Dr. Tamara Cheșcheș: medic rezident în oncologie și hematologie pediatrică

dr. tamara cheșcheș
Înainte să-mi aleg specialitatea, am căutat oameni care să mă îndrume și cu ajutorul cărora să-mi pot contura o idee despre ce urma să-mi aleg. Nu am găsit pe nimeni, așa că am decis să devin eu vocea celor ca mine. Așa s-a născut @oncologist_to_be în anul VI de facultate, din dorința de a arăta generațiilor următoare ce presupune examenul de rezidențiat și tot roller-coasterul de emoții prin care trece un student. S-a transformat într-o platformă unde nu vorbim doar despre facultate sau rezidențiat, ci și de sănătatea mentală și părțile mai puțin ușoare ale studenției.
dr. tamara cheșcheș
Cred că tocmai acest lucru i-a determinat pe oameni să rămână, probabil au găsit un loc unde nu mai păreau singuri.
Încerc zi de zi să îi iau cu mine în specialitatea mea, să descoperim ce presupune, să trăim cu toții același lucru. Foarte multă lume mi-a spus că nu mai pare atât de înfricoșătoare cum și-o imaginau. Când auzi de oncologie, te gândești inerent la moarte, însă în populația pediatrică, rata mortalității este net inferioară populației adulte. Dacă te gândești la rece, niciun diagnostic nu e de dorit. În spital nu vin oameni sănătoși. Pe toți ne doare și e normal. Copiii au un prag de tolerabilitate foarte ridicat. Rar se plâng, iar când o fac, cel mai probabil vor jeleuri sau Strongbow (yup, it happened). dr. tamara cheșcheș
Facultatea nu te pregătește deloc să fii medic, dar măcar te introduce puțin în colectivul pe care o să-l ai.
Partea bună este că nimeni n-are așteptări de la tine. În același timp, nimeni nu va trage de tine să înveți. Problemele între colegii de serie sunt la fel ca cele dintre medici. Mereu vor fi două tabere care au ceva de împărțit în loc să lucreze împreună. Se întâmplă atât de frecvent încât nu se mai gândește nimeni că e anormal.

Dr. Tamara Cheșcheș

Un aspect care m-a surprins  este alegerea spitalelor pentru stagii.
Nimeni nu te obligă să faci nimic din ce nu vrei și oriunde am mers am fost întrebată de propriile interese. În București avem avantajul de a avea mai multe spitale cu profil diferit, deci o gamă relativ largă de alegeri. Eu am ales un loc unde mă pot confrunta cu patologia specifică specialității; asta ca să-mi dau seama dacă am ales corect, dacă mă văd făcând asta pe termen lung și, mai ales, dacă mă stimulează intelectual.
Chiar dacă sunt patologii rare, leucemiile sunt ,totuși,  cel mai frecvent cancer în populația pediatrică. De aceea, mi s-a părut important să vorbesc despre asta pentru că i se poate întâmpla oricui.
Diagnosticul se suspicionează pe baza examenului clinic și a hemoleucogramei. Vânătăile apărute spontan, alte sângerări, anemia, infecțiile repetate sunt toate semne care ne îndreaptă atenția și spre sfera de onco-hematologie. Certitudinea ne vine din imunofenotiparea măduvei osoase, un test care ne spune exact tipul de celulă care scapă de sub control imun. În absența examenului măduvei și a diagnosticului cert, nu se poate începe tratamentul. Ce-mi place extrem de mult este faptul că pacienții, fiind cronici, petrec foarte mult timp cu noi și poți oricând să-ți faci o a doua familie în spital. dr. tamara cheșcheș
Dr. Tamara Cheșcheș
Mie, personal, îmi aduce o mare satisfacție  atunci când copiii sau aparținătorii mă întreabă degajați orice îi frământă, știind că mereu am timp pentru ei.
Îmi place să știu că în prezența mea se simt confortabil. Mi-ar plăcea extrem de mult să devin asistent universitar, lucru pe care mereu îl discut pe pagina de instagram. Îmi place să împărtășesc ce știu. Îmi place să discutăm, să avem opinii și să ni le împărtășim. Mi-aș dori în viitor să încep un doctorat ori în domeniul oncologiei pediatrice, ori în onco-psihologie pediatrică. Până ajung să-mi clarific obiectivele, îmi canalizez energia să influențez generațiile viitoare să-mi devină colege de specialitate.
Dr. Tamara Cheșcheș
Îmi propun să continui cu activitatea de pe instagram și să schimb un pic părerea generală despre oncologie, sistem medical și sănătate mentală. dr. tamara cheșcheș

Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria După studenție.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

Sunt Alexandra și am 22 de ani. Duc o viață aproape plictisitoare - sunt editor de auxiliare, editor fondator al Jurnalului Milenial, masterand în Politici Publice Europene și full time unicorn. De ce unicorn? Mulți mi-au spus că sunt super extrovertită, când de fapt sunt doar un om care nu vrea să fie în centrul atenției. I am a caffeine dependent life form and book lover.