Daniela Georgescu: am învățat să nu mă îndrăgostesc de munca mea

Daniela Georgescu

Graphic design-ul este un proces de comunicare și rezolvare a problemelor de folosire de tipografie, fotografiei și a ilustrației. Designerii grafici au rolul de a crea și combina simboluri, imagini și text într-un mod care atrage atenția și este și estetic. Termenul grafic include design-ul corporativ (logo-uri și mărci), design-ul editorial ( magazine, știri și cărți), design-ul mediului înconjurător, reclame, web design, design de comunicare, design de ambalaje și design de simbolizare. Daniela Georgescu

Când a început pasiunea ta pentru graphic design?

În mod oficial, 2018 este anul în care mi-am început cariera. Dar, totul a început încă din 2013, de când aveam 13 ani și am descoperit pentru prima dată photoshopul. Graphic Design-ul nu a fost vreodată prima mea opțiune, dat fiind faptul că pe vremea aia domeniul era încă privit cu scepticism. Tot ce făceam în timpul meu liber, însă în cele din urmă toate drumurile chiar au dus „acasă”.

 

Daniela Georgescu

 

Care sunt dispozitivele pe care le folosești când desenezi?

Înainte foloseam doar laptopul și eram cu mouse-ul la purtător. Din fericire, mi-am achiziționat recent o tabletă grafică. E absolut revoluționar cât de mult poate avansa o lucrare într-un timp atât de scurt datorită ei.

Cât timp îți ia să creezi un design nou?

Depinde de foarte mulți factori: în general, proiectele personale se dezvoltă foarte rapid. Știu deja ceea ce vreau să fac, procesul de brainstorming din care rezultă idei noi se întâmplă constant în subconștientul meu. Când mă apuc de lucru, deja știu cum o să arate proiectul la final, chiar dacă în general improvizez pe parcurs. Lucrurile să zicem că devin mai complexe când vine vorba de proiectele pentru alți oameni. Acolo, în funcție de proiect, poate dura de la câteva ore până la o săptămână. Acesta este un proces în care este mereu necesar să încep cu documentarea. După, care urmează căutarea inspirației, găsirea ideilor potrivite și abia la final execuția. Daniela Georgescu

 

Daniela Georgescu

 

Ai reușit să găsești stilul tău de a crea noi picturi?

Din păcate nu am reușit, încă nu știu exact ce mă reprezintă în totalitate, fiindcă mă regăsesc în foarte multe stiluri și moduri de lucru. Încă sunt prinsă între arta tradițională și cea digitală, între minimalism și maximalism, între palete de culori terne și vii. E destul de mult haos în mintea mea când încep proiecte personale, dar mă situez imediat unde trebuie când vine vorba de lucrări pentru alții, adaptându-mă foarte rapid, din fericire.

Care sunt aplicațiile pe care le folosești?

Pentru lucru, strict Adobe Photoshop și Adobe Illustrator, pentru inspirație Behance, Pinterest, DeviantArt, ArtStation. Daniela Georgescu

Care este nivelul minim de experiență necesar cerut de o companie pentru angajare?

Este o parte „foarte urâțică” a industriei. Dacă e să mă întrebi pe mine, lucrurile nu sunt deloc atât de roz precum speram. Întotdeauna se va cere experiență, dar rareori se oferă șansa să o și faci, iar dacă ți se oferă oportunitatea să te angajezi fără experiență, partea materială nu îți oferă șansa decât să supraviețuiești la limita sărăciei. Cu toate acestea, la urma urmei, cel mai important aspect este portofoliul pe care îl ai. Cu un pachet bine închegat de lucrări, cât mai divers și versatil, poți să te angajezi destul de ușor, iar experiența afectează doar salariul, nu neapărat șansa de angajare, cât timp ai un portofoliu în spate. Daniela Georgescu

 

Daniela Georgescu

 

Ca freelancer, care au fost dificultățile cele mai mari cu care ai avut de-a face?

Aș zice că orice e o provocare când vine vorba de freelancing, dar în principiu cea mai dăunătoare este lipsa de comunicare, fie că vorbim de relația dintre freelanceri sau dintre client și freelancer. Lipsa unor discuții sincere și lipsa comunicării așteptărilor reale din ambele părți duce uneori la sentimente negative: indiferent că discutăm de buget, timp de livrare, mod de lucru etc.

Până acum, care crezi că este cea mai reușită lucrare de-a ta?

E greu de spus. Pe parcursul anilor am învățat să nu mă îndrăgostesc de munca mea, dar am să las câteva din preferatele mele. Nu știu dacă sunt cele mai reușite, dar sunt cele la care am avut cel mai mare drag să lucrez.

Pentru cei aflați început de drum, care crezi că sunt aspectele la care ar trebui să fie cel mai atenți?

Din fericire, sau păcate, depinde pe cine întrebăm, graphic design-ul nu constă doar în noi și monitorul. Componenta umană fiind preponderentă de fapt, sfatul meu ar fi să nu pună la suflet spusele celor din jur. E greu să nu pleci urechea, dar cel mai bun lucru ce poate fi făcut este să luăm în seamă criticile constructive și să nu ne demoralizeze faptul că va exista cineva care nu este pe aceeași lungime de undă cu noi. Daniela Georgescu

 

Daniela Georgescu

Prima dată când am primit feedback negativ a fost în 2013 și am plâns toată ziua, de aceea zic asta. Cineva care își dorește un drum în acest domeniu trebuie să învețe cât de rapid posibil să nu se demoralizeze și în același timp să caute constant alte opinii și surse noi de învățare. Lăsând partea sentimentală, tehnic vorbind încurajez la muncă asiduă, exercițiu cât cuprinde și căutarea inspirației peste tot unde se poate. E un domeniu unde progresezi doar dacă ești cu programele deschise lucrând în ele, iar fără practică e puțin probabil să evoluezi.


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria Studenția în România.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

La 21 de ani, lucrez ca reporter la o redacție din Oradea. Fost student Erasmus, practicant în pedagogie, editor fondator al Jurnalului Milenial, un overthinker înrăit, mă străduiesc întotdeauna să văd partea plină a paharului. Când simt că lumea reală mă sufocă mă refugiez în cărți și muzică. Iubesc viața pe care o am :)