Despre provocări și dezvoltare personală alături de Monica Sibișteanu

despre provocări

Cu toții ne dorim să lăsăm o urmă pe pământul acesta, inclusiv eu. Nu sunt un sfânt, dar sunt un prieten de nădejde. Numele meu este Monica și dacă nu am avut până acum nici o tangență, dă-mi voie să mă prezint: sunt un om foarte entuziast, optimist și vesel, cu reședința în Portugalia. Creez conținut pe Instagram și pe site-ul meu despre conștientizarea de sine, NLP, coaching și împărtășesc experiența mea pe tot parcursul vieții ca emigrant. despre provocări

Care este semnificația conceptului de „self awarness”?

Conceptul de self-awareness se referă la conștientizarea de sine, a comportamentului, a caracterului, a emoțiilor, dorințelor și motivațiilor ale fiecăruia dintre noi. Deși putem împărtăși o serie de caracteristici, deși putem avea dorințe sau motivații în comun, modul în care le trăim este unic.

Aș vrea să atrag totuși atenția asupra unei confuzii des întâlnite. De multe ori am observat că oamenii confundă conștientizarea de sine cu conștiința de sine.

Conștiința de sine are de-a face cu a ști cine ești, cu cine ești, unde te afli și așa mai departe. Conștientizarea de sine are de-a face cu mutarea atenției asupra noastră, asupra comportamentului nostru și asupra emoțiilor noastre, pe care le evaluăm și le raportăm la valorile și standardele noastre interne.

De ce este important ca toată lumea să știe despre acest concept?

Se spune că primul pas în a rezolva o problemă este să conștientizezi problema. La fel și cu conștientizarea de sine și dezvoltarea personală/profesională. Să fii conștient de modul tău de gândire, de valorile tale, de emoțiile pe care le simți în diferite situații sau de comportamentul pe care îl manifești, te va ajuta să te dezvolți și să crești într-o manieră unică ție și sănătoasă.

Conștientizarea propriilor acțiuni și sentimente te va ajuta să îi înțelegi mai bine pe ceilalți. În plus vei dezvolta relații mai bune cu prietenii, cu familia, cu colegii sau colaboratorii. Cel mai important, te va ajuta să ai o relație sănătoasă cu tine însuți.

De asemenea, dacă ești suficient de conștient de tine pentru a-ți cunoaște punctele forte și punctele slabe, vei ști ce obiective trebuie să îți stabilești și strategiile care te vor ajuta să le atingi. În plus, această conștiință a propriilor acțiuni și sentimente te va ajuta să-i înțelegi mai bine pe ceilalți și vei dezvolta relații mai sănătoase.

 

despre provocări

 

Ce impact are asupra vieții conștientizarea importanței învățării constante?

Conștientizarea importanței învățării constante – hai să spargem sintaxa asta și să le luăm pe rând:

Învățarea constantă sau continuă sau pe tot parcursul vieții – ce este ea de fapt?

Păi înainte de toate, învățarea este un proces ce determină schimbări în cunoaștere și comportament și care presupune achiziția de cunoaștere, abilități, aptitudini, valori și preferințe. În prezent știm că procesul de învățare are loc la oameni, animale, unele mașini și anumite plante.

Învățarea pe tot parcursul vieții este importantă atunci când vine vorba de competitivitate și capacitatea de angajare. Contribuie semnificativ și la îmbunătățirea incluziunii sociale, dezvoltării personale și a activității civice.

Conștientizarea importanței învățării continue este ceea ce va ajuta la definirea activităților, a procesului și a strategiei de învățare. Acestea, ulterior vor contribui la definirea obiectivelor ce se vor atinse și a strategiilor și tacticilor necesare pentru atingerea obiectivelor, fie ele pentru a deveni un bun profesionist sau pentru a deveni o persoană mai bună, pentru a fi tu însuți, pentru a face ceea ce îți aduce bucurie, pentru a face mai puține compromisuri și așa mai departe.

De-a lungul timpului, cum ai putut influența oamenii pe drumul dezvoltării lor?

