Despre chineză-engleză: Facultatea de Litere și Arte din cadrul ULB Sibiu

chineză-engleză

Decizia de a studia limba chineză la facultate a venit drept o idee spontană. A apărut în mintea mea chiar în timpul săptămânii de examene din liceu. Ironia a fost faptul că întregul an școlar eram convinsă că o să dau la o altă facultate. Am avut ocazia, pe parcurs, să întâlnesc oameni care m-au ajutat să găsesc această specializare, care să fie cât mai aproape de abilitățile mele și unde să nu simt că studiez din obligație. chineză-engleză

Mă numesc Antonia Vlad și am terminat anul 1 la specializarea „Limbă și literatură chineză- Limbă și literatură engleză” din cadrul Facultății de Litere și Arte din Sibiu. Pe scurt, o să povestesc despre experiența mea din acest an, avută într-un mediu hibrid de învățare.

 

chineză-engleză

 

O să încep cu limba chineză.

De ce limba chineză? Deoarece am avut o înclinație spre limbile orientale. În trecut, începusem să învăț limba arabă de pe YouTube și am reușit să conversez cu persoane în această limbă. Acest aspect m-a motivat și m-a făcut să acord mai multă importanță studiului limbilor străine. Totuși, m-am axat mai mult pe examenele care urmau să vină, astfel progresul a stagnat. chineză-engleză

Din acest motiv, am ales să rămân în orașul Sibiu, universitatea de aici având un anumit renume. Am început să mă uit peste specializările oferite de Facultatea de Litere și Arte, printre care am văzut că era și chineza. Eram sceptică la început. Știam că această limbă este una grea, mai ales fiind în topul celor mai grele limbi vorbite în lume. În același timp, simțeam că studiul limbii chineze o să mă provoace foarte mult și cu ajutorul ei o să fiu capabilă să înțeleg și cultura uneia dintre cele mai mari populații ale lumii.

După ce am fost admisă la această facultate, am avut șansa de a participa la un curs online de arte marțiale și limbă chineză organizat de Beijing Sport University timp de 3 săptămâni. A fost o perioadă în care m-am acomodat cu limba chineză și cu oamenii,  fiind o experiență plăcută. chineză-engleză

Mediul a rămas același și la facultate, unde sunt multe oportunități pe partea de chineză.

Cu ajutorul și implicarea profesorilor de la Institutul Confucius, am participat la concursuri și Chinese Corner (care se organizează săptămânal, chiar și pe perioada vacanței de vară).

O să spun și ceva despre experiența pe care am avut-o în acest an universitar, luând chineza de la 0. Limba și cultura chineză se studiază cel mai mult cu profesorii din China. Din cauza pandemiei, anul acesta am studiat chineza online.

 

chineză-engleză

 

Limba chineză are 6 niveluri HSK. De obicei, nivelul cu care poți să termini facultatea este HSK 4 sau HSK 5 (dacă muncești, desigur). Nivelul minim pentru a putea merge cu bursă în China este HSK 3.

Pentru primele două, se învață cu pinyin (scriere alfabetizată). Am constatat că se învață ușor pentru că este o limbă foarte logică. Ceea ce mi se pare mai greuț vine odată cu HSK 3, scrierea cu caractere și pronunția cu tonuri. Consider că prin exersare continuă se pot depăși aceste obstacole. chineză-engleză

Câteva dintre cursurile pe care le-am avut în anul 1 sunt: cultură și civilizație chineză, scriere chineză, lexicologie, literatură chineză clasică și, desigur, cursuri de HSK 1/2/3.

Mai mult, practica a fost interesantă. Am putut să comunic cu studenți din China care învață limba română, pe baza unui Language Exchange.

Privitor la engleză, nu am fost mare fană a acestei limbi. Poate pentru că am început să o învăț târziu, dar încerc să mă acomodez cât mai mult și cu aceasta. Recunosc, cel mai mult cursurile de morfologie mi-au creat probleme, dar am reușit să le depășesc.

Câteva dintre cursurile care se fac pe partea de engleză sunt: morfologie, fonetică, literatură engleză în Evul Mediu și Renaștere/în secolele al XVII-lea și al XVIII-lea.

Pe lângă aceste cursuri, fiecare specializare, va avea cursuri și seminarii generale precum Teoria literaturii și Lingvistică generală în anul 1. M-am simțit atrasă de cursurile și seminariile de Lingvistică generală. Îmi plăcea acest curs deoarece îmi hrănea curiozitatea de a afla cât mai multe informații despre limbile vorbite în ansamblu, cât și informații legate despre limbaj și psihologie, un alt domeniu drag mie. chineză-engleză

În cazul în care zilele de admitere la facultăți se apropie și tu nu știi încă ce vrei să faci, îți sugerez să reflectezi mai bine asupra abilităților tale, a pasiunilor și chiar a facultăților la care poate te-ai gândit în trecut. Pe lângă această facultate, am avut și alte pasiuni, însă am fost descurajată de multe ori și îndreptată către facultăți care „oferă siguranță financiară” după terminarea acestora.

 

chineză-engleză

 

Posibilități de carieră sunt multe. Pentru specializările pe care le fac am găsit câteva până acum: profesor de limba chineză/engleză, se poate lucra în companiile chinezești din România, lingvist, jurnalism, traducător, comunicare și relații publice, HR, customer care…


Mă poți urmări pe blogul Artă de Patru Dimineața, unde îmi fac cunoscută și pasiunea de a scrie.


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria Studenția în România.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

Hello! Mă numesc Antonia Vlad (sau 宁小琪, numele meu chinezesc) și sunt studentă la Facultatea de Litere și Arte din cadrul ULB Sibiu. Îmi place să ascult muzică, să citesc, să pictez și să scriu. I'm an ornithophile și iubesc sushi-ul.