Dirty Shirt: ia-ți și tu doza de dope-a-min

Dirty Shirt

Dirty Shirt este în turneu de promovare al noului album, „Get your dose now”, ajungând prin Bacău, Iași, Suceava, Oradea, Timișoara și București. Trupa a lansat 6 albume: Foarte murdar (2010), Aceeași cămașă, zi diferită (2010), Spectacol ciudat (2013), Dirtylicious (2015), Lechologie (2019), și cel mai nou, Get your dose now. Dirty Shirt este câștigătoare a locului la finala internațională Wacken Metal Battle din 2014 și a multor premii Metalhead Awards și Maximum Rock Awards. Stilul unic al trupei derivă din amestecarea sunetului greu al rock/metalului modern cu atmosfera festivă a muzicii tradiționale est-europene, eclectismul muzicii mondiale (country, reggae și ritmuri tribale), sunetul electro al muzicii industriale, energia hardcore-ului, și groove-ul funk-ului.

După revenirea din 2004 la activitatea voastră muzicală, care a fost cel mai mare obstacol de care v-ați lovit?

Rini – pentru mine cel mai mare obstacol a fost faptul că Mihai este plecat din țară. Un alt obstacol la fel de mare a fost și faptul că ani întregi am avut multe îngrădiri din partea companiilor la care am lucrat, astfel încât activitatea cu Dirty Shirt era ciuntită.

Cristian: – Parcă a trecut o viață de atunci, nu mai știu, dar cu siguranță a fost ceva.

Se pot identifica motive tradiționale atât în muzica compusă de voi, cât și în pozele de albume și promovare. Care sunt acele elemente tradiționale pe care le purtați cu voi constant?

Rini – Dialectul e cel mai prezent. Nu ne sfiim să vorbim pe scena folosind regionalismele de care nu ne este rușine. Logo-ul trupei conține elemente populare și arată foarte bine din punctul meu de vedere.

Trupa folosește sunete unice ce au seturi diferite de vocale, dar și elemente de folk, metal sau industrial metal. În același timp, compuneți și în alte limbi străine. Cum reușiți să îmbinați tot acest amalgam de elemente?

Rini – Suntem diferiți, dar totuși o parte avem multe lucruri în comun. Suntem și vorbitori de maghiară în trupă, alții vorbesc engleză, alții franceză, Robi o rupe și în germană. Ca etnii suntem și aici amestecați, așa că fiind destul de cosmopoliți, o luăm ca atare așa că ne bucurăm că putem diversifica atât limba în care cântăm cât și muzica.

Cristian: – Cu siguranță ideile de bază vin din nucleul trupei, dar trebuie să recunoaștem că suntem o familie mai mare de atât și colaboratorii noștrii au avut un cuvânt de spus în procesul nostru de creație.

 

Dirty Shirt

 

Dirty Shirt este un proiect de pasiune care arată creativitatea artistică a fiecărui membru individual. Cum contribuie fiecare membru la producția trupei?

Rini – Dacă ai ceva de spus și  ideea ta se mulează pe ritmul unei piese, sau poate aduce ceva în plus pe o idee de piesă, va fi folosit.

Cristian: –  Dirty Shirt nu înseamnă doar muzica, e mai mult de atât. Pentru noi este un refugiu de la viață cotidiană și fiecare își aduce aportul cu ce știe mai bine să facă începând de la logistică până la partea artistică, unde Dan Petean și cu mine ne ocupăm și de vizualizările trupei, iar Pali este cel mai mare artist din trupă în reparatul dubei. Încercăm să păstrăm totul “in house”, iar ce nu știm externalizăm. Important este faptul că suntem toți implicați în proiectul nostru.

Ce trupe v-au inspirat de-a lungul timpului și ce muzică ascultați în timpul liber?

Rini – Este un răspuns foarte greu, deoarece nu ascultăm aceeași muzică. Poate sunt câte 2 membri care au aceeași afinitate pentru o trupă, dar suntem extrem de diferiți.

Cristian: – Rareori ascult același gen de muzică cu ce cântăm. Probabil de-a lungul vremii am fost inspirat mai mult de atitudinea artistică a trupelor. Ascult foarte multă muzică și nu mă cramponez într-un gen anume, totul depinde de starea de spirit pe care o am. Sigur, mai este și cealaltă latură când ascult mai amănunțit ceva anume care mă intriga.

Sunteți pe piața muzicii românești, și nu doar, din 1995; ce v-a motivat să vă continuați activitatea atât de mult timp?

Rini – Faptul că avem ceva de spus și de arătat, nu doar în țară ci și afară, precum și faptul că într-adevăr credem în ceea ce facem.

Cristian: – Mă motivează fiecare membru în parte datorită faptului că suntem prieteni de atâta vreme și rușinea de a nu face, față de ceilalți. Ahahahah

 

Dirty Shirt

 

Care este concertul și premiul de care sunteți cei mai mândri?

Rini – Concertul de precizat este cel de la Wacken Open Air 2019, iar premiul este Locul 2 luat la finala Wacken Metal Battle din 2014.

Cristian: – În toată perioada noastră am avut niște “landmark-uri” începând de la piese, albume până la concerte. Sunt mândru de fiecare în parte.

În perioada pandemiei nu ați avut posibilitatea de a organiza concerte. Acum că v-ați întors înapoi pe scenă, care sunt reacțiile publicului român?

Rini:- Am testat apa cu degetul să vedem dacă e rece în 2021. Sesizez o reticență normală din partea publicului de a mai fi prezent în locuri aglomerate. Vom vedea cum vor evolua lucrurile în timp.

Cristian: – E diferit, evident, dar mă bucur de ce avem împreună și sunt convins că vor urma experiențe faine și ne vom face amitiri plăcute.

Ce ne puteți spune despre noul album care urmează să fie lansat?

Rini – Este un album diferit în comparație cu ceea ce am făcut pănă acum – de fapt toate au fost diferite unul de celălalt – are amprenta ăntrebarilor pe care ni le-am pus în perioada pandemiei precum și a refresh-urilor pe care ni le-am tot dat.

 

Dirty Shirt

 

Cum vedeți evoluția trupei în viitor?

Rini – Dacă pandemia ne-o va mai permite, ar trebui sa ne urmăm traiectoria întreruptă în 2020 și să putem ieși să fim văzuți în cât mai multe locuri și pe scene mari.

Întrebări de caterincă (la care nu e obligatoriu să răspundeți)

  1. Mulți dintre noi apreciem o pălincă sau o bere bună. Care e băutura voastră alcoolică preferată?

Rini – În ordinea preferinței: Bere, horinca, vin, coniac, whisky

  1. Dacă vă spălați tricoul sunteți Clean Shirt?

Rini – Chiar și curate sunt tot Dirty Shirt

  1. Cine e primul care e spart la beție?

Rini – Nu mai putem vorbi de așa ceva. Nu se cade 🙂


Ți-a plăcut acest interviu și îți dorești să citești și altele? Te invităm să arunci o privire la secțiunea noastră de interviuri.

Vrei să fii la zi cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.

Am 22 de ani și duc o viață obișnuită, la fel care oricare dintre noi. Pentru a-mi câștiga banii de buzunar, lucrez la o redacție din Oradea. Sunt fost student Eramus, o formă de viață dependentă de cafea, de cărți și de muzică bună. Sunt editor fondator al Asociației Jurnalul Milenial, proiectul meu de suflet. Întotdeauna am să iubesc să scriu și să citesc, dar și să explorez lumea. Orice ar fi, mereu mă gândesc că nimic nu este imposibil.