De la viața de copil la viața de adult: cum să mă adaptez schimbărilor prin care trec?

De la viața de copil

Trecerea de la tinerețe sau „copilărie” poate fi un eveniment dificil, uneori copleșitor. Asta este valabil și pentru studenți.  Foarte mulți dintre ei viața de adult nu începe de la 18 ani, ci după terminarea facultății. Este greu să te adaptezi așteptărilor societății, noilor schimbări de viață și rutină, noilor responsabilități și să îți găsești locul în lume. de la viața de copil

La orice vârstă ai posibilitatea să îți schimbi viața. Deciziile de acum nu sunt finale, însă pot avea un impact mare asupra viiorului tău.

Viața de adult vine cu noi responsabilități, independență financiară (nu te mai pot ajuta părinții cu bani). Trebuie să iei tu singur decizii (autonomie), dezvoltarea identității și a locului în societate. Ești nevoit să dezvolți și menții relațiile sociale, dezvoltarea identității din punct de vedere ocupațional. Toate aceste lucruri pot părea copleșitoare, iar în cazul unui eșec dezamăgirea e mult mai mare. În cazul în care nu ai încă un țel concret și nu știi ce vrei să faci cu viața ta, această frică se intensifică. Cea mai mare a frică a omului este cea de necunoscut. Astfel, este absolut normal să te simți anxios sau deznădăjduit în perioada aceasta.

A învăța să faci față greutăților tranziției vieții poate fi un proces dificil, dar poate fi și o oportunitate de creștere și dezvoltare personală. de la viața de copil

Câteva sfaturi care te pot ajuta în această perioadă sunt:

  • Fă multă introspecție. Imaginează-ți cum ai vrea să arate viața ta peste 5 ani. Enumeră valorile și nevoile tale și documentează-te cum poți să le atingi (uneori poate fi indicat ajutorul unui psiholog).
  • Analizează emoțiile tale și gândurile din spate. Trebuie să identifici care e frica de bază: frica de nu te descurca, frica de necunoscut/incertitudine, frica de abandon, perfecționismul, frica de a pierde susținerea și iubirea celorlalți etc. După ce ai găsit credința de bază, folosește niște tehnici de restructurare cognitivă (descrise în alte articole sau cu ajutorul unui psiholog).
  • Informează-te ce presupune domeniul în care vrei să profesezi. Fă diferența între un job și o carieră. Un loc de muncă este ceva la care trebuie să te motivezi să ieși din casă pentru a merge. O carieră, pe de altă parte, este ceva la care îți place să mergi zi de zi și ai putea fi mulțumit să faci asta pentru tot restul vieții.

Acum că ești tânăr e momentul ideal să experimentezi diverse domenii și locuri de muncă. Experiența e necesară ca să îți găsești locul ideal.

  • Analizează ce schimbări vor apărea în viața ta, ce comportamente și obiceiuri prezente se aliniază cu viața de adult și care nu. Încearcă să te obișnuiești încet cu tiparele noi, care pot apărea atât la nivelul evenimentelor sociale, cât și la nivele fiziologice (somn, alimentație, activități). E posibil ca unele hobby-uri să intre pe plan secund.
  • Fă un plan de acțiune singur sau cu ajutorul persoanelor dragi (părinți sau partener). Asta înseamnă să îți setezi scopuri, așteptări (realiste) și să formulezi acțiuni concrete în atingerea lor. de la viața de copil
  • Caută sprijin de la familie și prieteni de încredere, precum și de la profesioniștii din domeniul sănătății mintale, dacă este necesar. de la viața de copil

În tot acest timp, este important să ai răbdare și să recunoști că este nevoie de timp pentru a te adapta.

Deși pare a fi un proces greu, viața de adult este una foarte frumoasă. Ai multe posibilități de dezvoltare, de reușite și de a-ți forma o viață care îți aduce satisfacție.


Te invităm să citești și alte articole scrise de psiholog clinician, Renata Sandor.

Îți dorești să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.