De vorbă cu o actriță despre drepturile femeilor rome și cinematografie

de vorbă cu o actriță

Arhanghella este una dintre actrițele care își desfășoară activitatea la Giuvlipen, prima companie de teatru independent feminist rom din România, companie care s-a remarcat și în alte locuri precum la New York (unde fondatoarea teatrului, Mihaela Drăgan, a fost nominalizată la premiul anual oferit de Professional Theatre Women) și Hong Kong. De asemenea, este activistă pentru drepturile femeilor rome și comunitatea queer. Arhanghella a participat la realizarea proiectelor implementate de Giuvlipen: music videoul „Cine face ură de rasă”, seria de monologuri video „Rezistența este o fată care schimbă lumea”, printre care și altele. Mai multe detalii despre activitatea Arhaghellei le puteți afla mai jos, în interviul pe care ni l-a acordat. de vorbă cu o actriță

 Cum a apărut inspirația numelui Arhanghella?

Este o parte din numele meu din documente. Îl folosesc din liceu doar că l-am schimbat puțin între timp datorită schimbărilor din viața mea. Îmi plăcea ideea de cel mai sus plasat înger în ierarhia cerească, doar că niciunul nu era femeie. de vorbă cu o actriță

Care consideri că este misiunea ta în această societate?

Să o conduc… glumesc… sau nu… cine știe?!
… cu siguranță să o transform într-un spațiu mai „safe” pentru tinerii romi și queer. Știu că sună clișeic dar chiar încerc să fiu pe cât mai mult posibil eroina care nu există și de care aveam nevoie în copilărie.

 Care sunt unele dintre mai memorabile proiecte la care ai participat până acum?

Am avut mai multe proiecte mișto pentru că încerc să mă dezvolt multilateral. Cele care au fost ceva nou și la un alt nivel din punct de vedere profesional pentru mine ar fi episodul din ,,Rezistența e o fată care schimbă lumea” în colaborare cu Giuvlipen, dar și ,,Cu fiecare atingere vom renaște” de Bogdan Balla.
De asemenea, din noiembrie, voi face parte din producții noi pe care abia așteptăm să le lansăm.

 

de vorbă cu o actriță
Cu fiecare atingere vom renaște – poză din arhiva personală

 

 Ai putea să ne descrii experiența ta în proiectul „Rezistența este o fată care schimbă lumea”?

A fost intens. Citisem înainte toate poveștile fetelor, care erau foarte emoționante, și eram extrem de încântată că există astfel de producții și la noi. Nici nu știam că o să fac parte din serie până înainte cu o lună de filmare, când Mihaela m-a convins să accept. Eram destul de panicată nefăcând niciodată asta și acum când revăd videoul mi se pare că este vizibil, dar asta este contrabalansată de puterea pe care poveștile fetelor o au!

 Giuvlipen a dat naștere unei mișcări artistice, Roma Futurism, în cadrul rezistenței artistice de la centrul de artă Para Site din Hong Kong. Cum ai descrie rolul acestei mișcări atât în societatea românească, cât și în afara țării?

Cel puțin pentru mine a fost ceva inedit… un concept la care visam fără să realizez încă din copilărie și care nu credeam că va fi vreodată posibil.
Mișcarea asta este o necesitate, dar din păcate nu multă lume e gata să accepte asta. Cel puțin la noi, unde romii sunt dezumanizați constant, eu asta am observat. Mișcarea văzută de cei din afara țării cu care am vorbit despre asta e fix așa cum trebuie. Este un reset cultural absolut necesar și sper că în curând să fie cât mai popularizată și aici pentru că este indispensabil. de vorbă cu o actriță

 Cum ai reușit să îți faci vocea auzită? Ce dificultăți ai întâmpinat?

Toate dificultățiile.
E cam greu să îți faci vocea auzită când faci parte din două comunități vulnerabile… dar abia am început să șoptesc și cred și chiar îmi place asta: că lumea nu e pregătită pentru răcnetele mele, artistice sau nu.

O dificultate pe care am realizat-o recent este felul în care sunt infantilizată de cele mai multe ori. La un moment dat, devenea frustrant, dar am învățat să folosesc asta ca pe o armă.
Și da, cred că trebuie să avem mai multe discuții despre infantilizarea persoanelor rome queer. Nu e justificată chiar dacă exemplele apărute până acum în media nu au fost cele mai potrivite sau reprezentative pentru ce se întâmpla de fapt.

 

de vorbă cu o actriță
Resistance

 

 Care crezi că sunt unele dintre cele mai importante contribuții în societate ale persoanelor de etnie romă de până acum?

Fără doar și poate Giuvlipen și mișcarea romă feministă. de vorbă cu o actriță

 

Ce alte pasiuni mai ai?

Multe…
Pictez, desenez, obișnuiam să sculptez dar le-am cam lăsat în urmă pentru că am adoptat altele, cu toate că nu pot să le abandonez de tot.
Și scriu cam din liceu. Abia de curând am început să mai arăt unora ce scriu pentru că aș vrea sa lansez un album cu scrierile mele și câteva imagini până la sfârșitul anului.

 Ce obiective ai pe termen lung?

Nu îmi place să îmi dezvălui obiectivele pe termen lung, se pot deochia și blestema și nu aș risca asta, așa că dușmanii trebuie să aștepte până lansez eu ceva public!
Vine cartea! Atât vă spun!

 

de vorbă cu o actriță
Video „Cine face ura de rasa”- Niko G și Kali

 

 Unde poate publicul să vă urmărească activitatea?

Pe mine, pe Instagram: @arhanghella.
Iar colectivul nostru îl puteți urmări  peste tot: Instagram, Facebook, TikTok, YouTube. Tot ce trebuie să faceți este să căutați numele Giuvlipen (feminism în romani, cuvânt creat de Mihaela Drăgan).


Ți-a plăcut acest interviu și îți dorești să citești și altele? Te invităm să arunci o privire la secțiunea noastră de interviuri.

Vrei să fii la zi cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.

Hello! Mă numesc Antonia Vlad (sau 宁小琪, numele meu chinezesc) și sunt studentă la Facultatea de Litere și Arte din cadrul ULB Sibiu. Îmi place să ascult muzică, să citesc, să pictez și să scriu. I'm an ornithophile și iubesc sushi-ul.