
Alexei i-au plăcut dintotdeauna florile. Îi plăceau florile de când era mică. A încercat de câteva ori să grădinărească, florile aducându-i mereu o bucurie specială. Însă, nu își dorea să lucreze pe termen lung cu ele. Totul a luat o altă întorsătură în urmă cu 5 ani, când, întorcându-se în țară după mulți ani petrecuți în străinătate, a primit un cadou neașteptat de la părinții ei: un curs de artă florală. Atunci, susține Alexa, a început cu adevărat călătoria sa în lumea florilor. A învățat la curs cum se lucrează cu ele, și-a dat seama că se pricepe să le aranjeze frumos, iar restul este istorie. Istoria Flori Sauvage, de fapt.
De unde procurați florile?
Folosim un mix de producători români și importatori din Olanda. Ne dorim să lucrăm cât mai sustenabil, astfel, încercăm să ne procurăm florile, pe cât posibil, de la ferme locale. Scopul este să minimizăm perioadele îndelungate de transport (și amprenta de carbon implicită creată de aceste transporturi pe distanță mare), să avem flori cât mai proaspete și să susținem economia locală. Doar că piața de producători români este încă la început de drum. Sunt încă puțini producători care oferă o cantitate și, mai ales, o varietate extinsă de sortimente. Așa că ne bazăm și pe furnizorii noștri de flori din import.
În momentul în care faci noi buchete, care este sursa ta de inspirație?
Mă inspiră foarte mult energia omului care a comandat respectivul buchet. Îmi place să aflu un pic despre persoane pentru care e buchetul, ocazia, cum e persoana care o să-l primească. Cred că mă molipsesc cu frumusețea gestului de a oferi flori și asta mă determină să-mi pun toată starea bună în el. Îmi închipui cum o să reacționeze persoana când îl primește, diverse gânduri îmi trec prin minte, în timp ce mâinile se mișcă singure, în flow.
Ai avut nevoie de anumite studii sau cursuri pentru a porni pe acest drum?
Nu cred că ai nevoie de studii per se pentru a lucra cu florile. Însă cu siguranță un curs de artă florală te ajută să înveți ABC-ul lucrului cu flori: cum să le îngrijești, care sunt tehnicile pentru a face un buchet, care sunt proporțiile optime pentru un aranjament, și multe alte mici detalii care te ajută să ai încredere că știi ce faci, atunci când pornești pe acest drum.
Cum ziceam, eu am început în lumea florilor direct cu un curs, care m-a ajutat să mă familiarizez cu ce înseamnă să lucrezi cu ele. Acolo am cunoscut-o și pe cealaltă jumătate Flori Sauvage, pe Georgiana. Cu siguranță acel curs a fost important în istoria brandului nostru.
Am mai făcut ulterior încă un curs, deoarece am dorit să obțin și certificarea de designer floral conform Codului Muncii, necesară pentru a face actele firmei.
Aș zice că orice fel de curs de artă este útil în lucrul cu florile. Pictura, sculptura, istoria artei, orice astfel de interacțiune cu lumea artei te ajută să fii tu, la rândul tău, un artist în lucrul cu florile. Să ai o viziune a ta, așa cum vezi tu acel decor.
Cum a luat naștere Flori Sauvage și care este povestea numelui?
Flori Sauvage a luat naștere la 1 noiembrie 2018, la o cafea în oraș. Așa cum spuneam mai sus, am cunoscut-o pe Georgiana la primul meu curs de artă florală, ce a avut loc în luna februarie a acelui an. Ne-am apropiat la curs, rezonam ca stil și ca viziune de a lucra cu florile, eram amândouă „pe aceeași undă”, cum s-ar spune. Niciuna nu aveam un plan foarte concret legat de ce o să facem cu florile pe mai departe. Știam doar că ne plac și ne dorim să creăm lucruri frumoase cu ele.
Apoi, în a doua parte a anului, ne-am întâlnit la o cafea să mai stăm de vorbă, fără ceva anume în minte. Din una în alta, tot vorbind de floriștii pe care îi admirăm din străinătate, uitându-ne la instalații florale spectaculoase, discutând despre cât de importantă e sustenabilitatea în acest domeniu și ce păcat că în România nu prea se face artă florală sustenabilă, ne-am dat seama că am putea să încercăm noi să facem ceva. Să creem acele designuri spectaculoase, armonioase în spațiul în care sunt expuse, care să fie și sustenabile. Și că vrem să încercăm. Și așa a pornit această călătorie minunată, care, iată, anul acesta împlinește 5 ani.
Numele îl avea deja Georgiana în minte. Amândouă rezonăm profund cu stilul sauvage de a aranja florile. Stilul presupune să aranjezi florile cât mai natural, așa cum ar fi ele în natură. Să danseze în buchete, să fie ușoare și fluide. Este minunat!
Ce presupun aranjamentele florale sustenabile?
Sustenabilitatea florală are mai multe dimensiuni. Un aranjament floral sustenabil ar trebui, în mod ideal, să fie:
- Fără burete floral – buretele floral este un compus sintetic nociv atât pentru mediu, nefiind biodegradabil. Se dezintegrează, în timp, în particule de microplastic, extrem de poluante, atât pentru mediu, cât și pentru om. Inhalarea prafului generat de burete în urma manipulării lui are un efect carcinogen. Există numeroase alternative pentru burete floral, de la kenzan, la chicken wire și diverse alte variante, toate infinit mai bune decât acest compus chimic.
