Dr. Simona Chirică: la noi în țară, îngrijirea vârstnicilor nu este o prioritate

Dr. Simona Chirică

Geriatria și gerontologia este specialitatea medicală care are drept obiective asistența medicală în îngrijirea acută, cronică, preventivă, de recuperare și terminală a vârstnicilor. Acesta se ocupă și cu studiul procesului de îmbătrânire din punct de vedere somatic, mental, funcțional și social la nivel individual, și al problematicii legate de acest proces la nivelul societății. Dr. Simona Chirică

Ramura de geriatrie și gerontologie a medicinei este mai puțin cunoscută în rândul publicului român. Care sunt caracteristicile acestei meserii?

O caracteristică importantă pentru mine o reprezintă grija și dragul față de persoanele vârstnice.

La noi în țară, îngrijirea vârstnicilor nu este vazută ca fiind o prioritate. Acest lucru se întâmplă în mare parte și datorită veniturilor scăzute ale pensionarilor. Geriatria și gerontologia sunt considerate de multe ori un lux, nu o necesitate.  Dr. Simona Chirică

În același timp, o problemă este reprezentată și de lipsa de informare în ceea ce privește această specialitate, începând de la cabinetele de medicină de familie. Printr-un bilet de trimitere și o recomandare, se poate primi un consult geriatric și fără să fie necesare pensii mari sau alte resurse financiare.

În ceea ce privește componenta de gerontologie, la noi în țară resursele și tratamentele sunt încă limitate în spitalele de stat.  Dr. Simona Chirică

Există facultăți, medici, spitale pentru practică pentru o pregătire eficientă în România sau statul român este deficitar din acest punct de vedere?

În anul 2020 când am terminat eu facultatea de medicină la UMF Carol Davila, geriatria și gerontologia nu reprezenta un stagiu clinic obligatoriu pentru toată lumea, ci doar un opțional. Mă gândesc că acesta este unul din motivele pentru care această specialitate nu este atât de cunoscută nici măcar în rândurile medicilor.

Am auzit că la facultățile din Cluj și Iași se regăsește totuși ca materie de stagiu obligatorie. Sper că se va remedia acest lucru și la București.

Spitale unde se poate practica geriatria există în orașele mari, dar nu am informații legat de existența secțiilor de geriatrie și în orașele mici.

 

Dr. Simona Chirică

 

 

Ce fel de reacții au avut cei care au aflat că dumneavoastră activați în acest domeniu?

Foarte multe persoane nu știau ce înseamnă această specialitate, dar după explicațiile ulterioare reacțiile lor au fost pozitive.  Dr. Simona Chirică

 

 

Dr. Simona Chirică

 

Care este categoria de vârstă căreia i se adresează geriatria și gerontologia?

Cei mai mulți pacienți vin la noi după vârsta de 60-65 de ani. Cu toate acestea, pentru componenta de prevenție, ar fi ideală prezentarea începând cu vârsta de 40 de ani.

În momentul în care vine un pacient la dumneavoastră care sunt așteptările lui?

Mulți pacienți care vin și au auzit de terapia cu Gerovital H3, ne spun că au venit să îi întinerim.

Din păcate acest lucru nu este posibil încă. Așa că noi trebuie să le explicăm care sunt adevăratele beneficii ale gerovitalului; anume cele de încetinire ale proceselor pe degradare celulară, precum și o stare generală de bine. Aceste beneficii sunt totodată mai vizibile atunci când sunt asociate și cu sport, alimentație sănătoasă, dar cel mai important cu administrarea de tratamente adecvate pentru afecțiunile curente. Dr. Simona Cernagor

 

 

Dr. Simona Chirică

 

Care este procesul prin care se oferă un diagnostic și prin care pornești pacientul pe calea vindecării?

Procesele de diagnostic și tratament sunt similare celor din specialitățile clinice. Particularitățile noastre țin de o anamneză și de un examen clinic mai amănunțite, efectuarea de teste cognitive. Acordăm o atenție deosebită asupra medicației, interacțiunilor medicamentoase și reacțiilor adverse. Tratamentul pacientului vârstnic este diferit de cel al adultului. Se întâmplă des să avem pacienți supramedicați sau care iau medicamente ce nu le mai sunt benefice.

Ce planuri ai pe viitor; intenționezi să părăsești țara?

Nu intențiomez să părăsesc țara. Dar, îmi doresc să merg să învăț despre tratamente și terapii care nu se găsesc încă la noi în țară. Îmi doresc să aduc ceva nou, să fac o diferență în ceea ce privește această specialitate în țara noastră.

Ești vicepreședintele Asociației Tinerilor Medici Geriatri. Care este scopul acestei asociații?
Motivația cea mai importantă a asociației este legată de faptul că cel puțin la noi în țară, multe persoane nu au auzit și nu știu cu ce se ocupă un medic geriatru, lucru care vine la pachet cu mai multe consecințe.
Una dintre ele se referă la faptul că în mod frecvent, considerăm că este o ,,normalitate” ca părinții și bunicii noștri să sufere de anumite boli. Este foarte ușor acceptată noțiunea eronată de „boală a bătrâneții”.
O altă consecință se referă la faptul că lipsa de educație în această zonă duce la o calitate a vieții scăzută la vârstnici. Se confruntă cu lipsă de informare și tinerii care vor ajunge să investească numeroase resurse pentru îngrijirea părinților/bunicilor cu patologii ce puteau fi prevenite sau tratate din timp.
Dr. Simona Chirică
Ca medic rezident, care consideri că sunt aspectele esențiale de care trebuie să țină cont toți studenții care își doresc să pornească pe acest drum?

Investiți timp să înțelegeți ce citiți, și nu vă stresați cu faptul că nu rețineți tot. Nimeni nu o face. Noi ca rezidenți folosim aplicații care să ne ajute cu medicamentele, dozele, clasele și reacțiile adverse. Încercați să aveți o idee despre clasele principale. Facețivă câte o idee despre ,,de ce ai da X și nu Y” în măsura în care reușiți să corelați și cu partea clinică.

Încercați să înțelegeți fiziologia și semiologia. În rest, citiți ce mai reușiți fiecare și vi se pare simplu de înțeles la momentul respectiv.  Dr. Simona Chirică

Nu vă comparați cu nimeni, mai ales din punct de vedere al notelor. Știu că nu este ușor, dar dacă vă amintiți odată această idee, tot este de ajuns. Când veți ajunge rezidenți, veți vedea că fiecare coleg va avea drumul și bafta lui, absolut deloc corelat cu notele din facultate. De multe ori se corelează fix invers.

Dr. Simona Chirică

 

Îți dorești să iei legătura cu doamna doctor Simona Chirică (Cernagor)? Scrie-i pe Facebook sau Instagram!


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria După studenție.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

Sunt Alexandra și am 22 de ani. Duc o viață aproape plictisitoare - sunt editor de auxiliare, editor fondator al Jurnalului Milenial, masterand în Politici Publice Europene și full time unicorn. De ce unicorn? Mulți mi-au spus că sunt super extrovertită, când de fapt sunt doar un om care nu vrea să fie în centrul atenției. I am a caffeine dependent life form and book lover.