La bază a stat mereu conversația, chiar dacă uneori a fost într-un mod total informal și natural (gen discuții la cafea, sau pur și simplu solicitări de ajutor, păreri, perspective) sau organizat (ateliere și workshop-uri tematice sau ședințe de 1 la 1).

Alte moduri ce mi-au fost aduse în atenție și la care nu mă așteptam sunt conținutul pe care-l creez pe social media sau pe blog, interviuri la care am participat, prezentări la care am fost invitată să particip și să împărtășesc din experiențele mele.

Pe site-ul tău povesteai despre diferite experiențe Erasmus și nu numai. Consideri că experiențele de genul pot ajuta oamenii în dezvoltarea lor pe termen lung? 

Oh, Erasmus! Programul acesta a avut pentru mulți ani sloganul Opening Minds, Changing Lives și fix așa l-am perceput și eu. Am participat în multe proiecte Erasmus și fiecare proiect a avut impactul său asupra mea, dar cel de student în schimb de experiență a fost cel mai profund. Asta și datorită faptului că a implicat mutarea mea într-o altă țară pentru 7 luni.

Din punctul meu de vedere, orice experiență care te scoate din zona de confort te ajută enorm în dezvoltarea ta personală. Iar mutatul de una singură într-o țară străină, pe care nu ai vizitat-o și a cărei limbă nu o cunoști, dar în care ți se va preda este o experiență de învățare în sine. Iar o astfel de experiență în contextul Erasmus este și mai bogată deoarece ajungi să interacționezi cu oameni din țări diferite, cu mentalități, culturi și obiceiuri diferite de tot ceea ce îți este familiar. Astfel de interacțiuni și experiențe te ajută să vezi lumea cu alți ochi. Mai precis te ajută să ridici vălul plin de preconcepțiile societății din care provii. despre provocări

Îmi este tare greu să o descriu în cuvinte, dar pentru mine a fost o experiență de transformare și de auto-cunoaștere.

 

despre provocări

 

Cum se leagă crearea de conținut cu pasiunea ta pentru dezvoltare personală?

Îmi place să creez conținut pe care alții să-l poată folosi pentru a performa mai bine și de la care să învețe, să-și aprofundeze cunoștințele și să obțină noi perspective din nou și din nou. despre provocări

În plus, pentru mine crearea de conținut este un proces pe care-l atribui împărtășirii, a datului mai departe. Este un proces de contribuție. În acest mod vreau să dau mai departe din experiențele și cunoștințele mele celor ce sunt interesați. Iar contribuția este un pas foarte important în dezvoltarea personală, prin prisma învățării.

Eu consider învățarea ca fiind piatra de temelie a dezvoltării personale. Pentru mine, piatra de temelie pentru un proces de învățare eficient este conștientizarea de sine.

De ce consideri că ar trebui să te urmărească oamenii pe tine?

Eu cred că nu trebuie nimic. Oamenii mă pot urmări dacă sunt interesați de dezvoltare personală și dacă vor să interacționeze cu mine și cu comunitatea mea. Sau dacă îi interesează să consume conținut motivațional, inspirațional, conținut legat de conștientizarea de sine (self-awareness, self-care), de creștere personală sau dacă sunt curioși să afle de experiențele mele ca expat.

De unde frica de a vorbi în public și cum ai învins-o?

Cred că frica de a vorbi în public este una dintre acele frici universale pe care o împărtășim cu milioane sau chiar miliarde de persoane. Drept urmare nu cred că este o frică unică mie. Această credință a mea a ușurat mult procesul de a o gestiona. Și spun gestiona, pentru că sunt de părere că fiecare frică își are rolul ei. Eu am învățat să îmi privesc fricile ca un instrument ajutător în a mă înțelege și cunoaște mai bine. Au devenit practic semnalizatoarele mele pentru a-mi concentra atenția și a mă întreba: de ce simt că mi-e frică? De unde vine frica X? De ce anume mi-e frică? Mi-e frică de ce s-ar putea întâmpla dacă …? Șamd. despre provocări

Revenind la teama de a vorbi în public, aceasta s-a redus semnificativ când am clarificat-o și am înțeles că ea avea de-a face nu cu vorbitul în public în sine, ci cu relația mea cu eșecul și rușinea. Cu alte cuvinte teama mea era, de fapt, de a eșua și de a mă face de rușine. Și aici am făcut exerciții de introspecție și proiecție.

