Ce vei face după Crăciun?

ce vei face după Crăciun?

Drag cititor, după cum bine știi, Jurnalul Milenial este locul unde se publică articole și lucrări pentru promovarea culturii și înălțarea unui suflet nobil în virtuți și fapte bune, iar acest articol nu este diferit de acest spirit. Dacă tot am menționat acest cuvânt, spirit, gândul ne zboară la această minunată perioadă a anului. „Spiritul Crăciunului” deja a devenit un slogan prea des folosit în timpurile noastre, moderne, în care consumerismul are un cuvânt greu de spus. ce vei face după crăciun?

Care sunt originile sărbătorii de Crăciun?

Din punct de vedere teologic, denumirea corectă ar fi „Sărbătoarea Nașterii Domnului”. Mesele bogate, transformând totul (din nefericire) într-o sărbătoare a apetitului titanic, sunt aproape obligatorii în fiecare casă din această lume. Dar dacă „am întreba 100 de români” despre „ce sărbătorim noi de Crăciun”, pot deja să vă prezic tot clasamentul. Pe primul loc ar fi mersul la biserică și un ospăț ulterior (deși accentul se pune pe ultima parte), locul al doilea este prezentat de copii, venirea lui Moș Crăciun, locul al treila ar fi ocupat de venirea colindătorilor, iar grila de întrebări ar fi umplută în continuare: timp petrecut în familie, plimbarea „sfântă” de la munte și, pentru întârziați, tăierea porcului. Însă puțini se gândesc la adevăratul răspuns, care denotă iubire, putere de jertfă și compasiune pentru cei aflați în nevoie.

 

ce vei face după Crăciun?

 

O lumină în întuneric

Acum 2021 de ani, conform istoriei împletită armonios cu teologia, Dumnezeu a hotărât să-și trimită Fiul în lume pentru a ne elibera pe noi, oamenii, atât de expuși greșelii și tentațiilor. Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, a venit cu o misiune clară și nobilă: să ne ofere posibilitatea de a ne depăși condiția, de a aduce iubire în lume acolo unde este numai ură și război și mai ales, așa cum am spune noi, oamenii moderni, „să ne scoată din zona de confort” a viciilor și a ignoranței. Iisus nu S-a născut într-un palat, deși este Împăratul universului cunoscut și necunoscut, nici într-o casă de milionar, deși ale Sale sunt toate bogățiile, ci într-o iesle, înconjurat de păstori, de oi, de animale de povară, deoarece săracii oameni „bogați” nu doreau să Îl primească.

Același fenomen se întâmplă și astăzi, nu doar într-o singură seară, ci în fiecare zi din an, deoarece printr-un consumerism ridicat în slăvi ne îngrijim foarte mult de materie și mult prea puțin de suflet. ce vei face după crăciun?

De ce ziua de 25 decembrie?

Din America majoritar creștină până în Coreea de Sud (cei mai mulți coreeni nu aparțin unei religii, darămite creștinismului), marile centre comerciale sunt umplute până la refuz încă din luna noiembrie de cadouri masive, beteală, globulețe, brazi artificiali. O planetă întreagă știe că se apropie acea dată când la radio se aud două piese redate la nesfârșit: „All I Want For Christmas Is You” și „Jingle Bell Rock”. Cunoscute aceste titluri?

Dar de ce este această sărbătoare fixată în decembrie și mai ales în a 25-a zi?

Nimeni nu știe data exactă a Nașterii Domnului (poate savanții luminați vor determina asta în viitor) și nici măcar sezonul. Țara Sfântă se află într-un loc binecuvântat de climatul mediteranean, unde zăpada aproape nu există, așa că este foarte greu să faci diferența între anotimpuri. Totuși, data a fost fixată de împăratul roman Constantin cel Mare. După ce l-a învins pe rivalul său la Podul Șoimului, Constantin i-a eliberat pe creștinii din întregul imperiu de asprele persecuții și între anii 313 (Edictul de la Milano) și 325 s-au fixat multe aspecte dogmatice ale credinței în mod oficial. Însă o singură întrebare mai era fără un răspuns. Când să sărbătorim Nașterea Domnului? Constantin cel Mare a hotărât ca ziua de 25 decembrie să fie alocată sărbătorii dintr-un motiv logic.

În aceeași dată, în păgânismul greco-roman se sărbătoreau Saturnaliile. Atunci cadouri erau împărțite, iar stăpânii le spălau sclavilor picioarele, așa că împăratul a făcut asocierile. Stăpânul universului venise pentru a spăla orice urmă de rău din sufletele oamenilor, iar cadoul oferit este minunat: iertarea. Astfel a fost fixată această dată destul de friguroasă pentru unii și caldă pentru alții. ce vei face după crăciun?

 

ce vei face după Crăciun?

 

Care este darul tău?

Dumnezeu a trimis deja daruri minunate, însă acum vine rândul tău, indiferent de credința ta, iar opțiunile sunt nelimitate. Crezi că faptele bune se întrețin cu bani? Unele da, altele nu, dar eu îți las mai jos o listă de fapte bune care nu necesită o mare putere financiară, însă pot schimba viața unui om.

Învață-l pe cel neștiutor fără a avea un sentiment de superioritate.

Îndrumă-l pe cel aflat în derivă. Nu știi niciodată prin ce a trecut.

Oferă-i dovezi de iubire și afecțiune celui care plânge. Depresia este o problemă reală și o vorbă face diferența uneori dintre disperare și speranță.

Fii o lumină pentru cei din jur printr-un comportament nobil. Cine știe? Poate cineva te consideră un model.

Sună-ți prietenii aflați la sute de kilometri depărtare. Poate au nevoie de apelul tău în acest moment.

Petrece timp cu familia ta. Nu uita că nu trăim veșnic pe acest pământ și când oamenii pleacă dintre noi, nimeni nu își dorește să fi petrecut mai puțin timp cu ei.

 

ce vei face după Crăciun?

 

Alege să te schimbi în bine. Începe chiar de astăzi un nou antrenament, apucă-te de un sport, scoate cursurile acelea de la naftalină pentru sesiune, răsfoiește cartea aceea de pe raftul tău care strigă: „Prietene, ia-mă în brațe!”.

Schimbarea celorlalți în bine vine în primul rând din interiorul tău.

Aceasta este adevărata magie a sărbătorilor și bine ar fi ca spiritul acesta să fie prezent în fiecare zi din an, chiar dacă în absența bradului împodobit. Partea minunată este că se poate, dar asta într-un singur fel. Să nu treacă o zi fără să faci o faptă bună dintre cele șapte menționate mai sus. Lumină multă îți doresc!


Ți-a plăcut acest articol? Te invităm să citești și un alt articol din secțiunea societate.

Îți dorești să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.