Control: game of the year, review

control

Introducere

Control este un joc de adventură-acțiune creat de Remedy Games și lansat în 2019. Jocul urmărește o agenție secretă în timpul unei invazii extraterestre. Având o viziune artistică puternică, un gameplay decent și o poveste captivantă, Control este un joc care merită încercat. În anul 2019, a reviste precum PCGamer a declarat Control ca fiind cel mai bun joc al anului.

Gameplay control

control

Control îți oferă multe unelte pentru a distruge extratereștri numiți Hiss. Ai la dispoziție o armă care poate lua mai multe forme. La început ai doar o singură formă, dar poți cumpăra mai multe folosind esența și materiale de la inamici uciși. Arma poate lua forma unui sniper, a unui minigun, a unui shotgun sau chiar unui lansator de grenade. În mod personal, shotgunul „Shatter” și lansatorul de grenade „Charge” mi s-au părut mișto, dar fiecare armă e utilă.

control

Pe lângă arma ta principală, poți să ai puteri făcând misiuni opționale sau progresând povestea jocului. Poți să arunci cu obiecte în inamici, să zbori, să furi mintea inamicilor pentru a deveni aliați sau să ai un scut. Abilitățile pot fi după îmbunătățite pentru a lovi cu daune obscene. Dacă arunci cu obiecte în inamici este mult mai ușor să îi omori, ai nevoie doar de o lovitură.

control

control

Pe lângă asta ai câteva bonusuri pasive numite „mods’’, care pot fi puse pe arme sau pe personaj. În general, ele sunt aleatorii și nu îți oferă mereu un bonus folositor, dar o să ai foarte multe din care să alegi de la inamicii omorâți sau din misiuni.

Mediul este complet destructibil și îți poate oferi adăpost când ești împușcat de inamici. Din punct de vedere al inamicilor, jocul oferă varietate. Inamicii folosesc puști, bombe, bazooka, aruncă cu obiecte în tine și pot avea scuturi sau să se regenereze. În general, extratereștrii pot să te omoare foarte ușor sau să te surprindă, deci e foarte important să te ferești de ei cât mai mult. Jocul din pacăte are anumite momente în care o să mori de foarte multe în mod nerezonabil deoarece inamicii sunt prea puternici. Primul boss din joc, Tommasi e incredibil de greu. Până nu am învațăt că pot să stau în spatele unui ghiveci ca să mă pot feri de atacurile lui am murit de foarte multe ori. Alteori jocul e prea simplu.

Varietatea aceasta a dificultății rănește momentumul jocului. control

Navigarea jocului este greoaie, de multe ori nu o să ști unde să te duci către obiectivul următor. Harta este construită într-un mod confuz sau să nu o să ți se spună specific în misiunea ta. Locațiile jocului sunt foarte frumos realizate din punct de vedere artistic dar e greu să îți dai seama unde trebuie să mergi uneori.

Gameplay-ul e distractiv. În general, abilitățile sunt satisfacătoare, iar elementele de first person shooter sunt solide. Jocul este intens deoarece ai puțină viață și trebuie să te concentrezi pentru a nu fi lovit de inamici.

Poveste control

control

Având o poveste criptică și cu mult simbolism, Control are o direcție artistică solidă. Protagonista este Jesse care vizitează F.B.C, o agenție secretă ce se ocupă de activăți paranormale. F.B.C este sub atac extraterstru, iar Jesse devine directorul , preluând conducerea și încercând să omoare extratereștri Hiss pentru a nu cuceri lumea. Jocul prezintă multe obiecte obișnuite care au puteri paranormale. De exemplu: un frigider care omoară oameni sau un telefon care poate comunica cu zei și cu oameni morți. Jesse încearcă să curețe aceste obiecte de corupție, precum și să oprească invazia care omoară tot mai mulți oameni din agenție.

control

În general, povestea jocului este adâncă deoarece poți să gășesti multe despre istoria F.B.C prin videoclipuri și fișiere. Asemănător cu S.C.P sau Half Life, multe dintre povești au accente horror. Două personaje în special sunt foarte caracterizate în poveste, și anume Doctor Darling și fostul director Trench.

Trench este un personaj sumbru care ajută protaganista oferind detalii alegorice despre agenție sau despre trecutul lui. Monoloagele lui sunt foarte bine realizate arătănd monotonia unui om responsabil.

Dr. Darling explică prin videoclipuri multe dintre obiectele ciudate pe care o să le întâlnești în joc, precum și cum au apărut extratereștri sau cum operează agenția. Prezența lui și a lui Trench este peste tot în joc.
Apropo, dacă Darling nu ți pare un personaj cool uită-te la acest video.

Jocul are un element foarte puternic și în locațiile pe care o să le descoperi, multe având un simbolism adânc.

Hotelul visurilor, o miniatură a orașului Ordinary sau biroul directorial sunt doar câteva locații interesante care de fapt sunt cruciale în narațiunea jocului. În general, jocul prezintă multe locați monotone într-o arhitectură brutalistă. Cimentul, birourile și accentele roși sunt predominante.

control

Fără să dau spoilere, jocul are o poveste intrigantă folosindu-se de multe elemente vizuale și mai ales de locația jocului. Jocul nu se concentrează pe personajul principal, Jeese, ci mai mult pe agenția F.B.C și locurile stranii pe care le oferă. Nici extratereștrii nu sunt un lucru consistent și nu sunt caracterizați ca personaje individuale.
Jeese ia locul jocutorului fiind șocată de evenimentele ce se întâmplă în fața ei și învățând ce se întâmplă în F.B.C. Odată ce povestea ajunge la punctul culminant aflăm mai multe despre povestea ei personală și de ce a fost a aleasă ca director, dar până atunci e doar un dispozitiv narativ pentru a descoperi lumea din jur.
Povestea e ambiguă, satisfăcătoare și cu premize interesante. Asta m-a surprins plăcut și de asta aș recomanda acest joc.

Concluzie

Control este un joc frumos cu o poveste superbă și cu un gameplay decent. Recomand persoanelor iubitoare de jocuri de aventură cu o poveste ambiguă și bună de analizat.


Îți dorești să mai citești review-uri scrise de noi? Te invităm să arunci un ochi aici.

Vrei să fii la zi cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.