Anxietatea de testare: nu e atât de dificil să iei o notă mare precum crezi

anxietatea de testare

Perioada sesiunii este una foarte stresantă și solicitantă. Prin urmare, este de înțeles să apară stări emoționale neplăcute sau mecanisme nesănătoase de coping, cum ar fi procrastinarea. Toate acestea au la bază fenomenul numit „anxietate de testare”. anxietatea de testare

Anxietatea de testare poate fi definită drept o condiție psihologică în care oamenii se confruntă cu stres și anxietate extremă în situații de încercare, disproporționată față de pericolul real.

Stresul resimțit la cote mici poate să aibă un efect benefic asupra performanței. Însă, anxietatea de evaluare afectează negativ învățarea și performanța la evaluarea respectivă. Aceasta nu apare doar în situații academice; poate să apară și în alte domenii, care implică o evaluare a performanței.

Simptomele anxietății de testare sunt:

Simptome fizice:
  • transpirație,
  • tremurare,
  • bătăi rapide ale inimii,
  • gură uscată,
  • leșin și greață,
  • senzația de „fluturi în stomac”,
  • diaree sau vărsături.
anxietatea de testare
Simptomele cognitive și comportamentale sunt:
  • evitarea situațiilor care implică testare (chiulire de la ore sau neprezentarea la examen);
  • în cazuri extreme abandonul școlar sau consum de droguri sau alcool pentru a face față simptomelor de anxietate.

Alte simptome cognitive includ probleme de memorie, dificultăți de concentrare, percepție de sine negativă și automonolog negativ.

Simptomele emoționale ale anxietății de testare:

sunt incluse stările depresive, stima de sine scăzută, furia și un sentiment de deznădejde.

Există cauze diverse pentru apariția acesteia, însă oricare ar fi acestea, este important să se trateze. Unele din aceste modalități sunt:

  • Nu te aștepta să fii perfect. Cu toții facem greșeli și este în regulă, ceea ce contează este că ai făcut tot ce ai putut și ai muncit din greu.
  • Alungă gândurile negative, cum ar fi: „Nu sunt suficient de bun” sau „Nu pot să fac asta”. Respinge aceste gânduri și înlocuiește-le cu gânduri pozitive, cum ar fi: „Pot să fac asta”, „Cunosc materialul” și „Am studiat din greu”. Acestea pot contribui mult la gestionarea nivelului de stres atunci când susții un test.
  • Încearcă să ai un somn cât mai odihnitor în seara de dinainte (de examen). Un somn bun de noapte va ajuta la concentrare și memorie.
  • Asigură-te că ești pregătit, adică învață din timp, nu aștepta până la ultimul moment. Credința că ești pregătit îți va crește încrederea, ceea ce îți va reduce anxietatea de testare.
  • Folosește tehnici de respirație. Când începi să te simțiți anxios respiră adânc și ia fiecare întrebare sau problemă pe rând, inspirând adânc între fiecare, după cum este necesar. Ia-o în ritmul tău, nu te uita la alte persoane.

 

anxietatea de testare

 

Foarte mulți oameni se confruntă cu anxietatea de testare care, deși este neplăcută, poate fi tratată.

Dacă simți că nu poți să treci peste aceasta singur, cere ajutor de la un consilier. Un lucru foarte important este să fii tolerant, amabil și înțelegător cu tine însuți. Ai grijă de sănătatea ta psihică și fizică (încearcă să dormi cât este necesar, să mănânci regulat, să iei o pauză și să te relaxezi, să faci activități fizice/sport, etc).


©VeryWell Mind
©Mayo Clinic
©The Princeton Review 


Te invităm să citești și alte articole scrise de psiholog clinician, Renata Sandor.

Îți dorești să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.