Cu ce am rămas după conferința TEDx Cluj și de ce să participi și tu

TEDx Cluj

La prima vedere, TED talk pare genul de conferințe unde te aștepți să vină o mulțime de celebrități. Nu e suficient faptul că sunt chemate celebrități ci acestea mai sunt puse să țină și discursuri. Ce discursuri pot ține celebritățile din România? Primul gând care îți vine în minte, probabil că este discursul motivațional: cum să ajungi la performanțe înalte, cum să lupți pentru visurile tale, cât de frumoasă e viața, cât de invincibil ești. TEDx Cluj

Dar, onești să fim, nu trebuie să îți iei bilet la TEDx ca să ți se spună toate lucrurile astea. Este suficient să dai un search pe Google și găsești astfel de citate motivaționale, discursuri, filme, cărți sau orice îți dorești.

 

TEDx Cluj
Fotografie preluată de pe pagina oficială TEDx Cluj

 

Însă TED nu este conceput ca să îți hrănească ego-ul. Este acel tip de conferință unde vei fi scos din zona ta de confort și vei da ochii cu realitatea.

Recomand să nu îți faci iluzii prostești, cum că totul va fi roz și vei fi încurajat să rămâi în viața ta, de care deja și tu te plictisești. Anul acesta, a unsprezecea ediție a avut tema „Choices”, adică „Alegeri”. Primul gând, când vezi o astfel de temă, este faptul că nu ai tu nevoie să vină cineva să îți spună ce alegeri să faci. Păi, nu, nimeni nu are nevoie. Însă, vine un moment în care ești atât de absorbit de dilemă încât nu mai știi cum să iei o decizie. Vorbesc despre acel moment în care mintea ta îți spune total opusul față de ce îți spune inima, sau invers.

Cei de la TEDxCluj au reușit să dea peste cap preconcepția aceasta de tip „aleg eu pentru tine”. Curatorul speakerilor, Răzvan Cherecheș, precizase faptul că TED este acea conferință care are intenția de a te da peste cap, de a te pune în situații care te scot din zona ta de confort.

 

TEDx Cluj

 

O parte din mine a rămas curioasă legat de cum se organizează un astfel de eveniment. De ce sunt curioasă?

Pentru că speakerii au fost aleși în așa fel încât s-au potrivit -în opinia mea- perfect. Tot evenimentul a fost organizat în patru momente diferite, cu sesiuni diferite: prima, „Multiple choice”; a doua, „Only one choice”; a treia, „No choice”, și a patra, „Agony of choice”.

În prima parte a conferinței a urcat pe scenă cu un moment artistic Romulus Cipariu, urmat fiind de către Kai Brand- Jacobsen, Mihai Zânt și Bartosz Ostalowski. A doua sesiune a continuat cu puțin stand-up și voie bună adusă de Dragoș Stan, urmând discursurile lui Paul Mureșan, Alice Iacobescu și Tim Walther. Sesiunea a treia i-a adus în fața publicului pe Mihail&Band și muzica lor. „No choice” a inclus speech-urile lui Claudiu Teohari, Mădălina Cocan și Marius Șoflete- trei persoane din trei domenii diferite. Iar ultima sesiune, „Agony of choice”, a oferit câteva momente de jazz, adus pe scenă de către Laura Orian. Care au fost ultimele trei persoane care au urcat pe scenă? Maia Morgenstern, Nicolai Tand și Gaspar Gyorgy. TEDx Cluj

 

TEDx Cluj

 

Fiecare sesiune a avut o durată de 75 de minute și a inclus speech-ul a patru speakeri, urmând o pauză de câte 30 de minute între fiecare sesiune.

Care a fost durata întregii conferințe? Nouă ore. La prima vedere pare incredibil de mult. În capul meu, când am văzut prima dată cât durează, au apărut semne de întrebare: nu ne vor plictisi? Ce ne poate spune în nouă ore astfel încât să ies de acolo și să spun că a meritat să fiu prezentă? Cum o să rezist atât de mult?

Claudiu Teohari zicea, printre multe alte lucruri, că nu mereu trebuie să ai un plan. Trebuie să te mai lași condus și de val din când în când, altfel nu vei putea simți puterea prezentului. Aceeași chestie se aplică și în cazul acestor conferințe: nu îți planifica nimic, nu face „overthinking” legat de cum va fi. Doar bucură-te de moment!

 

TEDx Cluj

 

Fiecare speaker a abordat într-un mod diferit, bazându-se pe propria lor poveste, momentele în care trebuie să faci o alegere.

Bartosz a accentuat faptul că ești la o decizie depărtare de fericire. Amalia Enache, moderatorul întregului eveniment spunea, la începutul evenimentului, că tot ce ai în viață sunt alegerile. Paul Mureșan accentuase importanța faptului că a-ți fi frică este normal, însă trebuie să înveți să învingi frica. Maia a evidențiat două tipuri de oameni: cei care fac alegeri și cei care se plâng. Alice Iacobescu conturase faptul că totuși, uneori cădem în capcana de a ne lua foarte mult timp să facem o alegere- și nici după atâta timp să nu fim siguri dacă este sau nu o alegere potrivită pentru noi.

Însă, Mihail a oferit un mod de a lua decizii, astfel încât să nu te temi că nu este decizia corectă: coboară din minte în inimă, ascultă ce spune inima, inspiră adânc și vei ști ce decizie trebuie să iei. TEDx Cluj

 

TEDx Cluj

 

Deci, ce faci? Ne vedem anul viitor la TEDx Cluj? Alege să investești în tine, în viitorul tău, în dezvoltarea ta!


Ți-a plăcut acest articol? Te invităm să citești și un alt articol din secțiunea societate.

Îți dorești să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.

La 21 de ani, lucrez ca reporter la o redacție din Oradea. Fost student Erasmus, practicant în pedagogie, editor fondator al Jurnalului Milenial, un overthinker înrăit, mă străduiesc întotdeauna să văd partea plină a paharului. Când simt că lumea reală mă sufocă mă refugiez în cărți și muzică. Iubesc viața pe care o am :)