Practic am lucrat cu mine însămi de una singură, așa cum m-am priceput eu și m-am aruncat în apă cu prima ocazie pe care am avut-o. Apoi m-am analizat și am repetat procesul, aducându-i  îmbunătățiri de fiecare dată. Iar asta este o strategie pe care o folosesc și astăzi, deși au trecut deja 10 ani de când am vorbit prima dată. Însă această strategie nu ar fi fost eficientă dacă nu aș fi ajuns la această conștientizare de sine. despre provocări

 

despre provocări

 

Ce efecte a avut mutarea în Portugalia asupra percepției tale legată de propria persoană?

E foarte mult de spus aici, dar mă voi concentra pe un rezumat. despre provocări

Mutarea în Portugalia mi-a arătat că într-un context diferit, reacțiile, comportamentele și trăirile noastre sunt diferite. Pentru mine această mutare a fost un uriaș proces de transformare. Simt că am crescut și m-am dezvoltat enorm la nivel personal și chiar profesional, pentru că ele se întrepătrund.

Mutarea m-a ajutat să mă descopăr, să stau față-n față cu preconcepțiile mele și să le identific – un proces destul de greu în România. A fost dificil pentru că era un mediu familiar, și tot sistemul meu de credințe și valori s-a format în acel mediu. Odată schimbat mediul, am reușit să văd cum unele dintre ele erau de fapt preconcepții care nu făceau decât să mă limiteze.

În egală măsură, mutarea m-a făcut să văd cât sunt de curajoasă, ambițioasă și determinată să-mi urmez visele. În România, mi s-a spus de prea multe ori că visele mele sunt prea mari, că sunt doar vise, că nu o să pot, că ar trebui să fiu cu picioarele pe pământ și să fac și eu ce fac alții. Și pur și simplu nu simțeam că e bine. Am avut cea mai mică ocazie de a face cum mi-e mie bine. Așadar, nu am stat mult pe gânduri și am zis da. Abia apoi au apărut îndoielile, teama, dorința de a renunța. Datorită unui grup de prieteni susținători și deciziei de a nu-mi încălca cuvântul dat (acceptasem o ofertă de job) am zis totuși să încerc, că doar pot oricând să revin. Ei, bine, șase ani au trecut de la mutare și n-am mai revenit decât în vizită. despre provocări

Cum poate un om să își pună țeluri astfel încât să nu ajungă în burnout?

Burnout-ul este mai complex decât pare la prima vedere. Poate să apară și din motive independente de noi, precum decizii ineficiente luate în compania la care lucrezi, dar pe care nu le poți schimba sau influența. Însă chiar și în astfel de contexte, poate fi prevenit. Iar prevenirea are de-a face cu fiecare dintre noi și de cât de conștienți suntem de noi.

 

despre provocări

 

Așadar cineva poate preveni burnout-ul atunci când își pune țeluri dacă:

  • Își stabilește obiective realiste;
  • Nu se supraestimează;
  • Are un plan pentru atingerea obiectivelor;
  • Definește un calendar de activități;
  • Include pauze și timpul pentru sine în acel calendar;
  • Verifică ca activitățile să fie aliniate cu propriul sistem de valori;
  • Îi este clar ce face, de ce face și cum face;
  • Este conștient de sine (comportament, emoții, puncte forte, slăbiciuni, abilități, relația sa cu eșecul etc.)

Ți-a plăcut acest interviu și îți dorești să citești și altele? Te invităm să arunci o privire la secțiunea noastră de interviuri.

Vrei să fii la zi cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.

La 21 de ani, lucrez ca reporter la o redacție din Oradea. Fost student Erasmus, practicant în pedagogie, editor fondator al Jurnalului Milenial, un overthinker înrăit, mă străduiesc întotdeauna să văd partea plină a paharului. Când simt că lumea reală mă sufocă mă refugiez în cărți și muzică. Iubesc viața pe care o am :)