Anda Tămășanu: teatrul și scena pentru mine înseamnă spațiul unde dăruiesc

Anda Tămășanu

Anda Tămășanu a absolvit Facultatea de Teatru, specializarea Artele spectacolului de Teatru în București, 2012. În prezent, este actor în cadrul Teatrului „Regina Maria” din Oradea, actriță de dublaj și membru fondator al Teatrului Anonim. A fost nominalizată pentru cea mai bună interpretare feminină pentru rolul Viola , jucat la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați, octombrie 2014.

Ce înseamnă teatrul și scena pentru tine?

Teatrul și scena pentru mine înseamnă pasiune, profesie, spațiul meu de muncă, de joacă, unde cresc, dăruiesc și împărtășesc. Anda Tămășanu

În ceea ce privește actoria, care crezii că sunt cele mai esențiale aspecte la care trebuie să se acorde atenție?

La mijloacele specifice (voce, corp, măiestrie) care trebuie lucrate constant. Totodată, trebuie să acorde atenție și la lucrul just asupra situației piesei și colaborarea echilibrată cu echipa, în primul rând cu regizorul.

Care este procesul de pregătire înainte de o piesă de teatru?

Se trece printr-o perioadă de lecturi a textului piesei, apoi la lucrul asupra biografiei personajelor, asupra situațiilor juste din scene și din întreaga piesă. Abia apoi urmează lucrul propriu-zis la scene împreună cu distribuția și echipa, apoi o parcurgere a întregului spectacol. Concomitent se lucrează la costume, la decor, la recuzită, la lumini, la sunet sau alte efecte necesare și desigur promovarea acestuia de către teatru sau alt producător. Anda Tămășanu

 

Anda Tămășanu
Anda Tămășanu jucând-o pe Domnișoara Iulia

 

Cum schimbă meseria de actor cursul vieții unui om?

Nu știu cum i-a schimbat pe alții, iar eu nu știu cum e altfel pentru că asta am ales să fac. Eu știu că fac ceea ce mi-am dorit, că o fac cu plăcere și acum, și că nu mă văd făcând altceva. Eventual doar ceva care să aibă legătură cu această lume.

De când sunteți în domeniu, care a fost cel mai greu rol pe care l-ai jucat?

O torționară în spectacolul despre perioada comunistă Cei ce nu uită…, de Gavriil Pinte, care s-a montat la Oradea în 2013.

Cum a afectat pandemia activitatea ta?

Am suferit în lunile în care am fost departe de scenă. Cu toate acestea, au fost anumite lucruri pe care le-am învățat în perioada asta, care îmi sunt de folos. De asemenea, și teatrele au fost nevoite să găsească mijloace de adaptate în aceste condiții, care s-au dovedit a fi eficiente și acum. Anda Tămășanu

 

Anda Tămășanu

În ce constă activitatea de actor de dublaj?

 

Presupune ca toate mijloacele de lucru și de expresie a unui perso naj să se regăsească în voce. Lucrez într-un studio, cu un ecran în față, pe care văd acțiunea și replica personajului pe care îl dublez în timp real.

 

Organizați și ateliere de actorie pentru toate vârstele. Cum ați descrie experiența dumneavoastră cu oamenii de pe partea cealaltă a scenei?

Mă împlinește și mă bucură faptul că pot să împărtășesc din ceea ce știu. Copiii sau adulții cu care am lucrat vin la astfel de ateliere pentru că își doresc să se dezvolte sau să cunoască mai mult această lume. Cred că nimeni nu a avut vreodată de pierdut din studiul unei arte sau al unui proces creativ. Anda Tămășanu

Pentru cei care își doresc să urmeze Facultatea de Actorie, care este sfatul dumneavoastră?

Să încerce, dacă asta îi atrage.

 

Anda Tămășanu

 


Ți-a plăcut acest interviu și îți dorești să citești și altele? Te invităm să arunci o privire la secțiunea noastră de interviuri.

Vrei să fii la zi cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.

Am 22 de ani și duc o viață obișnuită, la fel care oricare dintre noi. Pentru a-mi câștiga banii de buzunar, lucrez la o redacție din Oradea. Sunt fost student Eramus, o formă de viață dependentă de cafea, de cărți și de muzică bună. Sunt editor fondator al Asociației Jurnalul Milenial, proiectul meu de suflet. Întotdeauna am să iubesc să scriu și să citesc, dar și să explorez lumea. Orice ar fi, mereu mă gândesc că nimic nu este imposibil.