De ce să fii student Erasmus- experiențele unui student român în străinătate

de ce să fii student erasmus

Anul acesta am reușit să îmi îndeplinesc un vis semnificativ pentru cariera mea. Am reușit să particip într-un program Erasmus în Grecia. Cum am decis să aleg această țară? În primul și primul rând, Grecia are o istorie foarte bogată și pe lângă asta are și cea mai cunoscută mitologie. Dacă stau să mă gândesc, mitologia a fost motivul principal pentru care am ales să vin aici pentru un semestru. de ce să fii student Erasmus

Prin intermediul facultății am parte de această experiență. Eu studiez în primul semestru din anul 2 la Aristotle University of Thessaloniki și surprinzător, e o facultate mult mai bună decât Babeș-Bolyai al nostru. De unde știu? Conform unui studiu efectuat de Center for World University Rankings , AUTh este pe locul 409 internațional și UBB pe locul 871. Simți diferența, nu?

Dar ce alte motive mai ai să vii în Erasmus?

Programul Erasmus în sine îți oferă o perioadă de studiu în care vei fi obligat să ieși din zona ta de confort. Când vei pleca de acasă, în special dacă stai cu părinții, va fi un șoc de nedescris când realizezi că ești singur. Dacă ar fi să aleg între faptul că nimeni nu se mai îngrijește de tine și faptul că nu ai cu cine vorbi uneori, nu știu ce aș alege. Evident, prima dată ți se va părea mișto că ești singur. Nimeni nu te mai „sâcâie”, nimeni nu te ceartă că nu ai spălat vasele și nici că nu te culci în pijamale.

Apoi, va veni momentul când ți se va face atâta de foame încât va trebui să ieși din casă și să îți cumperi ceva. Nu știu cât noroc vei avea. Mie mi s-a întâmplat să încerc să cer pulpe de pui de la greci în engleză și să nu mă înțeleagă. Pentru situațiile de genul sugerez să ai la îndemână Google Translate. de ce să fii student Erasmus

de ce să fii student erasmus

 

Cum te înscrii într-un program Erasmus?

Primul și primul lucru pe care trebuie să îl faci este să vorbești cu coordonatorul. Această sursă este cea mai sigură legat de oportunitățile pe care le ai și demersurile pentru a pleca. Primul criteriu, și cel mai important este să știi engleză de B2. Apoi te vor întreba dacă ai media peste 8. Dacă îndeplinești aceste criterii, deja ești admis. Totuși, ca să se asigure că tu chiar știi engleză bine te vor chema la un meeting. Îți vor spune că e ceva banal și că te vor întreba doar de ce vrei să pleci. Totuși, dacă simți că e necesar, te poți și stresa.

După ce primești aprobarea sigură din partea comisiei începe partea „amuzantă”: actele.

Ceea ce m-a deranjat pe mine cel mai mult a fost faptul că mi s-au aruncat actele în față și nimeni nu mi-a explicat ce și cum să fac. Vei primi un contract numit Learning Agreement pe care tu va trebui să îl completezi. Nu e mare lucru să îl completezi, nu? Cred și eu. Dar când ajungi la partea „Before mobility” și „During the mobility” acolo e problema. Tu trebuie să traduci numele cursurilor tale în engleză și să introduci numărul de credite. Aceeași poveste și la „During the mobility” doar că va trebui să cauți site-ul facultății la care mergi și să iei de acolo cursurile oferite de ei. Apoi, va trebui să îți faci cardul de sănătate, care practic este asigurarea de sănătate. Vei mai avea nevoie de un cont în euro la Banca Transilvania, dar eu îți sugerez să transferi bursa Erasmus pe un card Revolut.

 

de ce să fii student erasmus

 

Îți vor ajunge banii cât să călătorești, să mănânci și să ieși în oraș?

Sinceră să fiu, nu cred. Dacă nu ai tu bani puși „la saltea” sau nu te pot ajuta părinții, nu vei putea face toate aceste lucruri. Din acest motiv te sfătuiesc ca înainte să aplici pentru Erasmus să tragi tare și să iei bursă. Dar nici cu bursă nu vei avea același confort ca acasă. Vei avea strictul necesar. Banii pe care îi vei primi, cei 80% în primă fază, îți vor ajunge pentru chirie și încă alte mici excursii sau necesități. Ceilalți 20% îi vei primi când te întorci în țară. Așa este sistemul, ce să faci? Din câte am înțeles eu, fac asta ca să se asigure că tu vei pleca din țară.

Se schimbă ceva legat de stilul de predare?

Educația oferită de greci în comparație cu cea din România diferă semnificativ. Se prea poate că este în joc și faptul că ești student Erasmus și profesorii nu te sâcâie atât de tare. Dar, felul în care explică profesorii, faptul că nu trebuie neapărat să scrii la curs, ci o poți face și acasă îți vor ușura mult experiența. Legat de perioada de studenție din România, sfatul meu este să te apropii cât mai mult posibil de profesori. Acest lucru te va ajuta să vezi „behind the scenes” și să îți schimbi percepția.

Concluzie: merită să aplici pentru o bursă Erasmus?

Absolut! Să nu îți fie frică să faci acest pas. Consider că este ceva ce orice student ar trebui să încerce măcar odată în perioada de studenție. Vei învăța multe lucruri noi, vei fi nevoit să înveți să te îngrijești singur și veți învăța, din punct de vedere profesional lucruri pe care poate în România nu vei avea ocazia. Nu uita, la final vei fi mândru de tine și acea bulinuță roșie în plus în CV va avea o valoare mai mare decât crezi.


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria Studenția în România.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

Fotografii realizate de Antonia Alexandra.

Am 22 de ani și duc o viață obișnuită, la fel care oricare dintre noi. Pentru a-mi câștiga banii de buzunar, lucrez la o redacție din Oradea. Sunt fost student Eramus, o formă de viață dependentă de cafea, de cărți și de muzică bună. Sunt editor fondator al Asociației Jurnalul Milenial, proiectul meu de suflet. Întotdeauna am să iubesc să scriu și să citesc, dar și să explorez lumea. Orice ar fi, mereu mă gândesc că nimic nu este imposibil.