilă ce consta în 5 capitole din cartea de admitere pentru medicină. Admiterea poate fi ușoară pentru cei care au făcut biologie în liceu. Este adevărat că în cartea pentru admitere totul este la un nivel mult mai ridicat, dar dacă ai bazele, totul merge mult mai ușor. După cum spuneam, în anul în care am avut eu admiterea, s-a intrat pe bază de dosar. Se ținea cont și de media de la Bacalaureat, ceea ce nu mi se pare corect, dacă e să o luăm așa cum trebuie.

Sinceră să fiu am avut mari emoții până la afișarea rezultatelor, chit că în adâncul sufletului am simțit că sunt șanse să intru.

Sunt foarte multe cunoștințe importante pe care trebuie să le știi. Trebuie să știi biologie ca la carte. Trebuie să înțelegi cum se leagă lucrurile unul de celălalt. Chimia joacă un rol foarte important în acest domeniu. Anatomia, fiziologia, chimia, bio-chimia, fiziopatologia, genetica, morfopatologia, microbiologia sunt bazele. Dacă ai înțeles la fiecare în parte cum stau lucrurile, totul se va lega în mintea ta. Apoi în anii mai mari va urma partea interesantă: nutriția mamei și copilului, nutriția în perioada perinatală, nutriția în diferite boli etc. În mare parte primul an cuprinde materiile care se fac și la medicină generală. Doar că timpul nostru este mult mai scurt, iar materia este pompoasă și dificilă. Alessandra Pirlea

Ideea este că trebuie să fii deschis, lucrurile se schimbă și trebuie să filtrezi informația.

Face to face nu prea am avut experiențe cu profesorii. Anul trecut în septembrie am avut ocazia să particip la câteva lucrări practice onsite. Cu unii profesori m-am văzut doar în ziua în care avusesem examenele, astfel nu prea am putut interacționa cu ei așa cum mi-aș fi dorit. Pe de altă parte, am avut și profesori mai tineri cu care am putut ține legătura foarte bine și online. Unii profesori mai au acea gândire „comunistă”. Uneori au senzația că totul se învârte doar în jurul materiei lor, dar din fericire nu am avut multe interacțiuni cu aceștia. Alessandra Pirlea

Mă bucură tare mult faptul că am avut mulți profesori  din generațiile mai noi, mai tinere care au fost deschiși asupra noutăților, ba chiar erau foarte interesați când le spuneam noi ceva de actualitate.

Îmi doresc ca în viitor lucrurile să fie mai roz, să fie mai multă interacțiune face to face cu ceilalți, mie asta mi-a lipsit și îmi lipsește în continuare cel mai mult.

Sesiunea poate fi și lejeră, poate fi și o mare bătaie de cap, depinde de cum ți-o faci tu. La noi la UMF în Târgu-Mureș anul de studiu este împărțit în 4 module care se împart în 7 săptămâni de cursuri/ lucrări practice, fiecare având câte o sesiune. Deci da, am avut 4 sesiuni. Nu toate au fost așa cum mi-am dorit eu, deoarece cele 7 săptămâni nu ne ajung comparat cu materia foarte amplă. Dar dacă îți organizezi timpul cu cap, nimic nu este imposibil. Cerințele depind de la un profesor la altul.

 

Alessandra Pirlea

 

Am avut momente în care după terminarea examenului am zis ”ok, mă așteptam la ceva mult mai greu.” sau „of, ce au fost cu întrebările de la examen, credeam că nu va fi chiar așa de dificil?”

Cred că cele două luni cât am fost plecată cu Erasmus au fost cele mai frumoase clipe din anul I.  Am fost plecată în Ungaria timp de două luni, așa cum am menționat mai devreme, în orașul Győr la Spitalul Universitar Petz Aladár. Nu vă pot spune cât de bine mi-a prins această perioadă, atât pe plan personal cât și profesional. Am învățat foarte multe lucruri noi, am evoluat foarte mult. Alessandra Pirlea

 

Alessandra Pirlea

 

E altfel când poți interacționa direct cu pacientul, să discuți cu el și să vezi cum este viața lucrând într-un spital.

