Book Minutes: lecția pe care cărțile ne-o oferă este cea a modestiei

Book Minutes

Adela e Project Manager aflată momentan în concediu de maternitate. Când nu schimbă câte un scutec, scrie microrecenzii pe IG sub numele #BookMinutes. Book Minutes

 

 

Book Minutes

 

Ce înseamnă cititul pentru tine?

Ce întrebare frumoasă! Cred că în egală măsură văd în citit atât latura terapeutică, cea informațională dar și partea creativă. Din fiecare îmi iau câte ceva în funcție de momentul în care deschid cartea. Totuși, dacă ar fi să vorbesc la modul general, cred că în acest moment al vieții, cititul a devenit un obicei cultivat.

 

Book Minutes

 

De unde ți-a venit ideea numelui paginii de Instagram, BookMinutes?

Am început la un moment dat să fac recenzii video pe care le-am grupat sub hashtagul BookMinutes. Pe vremea aceea postam sub numele de dinainte de căsătorie, profilul numindu-se „rus.adela.ioana”. Revenind la #BookMinutes, ideea din spate era să vin spre cititori cu câte o carte nouă despre care puteau afla informații esențiale în doar câteva minute. Targetul meu la momentul respectiv era sub 5 minute. Îmi doream foarte mult să atrag lumea să citească și să se apropie de lectură, iar aceasta a fost ideea în care am crezut cel mai mult.

 

Book Minutes

 

Cine este Adela, femeia din culisele bookstagramului?

M-am născut în Beiuș dar primii 19 ani i-am petrecut în Oradea. În ultimii 10 Clujul m-a adoptat, scoțându-mi în cale o groază de oameni de calitate pe care îi voi prețui toată viața. Înainte să intru în concediu de maternitate, îmi câștigam existența profesând ca și Project Manager într-o companie multinațională. De 8 luni încoace lucrurile s-au schimbat fundamental iar momentan mă dedic celui mai important proiect din toate care mi-au trecut prin mâini, bebelusului meu, Patrick. Dacă ar fi vreo trăsătură pe care aș vrea cu tot dinadinsul să o moștenească, aceasta ar fi curiozitatea. Nu pot sări și peste autoironie. Book Minutes

 

Book Minutes

 

În ce constă concepul AACC, „Astăzi Am Citit Că…”?

Rubrica a pornit de la dorința de a împărtăși în comunitate unul din cele mai interesante lucruri care mi-au atras atenția în timp ce citeam o anumită carte. Speram și încă sper, ca prin acele filmulețe scurte să pot prezenta cartea cât mai ușor si atractiv, lansând o invitație tacită de a o descoperi fiecare în ritmul lui. Încet-încet, conceptul a mers mai departe cu #BookTrailers.

 

Book Minutes

 

Care sunt criteriile pe baza cărora alegi să citești o carte?

Atunci când dau de un autor care îmi place foarte mult, nu mă las până nu îi citesc toate operele disponibile. Din păcate însă, acest lucru nu se întâmplă prea des. Khaled Hosseini e unul dintre puținele exemple.

În rest, mă pasioneaza cărțile de știință care folosesc un limbaj accesibil, literatura universală unde încerc în mod constant să mai umplu din lacunele din școală, biografii, memorii, jurnale, dar și ficțiunea (recunosc, aleasă pe sprânceană).

 

Book Minutes

 

Cum ai reușit să ajungi ambasador în cadrul librăriilor Diverta?

Totul s-a întâmplat în timp. Încă din 2014 de când am început să promovez cititul, am atras mai mult sau mai puține colaborări. Cu Diverta, interesele noastre au găsit un numitor comun de lungă durată și mă bucur foarte mult sa fac parte din echipa lor. By the way, we are hiring 😊.

 

Book Minutes

 

Care este cea mai mare reușită de-a ta de când ai lansat contul Book Minutes?

Fără doar și poate interacțiunea pe care o am zilnic cu cititorii. Nu a existat dată în care să nu găsesc vreun răspuns la o nedumerire pe care o aveam, vreo vorbă bună care m-a alinat în momente dificile, sau nelipsitele felicitări și împărtășirea bucuriei atunci când am avut parte de evenimente frumoase. Book Minutes

 

Book Minutes

 

Ca mamă, de ce consideri cititul un aspect important în viața copilașului tău?

Pfuai, pot scrie un roman în 3 volume :)))

 

Cred că printre cele mai importante motive se numără dezvoltarea abilităților de ascultare. Trăim într-o lume în care ne lipsește ascultarea activă aproape cu desăvârșire. De cele mai multe ori ascultăm doar ca să dăm replica. Alte motive ar fi îmbogățirea vocabularului, stimularea creativității (că tot vin roboții azi maine peste noi), stimularea dezvoltării sociale și emoționale. Nu în ultimul rând, cred că cititul oferă multe și semnificative lecții de viață. Ca să nu mai zic ce legătură frumoasă se creează între părinte și copil atunci când în casă se citește.

 

Book Minutes

 

Care este procesul de scriere a unei microrecenzii și de ce ai ales să le postezi pe Instagram?

Am o agendă fizică unde îmi notez pe parcurs ce citesc, cartea, ideile principale asupra cărora vreau să revin, alături de modul în care m-au făcut să mă simt anumite paragrafe, schimburi de replici sau chiar și descrieri. E un fel de jurnal literar, dacă stau să mă gândesc mai bine. Postatul pe Instagram a luat naștere deoarece am vrut să împărtășesc acel jurnal și cu alți iubitori de lectură. Book Minutes

 

Book Minutes

 

Ce planuri de viitor ai în ceea ce privește cititul și activitatea ta?

Mă bucur foarte mult că am ales să nasc în România și să beneficiez de cei 2 ani de concediu de creștere a copilului. În comparație cu alte țări dezvoltate, mi se pare un privilegiu cu care foarte rar te mai poți întâlni în viață. Fără doar și poate, planurile mele încep și se termină cu Patrick și tatăl lui. Printre ele, sper că mereu să pot găsi timp și pentru citit. Nu sunt deloc fană a număratului de cărți citite pe săptămână/lună/an, a maratoanelor de citit, a diverselor provocări ce se vor a fi tot mai virale sau mai simplu spus, în transformarea lecturii într-un prilej de laudă. Dimpotrivă, cred că lecția cea mai importantă pe care cărțile ne-o oferă este cea a modestiei. Cu cât cunoaștem și știm mai multe, cu atât ar trebui să realizăm ce umbră mică are grăuntele nostru de nisip în tot acest multivers.

 

Book Minutes

 


Ți-a plăcut acest interviu și îți dorești să citești și altele? Te invităm să arunci o privire la secțiunea noastră de interviuri.

Vrei să fii la zi cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.

La 21 de ani, lucrez ca reporter la o redacție din Oradea. Fost student Erasmus, practicant în pedagogie, editor fondator al Jurnalului Milenial, un overthinker înrăit, mă străduiesc întotdeauna să văd partea plină a paharului. Când simt că lumea reală mă sufocă mă refugiez în cărți și muzică. Iubesc viața pe care o am :)