Cum te pregătești pentru un interviu?

interviu

Îți amintești cât erai de speriat atunci când ai aplicat pentru job? Erai în dificultate. Mă acceptă sau nu ? Ți-ai făcut curaj și gata. Ce-o fi, o fi, nu? Adaugi C.V-ul și apeși pe apply. Gata, te-au sunat, ești acceptat. Acum ce faci? interviu

Înainte să te prezinți fizic la interviu, trebuie să ții cont de câteva detalii. Trebuie să faci impresie bună, nu?

Interviul face to face 

Care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont?

a. Ținuta. interviu

Ține cont de vorba populară „haina-l face pe om” care se aplică și în cazul ăsta.  Acum depinde și pentru ce post aplici, bineînțeles. În majoritatea cazurilor, dacă ești un pic casual-elegant, you’ve got this.

b. Informații despre companie.

Nu te duci la un interviu nepregătit. Îți faci lecțiile de acasă. Cauți pe net informații despre compania la care ai aplicat. Bazează-te pe cifre, statistici. Angajatorii vor aprecia interesul tău pentru firmă. Pentru că vii cu informații, crede-mă, ai un as in mânecă deja.

c. Motivația. interviu

Vei fi supus unui interogatoriu. O adunătură de întrebări, crezi că faci față? Nu-i problemă. Dacă treci de întrebarea ‘ce te motivează să faci parte din compania noastră’, înseamnă că ai mai adăugat un as, de data asta în cealaltă mânecă. Cum răspunzi la întrebarea asta? Din nou: te informezi bine. Trebuie să știi foarte bine care sunt cererile postului, pe scurt, care sunt calitățile, abilitățile pe care trebuie să le aibă canditatul. Bineînțeles, ai nevoie și de o notă personală. Adaugă-ți și cel puțin 3 note personale care te definesc și consideri că îți aduc desigur. N-avem nevoie de minusuri, nu?

d. Cunoaște-te pe tine însuți.

Mare vorbă! Așteaptă-te să fii întrebat și de rău. Ai îmtâmpinat dificultăți la locul de muncă?Cum ai gestionat situația? Care este cel mai mare defect al tău? Ține minte că trebuie să fii foarte atent la ce urmează să spui. Întotdeauna să folosești tehnica sandviș. Nu știi la ce se referă? Stai liniștit, de aia sunt eu aici. Feliile de pâine reprezintă lucrurile bune și umplutura, șunculița de Praga, ce vrei tu, reprezintă lucrușorul cu care nu prea te lauzi. Învelește bine, în pâine fără gluten, tot ceea ce consider că nu este tocmai ok despre tine. Angajatorul trebuie să știe că tu ești conștient că mai ai lucruri pe care le poți învăța, le poți ameliora la tine. El trebuie să știe că tu ești deschis spre nou, spre îmbunătățire, că ești realist, dar visător.

e. CASH, baby, CASH. interviu

Am ajuns și la money. Dacă oferta de job încă nu precizează salariul, nu-i problemă, asta-i următoarea întrebare. Cu cât crezi că ai trebui să fii plătit? Clar, nu cu puțin, doar n-ai făcut o școală degeaba, nu? Acum este timpul să negociezi. Ai grijă, nu visa cu ochii deschiși. Fii realist, analizează ceea ce le oferi tu, analizează ce îți oferă ei și după spui cu cât ți-ai dori să fii plătit.

Ready to be hired? interviu

Acum că știi detaliile de bază ale unui interviu, sper că ți-ai călcat deja cămașa. Prezintă-te încrezător, zâmbitor, entuziasmat! Hai că poți!

– Articol scris de către Dana Lăcustă


Ți-a plăcut acest articol? Te invităm să citești și despre viața de student în România.

Vrei să fii la zi cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.