Condiționare sau normalitate: care sunt reacțiile inconștiente la diverse stimuli și ce efecte au

condiționare sau normalitate

Departe de a fi doar subiectul unor cărți sau filme SF, procesul prin care un individ este pregătit pentru rolul său bine definit în societate are loc înainte de alegerea propriu-zisă și conștientă a individului. Ai observat vreodată cum unele situații se desfășoară pe pilot automat? Ți s-a întâmplat să faci anumite acțiuni fără să realizezi cum ai făcut alegerea respectivă? conditionare sau normalitate

Aceasta se explică printr-un experiment realizat de Pavlov. El a observat că acei câini pe care a realizat studiul, au început să saliveze ca răspuns la un ton. Sunetul a fost asociat în mod repetat cu prezentarea alimentelor.

Pavlov a realizat rapid că acesta a fost un răspuns învățat și a stabilit să investigheze în continuare procesul de condiționare.

Procesul de condiționare clasică implică asocierea unui stimul anterior neutru (cum ar fi sunetul unui clopot) cu un stimul necondiționat (gustul alimentelor). Acest stimul necondiționat declanșează, în mod natural și automat, salivarea ca răspuns la alimente. Acesta este cunoscut ca răspunsul necondiționat. Animalul face acest lucru automat, nu are nevoie să fie instruit să facă acest comportament.

Aceste răspunsuri învățate sunt prezente în multe dintre comportamentele noastre zilnice.

Un exemplu foarte relevant de condiționare este descris în opera distopică ,,Minunata lume nouă” de Aldous Huxley, în care nimic nu este lăsat la voia întâmplării, inclusiv actul de a veni pe lume. Departe de a fi născute și crescute de o familie iubitoare, personajele sunt decantate și „condiționate” pentru soarta lor. Această idee de condiționare, sau procesul prin care un individ este pregătit pentru rolul său în societate, este atât de crucială pentru societate, personajele își desfășoară activitatea într-un cadru considerat normal, dar care are ca scop controlul populației.

Ingineria biologică în starea prenatală este o formă de manipulare în masă. Este urmată de utilizarea condiționării psihologice cu metodele behavioriste și hipnopedia (tehnica de a învăța în timpul somnului), respectiv manipularea chimică. Nu numai capacitatea intelectuală a unui individ este influențată de ingineria genetică, ci și aspectul exterior. Aceste detalii descriu faptul că ființele umane din această lume sunt condiționate biologic să aibă anumite capacități pentru a-și îndeplini funcțiile prescrise în societate. Copiii sunt condiționați inclusiv la spitale în ceea ce privește moartea. Astfel, li se oferă dulciuri atunci când aud despre moarte.

Această condiționare nu pregătește oamenii să facă față morții unei persoane dragi sau cu propria lor mortalitate, ci elimină semnificația spirituală a morții.

Huxley vrea să arate cât de monstruoasă este negarea emoțiilor de durere și pierdere, respectiv pierderea libertății de exprimare și de a fi.

Toate aceste principii, împreună cu tehnicile chimice și inginerești au contribuit la condiționarea societății. Acestea au fost eficiente în scopul controlării societății și pentru crearea unor indivizi unificați, pe baza doctrinelor societății. Gândește-te acum la condiționările existente în societatea noastră și ce acțiuni zilnice învățate desfășurăm automat. conditionare sau normalitate

Întrebarea la care vreau să reflectăm este în ce măsură trăim într-o programare și în ce măsură reușim să ne păstrăm individualitatea si libertatea de a fi.


Bibliografie

Tuzzeo, J. M. (2008). Changing our Minds: Dystopian Psychological Conditioning in Nineteen Eighty-Four, Brave New World, and Walden Two (Doctoral dissertation).

McSweeney, F. K., & Bierley, C. (1984). Recent developments in classical conditioning. Journal of Consumer Research11(2), 619-631.

Kendra Cherry (2000), Conditionarea clasica vs operator, https://ro.reoveme.com/conditionarea-clasica-vs-operator/


Autor: Bianca Nemeș


Citește mai multe articole despre teme sociale atunci te invităm să arunci un ochi la categoria societate.

Îți dorești să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.