Andrèa Fowler: iubesc mai mult scrisul decât medicina

Andrèa Fowler

Andrèa Fowler și-a început activitatea de scriitor pe platforma Wattpad, sub pseudonimul Pufoșenie. La vârsta de doar 15 ani a strâns peste 1 milion de citiri la seria SKiN. În prezent are peste 5 milioane de vizulizări pe Wattpad, unde continuă să publice cărți, precum Heat și Stupida mea inocență. În 2019 a obținut pe Wattpad premiul „Writer of the Year”, iar acum este bestselling autor la editura Bookzone.

În momentul în care accesăm contul tău de Instagram tău, în biografie este menționată expresia „Pufoșenie pe Wattpad”. Care sunt experiențele tale în comunitatea Wattpad?

Cred că îi voi fi veșnic recunoscătoare pentru că mi-a dat posibilitatea să ajung în atenția multor oameni cu lucrările mele și mi-a oferit un mediu unde pot evolua ca scriitor și ca persoană. Am avut parte de experiențe minunate, însă în unele cazuri, nu erau toate la înălțimea așteptărilor mele. Fiind o persoană expusă publicului din mediul online, inevitabil atragi, pe lângă simpatii, și antipatii. Însă în ciuda faptului că am fost doar un copil atunci când am început să scriu pe acest site, sunt mulțumită de faptul cum am gestionat anumite situații.

 

Andrèa Fowler

 

Odată ce auzeau oamenii că ești prezentă și pe Wattpad, au existat prejudecăți? Sau care a fost reacția lor?

Da. Prejudecăți au fost, însă cei care au apucat să-mi citească lucrările au spus că sunt bune pentru o persoană care vine de pe site-ul nostru. Nu m-am izbit de cineva care să-mi spună opusul. Încerc să iau asta ca pe un compliment, dar eu știu că scriitorii de pe Wattpad sunt talentați și muncitori și aș vrea să fie văzuți în lumina  adevăratei lor valori.

Tot mai des văd autori care se retrag de pe Wattpad pentru că manuscrisele sunt furate și comercializate. Tu ai avut de-a face cu astfel de situații?

De fapt, de la mine a plecat totul. Eu am dat startul și eu i-am băgat în sperieți pe toți cei care scriau pe site, dar erau totodată și autori publicați. Nu am făcut nimic public, pentru că am încercat să rezolv situația în privat și am încercat să nu-mi plâng de milă, deși recunosc că am fost de-a dreptul tristă și dezamăgită. Mi-am retras cărțile și am vorbit cu ceilalți autori să-și ia măsuri de precauție. Am luat legătura cu persoana respectivă, sperând să pot rezolva problema amiabil, însă este departe de a fi rezolvată. Sper, totuși, că soluția va veni în viitorul apropiat.

După cât timp de scris pe Wattpad ai decis să publici SKiN?

După trei ani de scris pe Wattpad. A apărut în 2017, iar eu sunt utilizatorul platformei Wattpad din 2013.

 

Andrèa Fowler

 

În final, ai decis că SKiN va avea 4 volume. Care este inspirația ta pentru a scrie atâtea volume și alte romane/serii?

Divinitatea. Totul vine de sus. Eu sunt doar un mesager, care dă viață poveștilor și îmi place să fac o anume comparație când încerc să-mi explic procesul creativ. O voi expune și aici.

Eu sunt doar un simplu pasager, într-un peron al gării
iar trenul reprezintă ideea de carte.
Și trenul ar reprezenta ideea de carte.
Când trenul ajunge, ajunge cu totul la mine
Trenul reprezintă ideea de carte, care ajunge cu totul
pe deplin la mine.

Știu acțiunea de la început, din mijloc și de la sfârșit și doar mai adaug detaliile atunci când scriu.

De ce ai ales să publici la Bookzone?

Nu a existat o editură care să fie mai compatibilă cu mine decât aceasta. Eu sunt o persoană care pune accent și pe valori și principii, iar politica editurii mi s-a părut deosebită. Am știut că dacă nu voi publica la ei, voi publica cel mai probabil singură. Andrèa Fowler

Care este personajul tău preferat din SKiN și de ce? Dar cel pe care l-ai conturat cel mai greu?

Nu cred că am un personaj preferat din SKiN și nici unul pe care să-l fi conturat greu. Și spun asta pentru că în mintea mea personajele sunt atât de pline de vitalitate și atât de dornice de a fi descoperite, încât mi se prezintă singure. Pot numi orice tâmpenie legată de ei, de la felul lor de mâncare favorit, la preferințele lor în materie de filme. Tocmai pentru că locuiesc atât de mult în cap la mine, nu am un preferat. Deși Asaf mi se pare cel mai ofertant, pentru că orice replică a lui are substraturi.

 

Andrèa Fowler

 

Cât de greu a fost să alternezi medicina (deoarece acum ai absolvit facultatea) cu scrisul?

Greu spre foarte greu. Ajungeam uneori la epuizare, pentru că după o zi întreagă de cursuri și o gardă efectuată, veneam acasă și scriam câteva ore. Alegeam să dorm puțin, numai să pot să scriu. Iar aceste perioade de ambiție și de energie continuă erau scurte. În majoritatea timpului trebuia să renunț la scris și să aștept liniștită o perioadă mai puțin aglomerată a vieții, chiar dacă aici ne referim la luni de zile.

De ce ai ales profesia de medic și ce înseamnă ea pentru tine?

Nu am ales profesia de medic, deși mi-ar fi fost ușor să trec de admitere, și în primul an de facultate mai toți profesorii mei mă trimiteau să dau admiterea acolo, pentru că aveam note prea mari și mă considerau un potențial irosit. Am făcut într-adevăr medicina, dar nu medicina generală, ci specializarea pentru asistență medicală generală. Așadar, profesia de bază a facultății mele a fost de asistent generalist. A fost o decizie pe care am luat-o deoarece nu voiam să mă dedic întru totul medicinei, pentru că iubeam prea mult scrisul. Și uitându-mă în spate, am făcut alegerea corectă. Pentru că eu consider că iubesc mai mult scrisul decât medicina. Andrèa Fowler

 

 

Andrèa Fowler

 

Care sunt scopurile pe care ți le-ai proiectat pentru următorii cinci ani?

Să continui să scriu, cât mai multe proiecte și cât mai diferențiate. Și să încerc să duc o viață cât mai ferită de stres. Acum să vedem dacă îmi va și reuși. Andrèa Fowler


Ți-a plăcut acest interviu și îți dorești să citești și altele? Te invităm să arunci o privire la secțiunea noastră de interviuri.

Vrei să fii la zi cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.

Urmărește activitatea Andreei dândui-i follow pe Instagram.

La 21 de ani, lucrez ca reporter la o redacție din Oradea. Fost student Erasmus, practicant în pedagogie, editor fondator al Jurnalului Milenial, un overthinker înrăit, mă străduiesc întotdeauna să văd partea plină a paharului. Când simt că lumea reală mă sufocă mă refugiez în cărți și muzică. Iubesc viața pe care o am :)