- Cu flori autohtone – florile călătoresc zeci de mii de kilometri ca să ajungă în casele noastre. Deși ele vin din Olanda, locul lor de proveniență este mult mai îndepărtat. Majoritatea sunt produse în țări cu tradiție în culturile de flori, precum Kenya, Ecuador și Columbia. Aceste flori călătoresc cu avioane cargo până în Olanda, unde este bursa de flori prin care se face prețul lor, apoi sunt distribuite la nivelul întregii Europe, în funcție de cerere și comenzi. A folosi flori locale înseamnă nu doar o amprentă de carbon semnificativ mai mică, ci și flori mai proaspete, susținerea economiei locale și un ecosistem în care drumul florilor de la recoltă la vaza din casă devine mult mai scurt, ceea ce e ideal. flori sauvage
- Fără plastice și elemente de unică folosință – aici vorbim în principiu de ambalaje, de multe ori folosite în exces în produsele florale. Cu siguranță cu toții am văzut buchete și aranjamente cu mai mult ambalaj decât flori propriu-zise. Este o formă simplistă de a crește valoarea produsului în mod artificial în ochii clientului. Cred că florile nu au nevoie de aceste ambalaje de înfrumusețare. Noi folosim ambalare doar atunci când este strict necesară pentru transport. În acele cazuri încercăm să folosim materiale mai prietenoase decât plasticul.
Din punct de vedere al prețului, care este diferența între buchetele „obișnuite” și cele sustenabile?
O întrebare foarte bună și o ocazie excelentă de a discuta acest mit conform căruia produsele sustenabile sunt, în mod neapărat, mai scumpe. Răspunsul succint este nu, buchetele sustenabile nu sunt mai scumpe. Florile românești sunt aproximativ la același preț cu cele de import. Uneori, când sortimentele românești sunt în plin sezon, sunt chiar mai ieftine. Economia realizată prin transport mult mai scurt, și deci consum de combustibil și resurse mai reduse, ar trebui să se reflecte în prețul final. În plus, dacă nu adăugăm toate acele ambalaje de unică folosință, așa cum spuneam mai sus, ne rezultă clar că sustenabilitatea, în cazul florilor, nu este neapărat mai scumpă față de buchetele „obișnuite”.
De ce trebuie să fie un buchet sustenabil?
Nimic nu „trebuie”, cred. Eu, ca florist sustenabil, nu o să zic niciodată că un buchet nu merită, nu este frumos, nu poate fi apreciat, doar pentru că nu este sustenabil. Florile aduc o emoție indiferent de originea lor. Însă, cred că ne putem gândi aici la valoarea adăugată pe care o poate aduce sustenabilitatea unui buchet. Cu alte cuvinte, acel buchet nu este minunat doar pentru cine îl primește, dar și pentru planetă. E ca și cum tu cumperi flori pentru cineva drag și, în același timp, ai grijă și de natură. Cred că o astfel de abordare nu poate fi decât câștigătoare pentru absolut toată lumea. Iar bucuria adusă de flori crește exponențial.
Cum se raportează clienții la ideea unui „buchet sustenabil”?
Din ce în ce mai mulți încep să aprecieze și, mai ales, să caute astfel de buchete sustenabile. La începuturile noastre, când vorbeam de sustenabilitatea florală primeam reacții mirate, de genul „Wow, nu știam că florile nu sunt sustenabile!” sau întrebări precum „Dar nu este mai scump?”, cum am zis mai sus, sau „Dar nu se ofilesc mai repede?” (răspuns clar și scurt: Nu, nu se ofilesc mai repede). Dar de-a lungul timpului, pe măsură ce ne-am făcut mai cunoscute pe piață, iar sustenabilitatea în general, nu doar cea florală, a început să preocupe din ce în ce mai multă lume, reacțiile clienților s-au schimbat. Ei sunt bucuroși să cumpere un buchet sustenabil, uneori chiar se mândresc cu asta. flori sauvage
În perioada 1-8 martie, am organizat un pop-up flower shop la Magazinul Zero Waste din București. A fost un fel de florărie volantă amenajată chiar în spațiul magazinului, unde am vândut exclusiv flori românești, de la producători locali. A avut mare succes, iar lumea era bucuroasă să afle povestea florilor, să facă poze florăriei, să posteze în social media pe acest subiect. Ne-a bucurat enorm acest interes crescut al oamenilor pentru sustenabilitatea florală.
Ce planuri ai pe termen lung?
Să continuăm să creștem Flori Sauvage în direcția sustenabilității cu noi produse și noi experiențe, care să aducă florile sustenabile mai aproape de oameni. Să facem mai multe ateliere, să avem mai multe proiecte artistice în care să creăm instalații florale și concepte interesante, să explorăm arta florală în moduri inovatoare. Să transmitem mesajul că și florile au o dimensiune a sustenabilității de care, nouă ca și iubitori de flori, ar trebui să ne pese. Sustenabilitatea florală se atinge cu pași mici, dar concreți. E mai aproape decât credem.
Ți-a plăcut acest interviu și îți dorești să citești și altele? Te invităm să arunci o privire la secțiunea noastră de interviuri.
Vrei să fii la zi cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.