
Perioada sărbătorilor este plină cu magie, întruniri familiale, mâncare bună…. și discuții incomode. Pentru foarte mulți oameni, aceste întălniri cauzează o anxietate foarte pronunțată. Discuțiille din familie aduc la suprafață temeri mai sensibile din viața personală. Ele pot întări nesiguranța de sine pe care, de multe ori, le ignorăm în restul anului. anxietatea și momentele incomode
Ce poți face pentru a ușura impactul acestor întâlniri și a menține o atmosferă pozitivă:
- Acordă-ți puțin timp înainte de cină pentru a te relaxa și a te reîncărca.
- Gândește-te la posibilele întrebări și pregătește niște răspunsuri pertinente. Dacă nu vrei să intri într-o temă anume:
– impune limite într-un mod politicos dar în același timp direct și specific. E posibil să se scuze și să se împotrivească, dar continuă să fii ferm. Nu da explicații detaliate. Continuă să menții limita și amintește-ți de ce ai nevoie de ea. Nu îți pune la îndoială deciziile de viață. Este alegerea ta și este bună, indiferent de ce spun ceilalți.
– planifică din timp și gândește-te la câteva subiecte de conversație pe care le puteți aduce în discuție pentru a evita temele neplăcute și a menține discuțiile pozitive. Găsește răspunsuri creative și inteligente pe care le poți folosi pentru a menține conversația interesantă. Oferă totuși, pe scurt, informațiile cerute. Spre exemplu: dacă întreabă de statusul relațional, poți să spui că momentan te axezi pe dezvoltarea carierei dar ești deschisă la oportunități, dacă e să fie, va fi.
Chiar dacă ești frustrat sau enervat, încearcă să fii atent la limbajul tău. Evită să folosești cuvinte jignitoare sau dăunătoare! anxietatea și momentele incomode
- Dacă conversațiile devin prea aprinse sau te simți copleșit, scuză-te politicos și ieși pentru câteva minute pentru a respira adânc și să-ți limpezești capul.
- Concentrează-te pe ceea ce este pozitiv. Încearcă să te bucuri de timpul pe care îl petreci cu familia. Amintește-ți că această cină este doar temporară și că se va termina în curând.
În cele din urmă, încearcă să fii empatic cu tine și nu te compara cu ceilalți.
Fiecare persoană se dezvoltă în ritmul său. În loc să te gândești la tot ce lipsește din viața ta, gândește-te la tot ce ai în viața ta. Fi recunoscător pentru acele lucruri pe care le întâlnești deja. anxietatea și momentele incomode
Te invităm să citești și alte articole scrise de psiholog clinician, Renata Sandor.