Creative Wardrobe: artă purtată – o platformă cu și despre artiști

Creative Wardrobe

Raul Cojocaru și Alexandra Iurian sunt studenți în anul III la specializarea Psihologie, din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane din Sibiu. Pasiunea lor pentru artă și dorința de a crea articole vestimentare în acord cu personalitatea purtătorului a dus la nașterea brandului vestimentar Creative Wardrobe. În scurt timp, Creative Wardrobe a reușit să atragă artiști români și să colaboreze cu aceștia pentru crearea unor articole originale.

Activitatea poate fi urmărită pe pagina de Instagram și pe site-ul lor.

Care este povestea afacerii voastre?

Raul: Afacerea noastră a început în momentul în care am remarcat nevoia oamenilor de a se îmbrăca în acord cu personalitatea lor. Arta reflectă într-un mod foarte subiectiv și personal aspecte ale personalității unei persoane. De cele mai multe ori, o lucrare de artă cu care o persoană rezonează este admirată, fotografiată și dorită de aceasta. Însă, de cele mai multe ori originalul nu poate fi nici achiziționat, nici reprodus. În acest caz, noi am venit cu o idee inedită: să imprimăm pe articole vestimentare lucrări ale artiștilor români folosind culori Eco friendly ce păstrează calitatea lucrărilor originale transformând garderoba clienților noștri într-o galerie de artă și totodată să susținem artiștii români aflați la început de drum.

Alexandra: Mereu am fost pasionată de articole vestimentare, iar cu prima ocazie mi-am creat un business din asta. Obișnuiam să merg la workshop-uri pe tematică „Cum ne influențează personalitatea stilul vestimentar” și să urmăresc trendurile la modă. Afacerea aceasta a venit ca un remediu la golul lăsat de copilul din mine care iubea arta în modă, dar am abandonat-o.

 

Creative Wardrobe

 

Acest brand vestimentar contribuie la promovarea artiștilor români și încurajează exprimarea prin artă. Ce înseamnă arta pentru voi?

Raul: Pentru noi, arta este un mod profund de a reprezenta într-un mod tangibil aspecte ale personalității. O călătorie în inconștientul personal și colectiv al oamenilor. Oportunitatea de a recunoaște arhetipuri ce leagă privitorul de artist.

Alexandra: La începutul business-ului nostru știam exact ce reprezintă arta pentru mine. Știam exact ce este și cum trebuie definită, știam exact ce caut și unde o caut. Acum, întâlnind artiști, stând cu ei de vorbă și descoperindu-le esența, am realizat că scopul nu este acela de a surprinde ce înseamnă arta. Țelul este tocmai ilustrarea drumului spre a descoperi ce înseamnă arta este o artă. Arta pentru mine este procesul, nu scopul, este esența, nu ansamblul ei, este poveste, este sentiment, este regăsire. Creative Wardrobe

Cum vedeți voi dezvoltarea artei în România?

Raul: Arta va fi mereu într-o continuă dezvoltare în România. Noi ca români suntem legați uni de alții printr-o cultură frumoasă, un folclor bogat și suntem un neam de artiști fie că ne referim la muzică, arta plastică etc.

Alexandra: Tocmai prin acțiuni specifice, precum sunt acțiunile noastre și a celor de la Sibiu Street Art Festival. Eu personal, mereu tind să mă duc la rădăcini, acolo găsesc părinți care nu își lasă copii să le picteze pereții, ușile, mobila; acolo găsesc educatori care îi învață pe copii să nu se murdărească pe haine și să deseneze în contur. Dezvoltarea artei în România va veni atunci când părinții se vor ocupa de menținerea creativității copiilor lor. Va apărea atunci când educatorii nu vor mai dori de la copi să coloreze în contur toate planșele. La nivel macro avem nevoie de această bază din copilărie, plus acțiuni de încurajare a comunității spre artă.

 

Creative Wardrobe

 

Care sunt greutățile de care v-ați lovit de când aveți această afacere?

Raul: Am întâlnit în acest an oameni care au vrut să ne taie aripile de la început. Au fost diverși furnizori care ne-au perceput ca și concurență și au întrerupt colaborările cu noi. Printre ei s-au numărat și prieteni și cunoștințe care nu au crezut în ideea asta. Însă noi am continuat de fiecare dată, căutând soluții la problemele întâmpinate.