Am interacționat cu bebeluși. Până și cu vârstnici, cu oameni care sufereau de diferite patologii (diabet, probleme nefrologice, cancer, anorexie, obezitate, boli interne). Pot spune că am văzut de toate, iar acum lucrurile s-au legat mult mai bine în capul meu. Am făcut foarte multă practică pe care din păcate nu se prea pune accentul în învățământul din România. Ar fi fost păcat să nu profit de această experiență. Merită din plin și încurajez studenții să profite la maxim de schimburile de experiență, sunt cele mai faine momente din viața de student. Poți cunoaște oameni, locuri, culturi noi și îți poți crea diverse relații, nu se știe niciodată când vei avea nevoie de ajutorul lor. Alessandra Pirlea

 

Alessandra Pirlea

 

De multe ori primesc întrebările: „Vei fi medic?”, „Tu vei fi bucătăreasă?”, „Tu scrii diete?” etc. la care răspund „Nu, nu voi fi nici medic, nici bucătăreasă, voi fi nutritionist-dietetician, specialist în nutriție!”.

Rolul meu este și va fi îndrumarea spre un stil de viață sănătos în care nu trebuie să renunțăm la niciun aliment (în cazul în care nu sunt probleme de sănătate ce necesită o dietă mai specială).

Să îi ajut să-și atingă țelul dorit și să tratăm anumite afecțiuni cu ajutorul alimentației și unui stil de viață activ, sănătos.  Există rezolvare pentru orice, chit că metoda cea mai simplă este să apelăm la un medicament. De cele mai multe ori nu vindecă problema, doar ameliorează simptomele. Prefer să schimb câte ceva  în planul alimentar și să am și rezultate. Așa cum am spus mai devreme ar fi ideal ca între medici și dieteticieni să existe o bună colaborare continuă.

Meseria de nutritionist-dietetician implică foarte multe lucruri, o responsabilitate foarte mare, multă răbdare și atenție.

Pe Instagram încerc să am conținut cât mai diferit. Uneori mai postez și lucruri legate de fashion, make-up și travel, dar am postări legate de lifestyle, nutriție și dietetică. Dietetica este acea ramură a medicinii care se ocupă de dietă.  Nutriția cuprinde procesele fiziologice prin care organismele își procură hrana necesară pentru a crește, a se dezvolta, obținerii energiei pentru desfășurarea proceselor vitale. Cele două sunt ca sarea și piperul, nu există una fără cealaltă. Fiecare patologie are nevoie de un plan alimentar anume. Alessandra Pirlea

Fără aceste două ramuri alimentația ar fi haotică și nu am reuși să asimilăm toți nutrienții de care are nevoie organismul nostru  pentru a funcționa optim.

Sfătuiesc lumea să pună mare accent pe sănătate, să apeleze la specialiști în caz de nevoie, nu la internet și să țină cont de recomandările acestora. În al doilea rând aș vrea să determin lumea să fie mult mai deschisă. Lucrurile evoluează la fel și știința, medicina, nutriția. Astfel, ce se recomanda acum 20, 30, 50 de ani posibil să nu mai fie de actualitate. În ultimul rând, îndemnul meu este ca toată lumea să se bucure de fiecare moment, mai ales că trăim într-o perioadă mai dificilă, sensibilă. Încă o dată, îi rog să țină cont de sfaturile specialiștilor!


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria Studenția în România.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

La 21 de ani, lucrez ca reporter la o redacție din Oradea. Fost student Erasmus, practicant în pedagogie, editor fondator al Jurnalului Milenial, un overthinker înrăit, mă străduiesc întotdeauna să văd partea plină a paharului. Când simt că lumea reală mă sufocă mă refugiez în cărți și muzică. Iubesc viața pe care o am :)