Ce înseamnă o relație și greutățile ei- perspectivă psihologică

ce înseamnă o relație

Relațiile romantice sunt foarte complexe și necesită efort continuu pentru a putea funcționa bine. Deși mulți cred că iubirea este doar o emoție, aceasta este mai mult o acțiune (comportamente observabile), efort (muncă, energie și timp investit în relație, compromisuri) și o alegere (dedicarea și loialitatea față de partener). ce înseamnă o relație

Există și alte mituri care pot sta în calea unei relații romantice reușite, cum ar fi: trebuie să fiți 100% compatibili (dorință sexuală, personalitate, opinii); trebuie să pui relația și partenerul mereu înaintea tuturor lucrurilor (prieteni, familie, carieră, hobby-uri); dacă iubești cu adevărat, nu simți atracție față de altcineva; relațiile bune nu au conflicte; partenerul trebuie să fie mereu de acord cu tine. Evident că la baza fiecărui mit stă un sâmbure de adevăr, însă înclinarea spre extreme este nesănătoasă și disfuncțională.

Alte probleme ce pot sta în spatele unei relații nesatisfăcătoare (sau unui șir de relații eșuate) pot fi prezența traumelor nevindecate și a schemelor neprelucrate.

Astfel, apar comportamente de auto-sabotaj care distrug relația, cum ar fi: distanțare emoțională sau fizică; atitudine de victimă de fiecare dată când partenerul/a exprimă o critică despre tine sau relație, astfel devii defensiv și ostil; te minți pe tine și/sau pe partener despre emoțiile, gândurile și dorințele tale legate de partener și de relație; dependență afectivă față de partener (aprecierea și părerea celuilalt este mai presus de toate, inclusiv de părerea ta); devii dominant și ostil, ca să deții controlul în relație; ai un comporament ambivalent (o dată ești afectuos, alteori ești distant); dai importanță doar nevoilor și dorințelor tale, ignorând nevoile celuilalt; sufocarea partenerului.

 

ce înseamnă o relație

 

În spatele acestor comportamente se află niște emoții, gânduri și reacții, dezvoltate de-a lungul timpului, ca răspuns la traumele trăite: frică costantă de abandon, hipervigilență, hipersensibilitate, frică de angajament, anxietate, inabiltatea de a avea încredere în ceilalți (din frica de a fi trădată), rușine.

După ce conștientizezi motivul din spatele comportamentelor tale  și începi să lucrezi la ele, o să îți fie mult mai ușor și plăcut să menții o relație romantică. ce înseamnă o relație

Pe lângă dezvoltarea personală a fiecărui partener în parte, trebuie să lucrați și la relație. Calitățile esențiale care trebuie dezvoltate pentru o relație sănătoasă sunt: încredere reciprocă (să puteți conta pe celălalt); comunicare onestă și respectuoasă (evitarea criticilor și discutarea problemelor din timp); ascultare empatică și implicare; intimitate (fizică, emoțională, intelectuală); timp petrecut împreună; susținere reciprocă; acceptare (nu încerca să schimbi partenerul); timp petrecut separat (ca să nu vă pierdeți individualitatea); exprimarea recunoștinței și aprecierii față de celălalt.

Până la urmă, o relație necesită mult efort și nu e la fel de ușor și roz ca în filme, însă este o experiență inegalabilă, iar fericirea pe care o aduce cu ea merită munca depusă și riscurile asumate.

Doresc să menționez totuși că, deși o relație bună necesită efort, acesta nu trebuie să fie forțată până la nesfârșit. Uneori aceasta nu mai este ceea ce aveți nevoie, iar pentru binele vostru, trebuie să renunți la ea și să faceți loc pentru alte relații, nu neapărat romantice, ci și celei cu familia, prietenii sau cu propria persoană. Însă, aspectele unei despărțiri vor fi atinse într-un alt articol. ce înseamnă o relație


Te invităm să citești și alte articole scrise de psiholog clinician, Renata Sandor.

Îți dorești să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.