Alexandra: Greutățile pe care le-am întâmpinat au fost de natură tehnică în cea mai mare parte, și prea puțin de natură energetică, organizațională și managerială. Provocările au apărut din primele săptămâni, de când nici nu oficializasem site-ul. Îmi aduc aminte că eu am ținut morțiș să reparăm disfuncționalitățile înainte de a oficializa totul. Acum, uitându-mă în spate, uitându-mă la repetitivitatea acestui tip de disfuncție, îmi pare rău că am angrenat atâția oameni să mă ajute la repararea unui mecanism care în continuare nu merge. Dar cu toate acestea, ne-am zbătut din răsputeri. Ne-am consumat nervi, timp, bani, energie, motivație, apoi din nou am căzut, din nou am dat de probleme. În momentul de față, suntem la punctul în care ne bucurăm de toate respingerile cu care ne-am confruntat pentru că acestea ne-au adus aici. Aici e bine, e comod, e liniște și pace, e înțelegere și comunicare.

Care a fost una dintre cele mai plăcute experiențe de la început și până acum?

Raul: Cred că cea mai plăcută experiență a noastră de când am început până acum a fost când ne plimbam pe stradă și am observat pe cineva care purta un tricou marca Creative Wardrobe.

Alexandra: Cea mai plăcută experiență a fost cu prea multă transpirație, a fost la 42 grade Celsius, a fost în Sibiu, în Piața Huet. Sibiu Street Art Festival ne-au găzduit la ei în festival unde am avut 3 mari activități principale: „Live painting”, „Concurs de pictat pe sacoșe” și un „City Hunt”. Am simțit admirație față de arta purtată atât din partea străinilor, cât și din partea românilor. Se uitau la standul nostru de haine, citeau povestea artiștilor noștri și admirau modelul nostru de business. Este un sentiment plăcut atunci când vezi că oamenii te admiră pentru ceea ce faci, pentru cum faci și de ce faci. Creative Wardrobe

 

Creative Wardrobe
Fotografie realizată în cadrul Concursului de pictat sacoșe

 

Pe lângă activitatea principală, observ că organizați concursuri și alte evenimente dedicate artei. Care este scopul acestora?

Raul: Scopul evenimentelor pe care le organizăm este de a educa generațiile tinere în ceea ce privește exprimarea artistică, de a încuraja persoane de toate vârstele să își exprime părți valoroase ale lumii lor interioare și totodată de a aduce un zâmbet pe fețele oamenilor care în ultima vreme sunt tot mai des ațintite în pământ

Alexandra: Scopul este educarea societății și promovarea artiștilor noștri. Oamenii au nevoie să facă ceva, ceva ce le place, ceva în care se regăsesc, ceva ce le aduce un plus valoare, ceva ce îi distrează. Ei vor ceva nou, noi le oferim acest ceva nou și le oferim și educația în artă. Urmează două evenimente noi în curând la care vă așteptăm cu brațele deschise! Veți găsi toate detaliile pe paginile noastre de socializare în curând!

Cum ați descrie business-ul vostru în 3 cuvinte?

Raul: Businessul nostru este: inedit, creativ și sustenabil

Alexandra: Esență, sentiment, regăsire.

 

Creative Wardrobe

 

Ce sfat le-ați oferi tinerilor pasionați de artă?

Raul: Să muncească, să se înarmeze cu multă răbdare și să dedice timp pasiunii lor.

Alexandra: Nu uitați niciodată de pasiunea voastră!


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole care au în prim plan bussines-uri? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria Business.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

Fii la curent cu cele mai noi creații ale lui Raul și Alexandra urmărindu-i pe Instagram și Facebook și comandă-ți ceea ce-ți place de la ei!

Hello! Mă numesc Antonia Vlad (sau 宁小琪, numele meu chinezesc) și sunt studentă la Facultatea de Litere și Arte din cadrul ULB Sibiu. Îmi place să ascult muzică, să citesc, să pictez și să scriu. I'm an ornithophile și iubesc sushi-ul.