Cum te poate ajuta înțelepciunea chineză în diferite situații?

înțelepciunea chineză

Cu toții am auzit cel puțin o dată în viață despre înțelepciunea chineză (中国智慧, Zhōngguó zhìhuì, unde Zhōngguó se traduce China, iar zhìhuì drept înțelepciune) și deosebita artă a cunoașterii lui Confucius. Cu siguranță, ați văzut cel puțin un citat din filozofia acestei culturi în timp ce dădeați scroll pe paginile sociale. Totuși, mulți dintre noi s-au obișnuit să nu acorde o atenție prea mare acestor cuvinte, până la urmă cum poate să îți rezolve un citat problemele pe care le întâmpini în viața reală?

Prin acest articol vreau să accentuez importanța mentalității chineze în câștigarea echilibrului emoțional, care conduce de multe ori la rezolvarea unor situații stresante din viața noastră.

La final o să am și o mică surpriză. V-am făcut curioși?

Să începem cu crezul chinezesc: controlează-ți emoțiile și sănătatea. Emoțiile pe care le simți zilnic pun amprenta pe sănătatea ta. Nu tocmai de aceea se spune că simțim fluturași în stomac atunci când ne îndrăgostim? Aceeași senzație apare și în momentele tensionante. În înțelepciunea chineză, emoțiile nestăpânite sunt considerate o risipire a energiei corpului (qi, 气), ceea ce îi dăunează. înțelepciunea chineză

Stresul este dușmanul fluxului sanguin și al energiei din interior deoarece hormonul stresului, cortizolul, determină reducerea fluxului sanguin în mai multe părți ale corpului. Mușchii încep să se simtă uscați și fibroși din cauza lipsei de hrană din sânge, iar acidul lactic se poate acumula, provocând durere și inflamație. înțelepciunea chineză

Un alt impact al stresului pe termen lung este cel al devierii sângelui și qi-ului departe de piele și mușchi prin intermediul răspunsului „luptă sau fugi”, care ne oferă energia de a fugi de pericol. Rezultatul este lipsa oxigenului și a nutrienților necesari ai pielii, ceea ce conduce la apariția ridurilor și uscarea pielii, cât și a tensiunii musculare și stagnarea limfei.

 

înțelepciunea chineză

 

Echilibrul între emoțiile noastre și în toate aspectele vieții este starea perfectă la care ar trebui să ajungem pentru a simți acea mulțumire interioară. Desigur, viața este un mountain russe, plină de suișuri și coborâșuri. Nu putem să ajungem la echilibrul perfect, dar putem să ne apropiem cât de cât de un echilibru.

Iată câteva sfaturi pentru perioadele în care simți că emoțiile te stăpânesc:

⦁ Dacă te simți confuz:

Oprește-te de la ceea ce te gândești, trage aer în piept și liniștește-te câteva secunde. Astfel îți salvezi energia care era pe cale să se risipească și îi permiți minți tale să se relaxeze. Nu uita: liniștea este aur pentru mintea ta.

⦁ Dacă te simți copleșit de emoții:

Ficatul îți procesează emoțiile. Așadar, trebuie să stimulezi meridianul energetic al acestuia. Cum faci asta? O metodă simplă este atingerea picioarelor, începând de la glezne, cu un tapet de bambus sau perie moale de păr.

⦁ Dacă te simți anxios:

Mișcă-te, scutură-ți mâinile și picioarele. Anxietatea nu va dispărea de la sine, dar o să reușești să elimini o mică cantitate din aceasta.

Stresul cauzat de anxietate are efecte care se localizează la nivelul sistemului digestiv din cauza legăturii puternice între creier și intestin. înțelepciunea chineză

⦁ Dacă ești foarte îngrijorat:

Țineți degetul mare de la o mână în cealaltă și respiră adânc de câteva ori.
Este bine de știut că teama provocată de insecuritate îți poate afecta rinichii.

⦁ Dacă ai nevoie să ți se ridice moralul:

O metodă recomandată de chinezi este de a scrie pe o foaie câteva lucruri mărunte care te fac fericit și de a începe să le pui în aplicare. Această activitate îți poate întâri inima din punct de vedere energetic.

⦁ Dacă simți că nu poți să iei decizii sau să gândești corect:

Inspiră adânc aer prin năr, apoi expiră-l pe gură. O altă metodă este de a te gândi, în timp ce faci acest lucru, că inspiri ceva pozitiv (poate să fie orice: mirosul de ciocolată, guma de mestecat, alunele glazurate sunt primele idei la care m-am gândit), iar apoi elimini, prin aerul expirat, toxine din corpul tău (poți să îți imaginezi că elimini un fum foarte negru sau orice altceva).

 

înțelepciunea chineză

 

⦁ Dacă te simți îndurerat:
Efectele îndurerării și ale supărării pe termen lung se localizează la nivelul plămânilor și a inimii. Gua sha (刮痧), tehnica răzuirii delicate a pielii cu un instrument cu margini netede, slăbește blocurile cauzate de emoțiile negative și restabilește fluxul liber al qi-ului. înțelepciunea chineză

BONUS: Dacă te simți ghinionist sau ai avut vreodată impresia că toate lucrurile se întâmplă exact pe dos față de cum ți-ai fi dorit tu, atunci această povestioară este pentru tine:

Sai Weng Shi Ma (Bătrânul care și-a pierdut calul)

Povestea începe cu apariția unei persoane vârstnice (numită Sai Weng) care, într-o zi, și-a pierdut calul. Auzind vestea, vecinii au mers să își exprime regretul pentru această pierdere, însă bătrânul a spus atunci „Cine știe? Poate că este o binecuvântare!”. Câteva luni mai târziu, calul său s-a întors împreună cu un alt cal, iar bătrânul a menționat, spre mirarea vecinilor, că de data aceasta că s-ar putea să aducă ghinion. Mai departe, fiul lui Sai Weng a căzut de pe cal și și-a rupt piciorul.

