Cum mi-au distrus stima de sine social media și părerile necerute ale celorlalți

stima de sine

De mici copii ni se impun standardele „siluetei ideale” și că orice ar fi, trebuie să ne ținem de ea. Ni se induce prin repetiție continuă cum arată „corpul perfect” pentru ambele genuri. În cazul femeilor, talia trebuie să fie cât mai mică, piept generos, șolduri dacă se poate, că doar „trebuie să ai forme”, „coapse de crenvurști”, piele fermă și stomac plat. În cazul bărbaților, să fie cât mai trași la fiare, cât mai înalți, cu vene la vedere, dacă se poate și fără păr pe corp (în general), cu umerii cât mai lați. Astea doar în cazul în care vorbim de corp, nu am spus nimic despre haine sau coafură. stima de sine

În cazul femeilor, dacă porți fuste mini și decoltaje, ți-o ceri. Dacă porți pantaloni mereu și bluze care nu lasă la vedere prea multă piele, arăți ca o călugăriță sau ca un bărbat. Dacă îmbraci un sacou ești de modă veche.

De-a lungul timpului, aceste idealuri ale „corpului perfect” au lăsat urme adânci în mințile oamenilor. S-a ajuns să ne judecăm unii pe alții doar pe baza aspectului. Am întâlnit cazuri în care copii de 2-3 ani au refuzat să se joace cu celălalt copil doar pentru că „e gras și urât”. Din păcate, fenomenul ăsta de „nu stau cu tine pentru că ești urât” s-a răspândit chiar și în licee și facultăți. stima de sine

Peste tot unde mă uitam vedeam fete slabe de le lua vântul pe sus pentru că „așa era moda”. Fiecare dintre ele aveau claviculele la vedere, stomacuri plate, înalte și în general, blonde (no offense, nu o spun în sens de atac la adresa inteligenței blondelor). Pozele care îmi apăreau pe feedul de Instagram și Facebook le ilustra pe fete trăind viața perfectă. Nu aveau cearcăne care dovedesc faptul că se stresează pentru ceva și nici părul răvâșit după o seară în care nu au putut dormi.

NU mă poți judeca doar pentru că eu nu am coapse de crenvurști așa cum ai tu!

Mai presus de orice trebuie să știi că nu a fost decizia mea să arăt cum arăt. Degeaba îmi spui să fiu atentă la alimentație sau să fac și mai multă mișcare. Sunt lucruri pe care pur și simplu nu le pot controla nici de vreau. Însă, să știi un lucru: dacă îmi arunci în față că sunt grasă nu va schimba nimic. Sau vrei să spui că în cazul unei fete slabe (vorbesc de fete pentru că sunt fată, nu din motive sexiste), o să îi spui că e sclepțomană?

Cu toate acestea, toată ura pe care o primesc pentru că „nu mă încadrez în standarde” m-a afectat. Ah, stai așa, nu vorbim doar de ură. Este vorba și de ironizare de prost gust sau glume sexuale care nu-și au locul. Treci pe lângă ele o dată, de două ori, de trei ori, dar a patra oară începi să te întrebi diverse lucruri. „Oare e ceva în neregulă cu mine?”, „Am un stil mult prea incedent?”, „Am făcut ceva ce dă impresia că mi-o cer?”. Și de aici pornește șirul infinit de anxietăți și frici. Hainele mulate au fost înlocuite cu haine cu două-trei mărimi mai mari, tocurile cu bocani, pantalonii mulați cu blugi mai largi. Uneori, nu îți mai arde nici de machiaj pentru că îți vine în cap veșnica frică: „dacă mi-o cer?”. stima de sine

Body shaming-ul nu vine doar din partea bărbaților, ci și din partea femeilor. Când comentariile răutăcioase vin din partea unei femei, acestea au un impact de lungă durată.

Femeilor, în general, le este foarte greu să complimenteze o altă femeie. Motivul pe care l-am observat eu este foarte simplu: competiția. Aceste „icoane ale frumuseții ideale” ne-au făcut să ne fie greu să recunoaștem frumusețea altora. Ne este dificil pentru că apar în noi gânduri precum „Există cineva care arată mai bine ca mine”, „Ea poate să îl ademenească pe cel pe care îl iubesc”, „Ea poate obține orice își dorește”. De aici se trag și multe discuții care invocă gelozia în majoritatea din relații. Frica asta are la bază faptul că persoana de lângă tine o să considere că a găsit pe cineva mai bun decât tine. Dacă el decide să se despartă de tine „pentru că a găsit pe cineva mai bun ca tine” nu este vina ta. Vei fii tu suficient de bună pentru altcineva.

TU crezi că arată mai bine decât tine. Însă, garantez că și ea are aceleași complexe fie față de tine, fie față de altele.

De-a lungul timpului am învățat că nu fiecare cuvânt spus de cineva trebuie să îl auzi. Nu trebuie să faci ce spun ceilalți sau să arăți cum ei îți impun. Singurul lucru pe care ești nevoit să îl faci este să te simți bine tu cu tine însăți. Nu te autopedepsi sau biciui pentru părerile celorlalți despre tine. Tu nu ești responsabil pentru ideile pe care și le formează ceilalți despre tine. Tu ești responsabil pentru ce ești tu. Deși sună clișeic, tu trebuie să fii bine cu tine. Fii atent la necesitățile corpului tău. Fii blând cu mintea ta și nu îți face scenarii despre „cum ar fi dacă…?”. stima de sine


Citește mai multe articole despre teme sociale atunci te invităm să arunci un ochi la categoria societate.

Îți dorești să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.

La 21 de ani, lucrez ca reporter la o redacție din Oradea. Fost student Erasmus, practicant în pedagogie, editor fondator al Jurnalului Milenial, un overthinker înrăit, mă străduiesc întotdeauna să văd partea plină a paharului. Când simt că lumea reală mă sufocă mă refugiez în cărți și muzică. Iubesc viața pe care o am :)