Crăciunul nu este o perioadă fericită pentru toată lumea

crăciunul nu este o perioadă fericită

Perioada sărbătorilor este o perioadă despre iubire, familie și bucurie. Însă, nu toată lumea poate să se bucure cu adevărat de această sărbătoare. Pentru unii, acesta este o perioadă grea, cu multe dificultăți, frustrări și anxietate. crăciunul nu este o perioadă fericită
Motivele pot fi diverse, spre exemplu:

  • dinamica din cadrul familiei de origine este disfuncțională, astfel întrunirile de familie sunt stresante și neplăcute;
  • datorită pregătirilor, este o perioadă foarte stresantă, care poate intensifica emoțiile de frustrare, de anxietate și poate duce la burnout;
  • persoana și/sau familia acestuia se confruntă cu dificultăți financiare;
Persoanele care se confruntă cu tulburări psihice (inclusiv tulburări de consum sau de alimentație) sunt mai afectate de această perioadă activă și tumultuoasă, simptomele tulburării putând fi intensificate /accentuate.

Pe lângă asta, pot să apară sentimente de deznădejde, apatie, dezamăgire, depresie sau anxietate datorate incapacității lor de a-și face toate sarcinile. Aceste sentimente pot apărea și datorită faptului că nu sunt atât emoționali, veseli și entuziasmați (ca și ceilalți). Un alt motiv des întâlnit este faptul că terapeutul lor este în concediu, astfel că nu beneficiază de ședințele obișnuite.

Persoana nu poate să își viziteze familia din cauze externe incontrolabile (lipsa banilor, restricții de călătorie, etc). Acest aspect poate cauza sentimente de izolare și singurătate.

Cei care au pierdut o persoană importantă, indiferent dacă pe parcursul anului sau cu mai mulți ani înainte, pot resimți lipsa acesteia mult mai intens, astfel suferința asociată pierderii se intensifică.

Relația persoanei cu familia lui este una deficitară și distantă, nu este acceptat de către aceștia sau (aceștia sunt toxici) rudele au un comportament toxic.

Pentru unele persoane, această perioadă poate fi asociată cu o amintire neplăcută sau anumite experiențe traumatice.

Valorile și credințele persoanei nu sunt în concordanță cu semnificația sărbătorilor (are o altă religie, este atee sau agnostică, etc). crăciunul nu este o perioadă fericită

Astfel, este foarte important ca în această perioadă să fim empatici cu noi înșine și cu ceilalți.

Este posibil ca unii să depună un efort să fie fericiți, însă acest lucru nu funcționează pe termen lung. Este indicat să nu ne așteptăm de la ceilalți (și de la noi) să fie mereu fericiți și entuziasmați în această perioadă. Încearcă să eviți întrebările indiscrete în cadrul întrunirilor cu familia, prietenii sau colegii.

Ceea ce poți face ca să te simți un pic mai bine în această perioadă este să ai grijă de tine și să îți pui bunăstarea psihică mai presus de toate așteptările societății.

Încearcă să îi ierți pe cei care te-au rănit cândva.
Încearcă să te ierți pe tine însuți.

Petrece sărbătorile așa cum dorești tu, chiar dacă asta înseamnă doar să stai în pat și să te uiți la un film. Nu te forța să mergi la întrunirile sociale dacă simți că nu poți să le faci față sau că ți-ar strica bunăstarea.

Spune NU atunci când cineva îți cere să faci ceva ce nu dorești sau când cineva îți pune o întrebare la care nu vrei să răspunzi. crăciunul nu este o perioadă fericită

Încearcă să scrii o listă cu lucrurile pentru care ești recunoscător, chiar și micile reușite, însă nu forța emoția asta. Uneori este de înțeles dacă nu simți emoții pozitive.

Încetinește ritmul și nu ignora nevoile tale doar pentru fericirea celorlalți, încearcă să nu faci zeci de chestii deodată.

Sărbătorile nu trebuie să fie o perioadă extenuantă sau cu multe sarcini de făcut. Împarte sarcinile tale cu ceilalți sau încearcă să renunți la unele. Este important ca și tu să te simți bine, nu doar cei apropiați ție.

Crăciunul nu este despre decorațiuni sclipitoare, cadouri sau petreceri. Această perioadă poate fi ceva care te poate apropia de propria ta persoană. Poate să îți ofere timp să te ocupi de nevoile tale sau de orice alt lucru pentru care simți că îți aduce pace sufletească. Oferă sărbătorilor semnificația pe care o dorești tu să o aibă și fă ceea ce simți că poate să îți umple viața cu o deosebită căldură, iubire și pace.


Te invităm să citești și alte articole scrise de psiholog clinician, Renata Sandor.

Îți dorești să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.