Vecinii au venit din nou pentru a-și exprima regretul, însă bătrânul a spus din nou că s-ar putea să fie o binecuvântare.

Nu după foarte mult timp, inamicii din Nord au invadat locul lor, iar bărbații au trebuit să plece în război. Războiul a fost dur, iar pierderile numeroase. Fiul lui Sai Weng nu a trebuit să stea acasă deoarece a avut piciorul rupt. Tocmai atunci, vecinii au observat înțelepciunea de care a dat bătrânul dovadă.

Concluzia? Totul este într-o continuă schimbare și nu putem să fim siguri că ceva se va întâmpla 100% așa cum ne-am gândit. Astfel, nu suntem fie prea ghinioniști sau prea norocoși, gustăm câte puțin din ambele.

Iar acum, surpriza de la final. Sau, pot să zic, suprizele?

Am adunat aici unele dintre cele mai valoroase cuvinte ale lui Confucius, preluate din Analectele sale:

⦁ „În ziua de astăzi, oamenii cred că îngrijirea părinților cere doar asigurarea de mâncare sau de locuință. Totuși, oamenii fac asta pentru animalele lor, deci nu va fi nici o diferență dacă nu există respect.”

⦁ „ Respectă oamenii învățați, nu te axa prea mult pe dorințe (pofte); dă tot ce ai mai bun pentru a-ți ajuta părinții; folosește-ți viața pentru a servi regelui; păstrează-ți mereu promisiunile pe care le-ai făcut prietenilor. Atunci tu ești omul.”

⦁ „Nu te îngrijora despre felul în care te judecă oamenii, îngrijorează-te de felul în care îi judeci tu.”

⦁ „Oamenii trebuie atât să posede cunoștințe, cât și să știe cum să le folosească.”

⦁ „ Nu este încântător să ai prieteni din locuri îndepărtate?”

 

înțelepciunea chineză

 

Mai departe, câteva informații despre celebrul filozof chinez:

⦁ Confucius este prima persoană care și-a făcut cunoscută înțelepciunea în rândul oamenilor comuni. Până atunci, doar persoanele înstărite aveau dreptul de a învăța.

⦁ Unul dintre sfaturile oferite de Confucius este că fiecare dintre noi trebuie să își accepte rolul în societate: fie că este rege, om de rând, student, profesor, supus, etc.

⦁ Analectele lui Confucius deprind învățături valoroase în ceea ce privește inteligența, capacitatea mentală de autocontrol și echilibrarea relațiilor interumane. Acesta menționează cele mai importante 5 viruți care nu trebuie încălcate: binevoința, dreptatea, ritualul, înțelepciunea și integritatea (de a fi tu însuți)

⦁ Unele dintre cele mai faimoase cuvinte ale lui Confucius sunt:

„ La 15 ani, mintea îmi era înclinată spre învățare
La 30, am stat ferm
La 40, nu am avut îndoieli
La 50, am știut decretele Raiului
La 60, urechea îmi era un organ ascultător pentru a percepe adevărul
La 70, am putut să urmez ceea ce a dorit mintea mea fără a încălca ce e drept.”

Știați aceste lucruri despre cultura chineză?

⦁ Feng shui este activitatea de a poziționa obiectele și locuințele pentru ca acestea să fie în armonie cu mediul înconjurător și a atrage astfel norocul. Acesta este un complex de credințe chineze atât tradiționale, cât și moderne. S-a descoperit că atenția acordată Feng Shui-ului elimină o parte din anxietatea cauzată de incertitudini.

⦁ Confucianismul, Taosimul și Budismul sunt cele 3 credințe actuale ale Chinei.

⦁ În dinastia Zhou, cunoscută ca fiind cea mai extinsă perioadă, oamenii trebuiau să acorde o atenție deosebită muzicii pentru a reuși să își ridice standardele în societate.

Sper că te-am ajutat să îți îndrepți mai mult atenția spre emoțiile tale în acest articol și, de ce nu, spre o cultură care a rezistat timpului, cultura chineză.

Te aștept la un următor articol!


Webografie:
Psihologia în China
Chinese Wisdom with ShaoLan
7 steps to healing your emotions with chinese medicine


Ți-a plăcut acest articol? Te invităm să citești și un alt articol din secțiunea societate.

Îți dorești să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.
Am 22 de ani și duc o viață obișnuită, la fel care oricare dintre noi. Pentru a-mi câștiga banii de buzunar, lucrez la o redacție din Oradea. Sunt fost student Eramus, o formă de viață dependentă de cafea, de cărți și de muzică bună. Sunt editor fondator al Asociației Jurnalul Milenial, proiectul meu de suflet. Întotdeauna am să iubesc să scriu și să citesc, dar și să explorez lumea. Orice ar fi, mereu mă gândesc că nimic nu este imposibil.