Dr. Paul Nistor, chirurg estetician: „dacă ești un chirurg fără complicații înseamnă că nu operezi”

dr. paul nistor

Dr. Paul Nistor este medic șef de secție chirurgicală plastică și estetică în cadrul Spitalului Pelican din Oradea. A studiat în centrul Londrei la clinica de prestigiu Weymouth, unde a avut posibilitatea de a învăța de la cei mai buni din domeniul său.

Dr. Nistor a obținut multiple certificări și este membru activ în Societatea Română de Chirurgie Estetică, dar și în Societatea Internațională de Chirurgie Plastică și Estetică. Face parte și din Consiliul Medical Britanic, având drept de liberă practică în Anglia.

Când a început pasiunea ta pentru chirurgie plastică și estetică?

Pasiunea pentru chirurgie a început din clasa a 8-a. Eram fascinat de lumea biologiei fiind inspirat de tatăl meu care m-a îndrumat la fiecare pas să descopăr tainele medicinei. dr. paul nistor

Apoi în liceu s-a născut în mine dorința de a studia în detaliu anatomia umană. Eram copleșit de fiziologia umană și atunci am știut clar că trebuie să ajung la Medicină.

 

dr. paul nistor

 

Ce impact a avut asupra carierei tale faptul că ai studiat în Londra?

În Londra mai degrabă am fugit din dorința de a învăța mai mult, a fi perfecționist și de a învăța de la cei mai buni din lumea artei chirurgiei estetice, în special când venise vorba de chirurgia sânului. Acolo am învățat cum sa fiu medic, cum să vorbesc și să mă comport cu un pacient, dar în special tehnici chirurgicale avansate în cazuri complicate.

Care au fost cunoștințele care au fost cele mai grele de implementat la începutul carierei tale?

La început de carieră, un tânăr chirurg trebuie nu doar să știe să opereze, ci și să aibă simț clinic, să înțeleagă medicina, să o iubească. Apoi, provocarea vine odată cu experiența și acceptarea cazurilor mai dificile.

La început a fost greu. Există un trac, emoții, frica să începi, frica de eșec, dar un chirurg bine pregătit odată ce începe este de neoprit. Pacienții știu și văd asta, simt încrederea oferită de un medic și acceptă să fie operați. Astfel, primii pacienți au venit repede.

Povestește-mi despre începuturile carierei: cât de greu a fost să găsești primii pacienți, de ce ai rămas la Oradea, cum au fost primele intervenții?

Am ales să rămân în Oradea, spitalul Pelican nu avea un chirurg plastician și nici secție de chirurgie plastică. Astfel, am început primele operații la spitalul Pelican.

De altfel și datorită soției mele Olimpia Nistor, medic, ea este și partenerul meu în cabinetul privat. Ea m-a susținut și încurajat mereu să încep și să rămânem în România, decizie pe care nu o regret niciodată.

Primele intervenții sunt evident cele mai solicitante datorită emoției. Însă, cred că pregătirea chirurgicală este foarte importantă. După 6 ani de facultate, 5 ani de rezidențiat și încă 6 ani de supraspecializre în chirurgia estetică, dorința de a opera a fost arzătoare. Mi-am dorit să excelez, pregăteam fiecare operație temeinic, eram atent la fiecare detaliu. Nu mă grăbeam, înțelegeam operația, îmi făceam planul și o executam. Odată ce primele operații estetice au fost reușite, pacienții au venit.

 

dr. paul nistor

 

Care sunt cele mai dificile intervenții?

Este deosebit de important în chirurgia estetică să operezi doar ceea ce stăpânești sau ai mai făcut cu alți chirurgi. Pentru mine a fost clar chirurgia estetică a sânului, cea mai grea intervenție fiind liftingul mamar cu implant sau mamopexia de augmentare. Este o operatie contradictorie: se micșorează, se ridică și se mărește sânul în același timp, chirurgical.

În timpul unei operații, care sunt aspectele la care trebuie să acorzi cea mai multă atenție?

Când începe operația orice gând dispare. Toată concentrația este acolo, până la punctul culminant. După ce trece partea cea mai grea a unei operații te poți relaxa, atenția se îndreaptă spre simetrie, rezultat, deficitul estetic corectat în corelație cu dorința pacientei.

Ai avut vreodată pacienți care au prezentat complicații în urma intervenției? Dacă da, cum le-ai tratat?

Nu exista chirurg care nu are complicații. Dacă ești un chirurg fără complicații înseamnă că nu operezi. dr. paul nistor

Toate complicațiile majore sau minore, imediate sau târzii fac parte dintr-o statistică. La un moment dat, în carieră apare una din aceste complicații pe care trebuie să le rezolvi rapid. Recunoașterea unei complicații și rezolvarea acesteia ține din nou de pregătirea medicului și experiența. Trebuie să știi exact ce ai de făcut și cum tratezi.

De exemplu, un hematom post operator recunoscut imediat, se rezolvă chirurgical rapid, fără sa pierzi timpul și este evitată o catastrofă sau alte complicații.

 

 

Cum reușești să liniștești pacienții înainte de intervenție?

Înainte de intervenție discuția este amplă. Consultația poate dura mai mult decât operația, se răspunde atent și calm la orice întrebare. Pacienta vede și înțelege operația, încrederea în medic se câștigă nu se forțează.

Un pacient liniștit, va avea un rezultat excelent. Nu voi opera niciodata un pacient agitat sau care nu este pregătit psihic. Uneori este nevoie de două consultații. Pacienta trebuie să citească consimțământul cu atenție. I se acordă un timp în care se poate răzgândi. dr. paul nistor

Pentru cei care vor să urmeze această carieră, care este recomandarea ta?

Această meserie este foarte dificilă, grea, plină provocări, eșecuri, emoții, dezamăgiri, dar la final și de recompense. Chirurgia estetică nu se învață într-un loc anume, în special în România. Orice chirurg care vrea să exceleze trebuie să plece și să învețe de la cei mai buni din lume. Este un domeniu extrem de avansat din punct de vedere chirurgical, nu poți face o chirurgie estetică mediocră cu care vei eșua în câțiva ani.

 

dr. paul nistor

 

De ce să apeleze pacienții la tine și nu la un alt medic?

Pacienta trebuie să apeleze la medicul în care are încredere. Eu, unul aș vrea să fiu operat de un medic care mă înțelege, mă respectă și mă ascultă. Spitalul în care se desfășoară operația aș vrea să fie foarte bine dotat și evident, un chirurg extrem de bine pregătit poate opera în siguranță chiar și cele mai solicitante cazuri.


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria După studenție.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

Sunt Alexandra și am 22 de ani. Duc o viață aproape plictisitoare - sunt editor de auxiliare, editor fondator al Jurnalului Milenial, masterand în Politici Publice Europene și full time unicorn. De ce unicorn? Mulți mi-au spus că sunt super extrovertită, când de fapt sunt doar un om care nu vrea să fie în centrul atenției. I am a caffeine dependent life form and book lover.