De ce este important să mergi cu plăcere la locul de muncă- perspectivă psihologică

de ce este important

O treime din zi petrece un om la locul de muncă. Vorbim despre un total de 40 de ore pe săptămână, 260 de zile pe an. Dacă adunăm câte ore lucrează un om obișnuit în viața lui, ajungem la 13 ani și 2 luni. Dacă luăm în calcul că măcar 8 ore din zi le petrecem dormind, (adică 26 de ani de-a lungul vieții), putem spune că majoritatea timpului în care suntem treji îl petrecem la locul de muncă. Astfel, este esențial să avem un loc de muncă satisfăcător, care ne aduce mai multe plăceri decât neplăceri. de ce este important

Definiția unui loc de muncă satisfăcător este subiectivă. Definiția diferă în funcție valorile fiecărei persoane, de la om la om.

Aceste valori sunt principii după care te ghidezi în alegerea locului de muncă și sunt așteptările, dorințele tale față de acesta. Valorile pot fi intrinseci, de exemplu: realizări profesionale, autonomie, provocări, colaborare, poziție de conducere etc. Totodată, valorile pot fi și extrinseci, de exemplu: salariu, beneficii, siguranță, recunoaștere, statut etc și legate de stilul de viață (de ex. timp liber, colectiv amiabil, relația cu superiorii, flexibilitate, stabilitate, etc.).

 

de ce este important

 

Este important să fie un echilibru dintre acestea trei pentru a simți satisfacție legată de locul de muncă.

Însă, oricare ar fi cele mai predominante, fiecare loc trebuie să aibă la bază respect, dreptate, echitate, salariu necesar pentru un trai decent și timp pentru activități de destindere. de ce este important

Mulți pot spune că atâta timp cât ai un job bine plătit nu contează dacă îți place sau nu. Alții pot spune chiar invers, adică atâta timp cât faci ce îți place nu contează ce salariu ai. Ambele sunt exagerări și duc la o stare psihică precară, ba chiar pot duce la tulburări psihice și fizice (burn-out, depresie, anxietate, probleme gastro-intestinale, insomnie, etc) și cresc lipsa de satisfacție legată de viață. Adevărul este undeva la mijloc.

Sărăcia și problemele financiare pot afecta relațiile cu cei dragi și sănătatea. Acestea stau la baza majorității certurilor din familie. Este la fel de nociv și dacă locul de muncă este ceva ce nu îți place, la care mergi cu scârbă. Nici nu e de mirare, dacă ne gândim cât timp petrecem acolo.

 

de ce este important

 

Un alt aspect despre care mulți nu vorbesc, dar pot crește sau descrește satisfacția față de locul de muncă este anturajul.

Aici vorbim despre relația cu colegii și cu superiorii. Oamenii sunt ființe sociale, deci bullyingul, discriminarea sau izolarea pot minimiza restul beneficiilor pe care le oferă locul de muncă.

Percepția locului de muncă ca unul satisfăcător este un factor protector împortiva insatisfacției în viață și a diverselor probleme. Astfel, este important să te analizezi și să alegi conform valorilor tale, nu conform așteptărilor celorlalți. În plus, nu este niciodată târziu să te reprofilezi. Odată ce realizezi ce așteptări ai de la un loc de muncă poți începe să cauți domenii care îți oferă aceste posibilități. Dacă simți că ai dificultăți, consultă un psiholog. Concluzia finală este însă răspunsul la întrebarea: Trăiești ca să muncești sau muncești ca să trăiești?

 

de ce este important

 


Te invităm să citești și alte articole scrise de psiholog clinician, Renata Sandor.

Îți dorești să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.