Dr. Vlad Plesca: despre medicina ORL și patologiile din domeniu

Vlad Plesca

ORL este prescurtarea termenului otorinolaringologie. Acesta desemnează ramura medicală cu ajutorul căreia sunt prevenite, diagnosticate şi tratate afecţiunile urechii, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare și sinusurilor. ORL a devenit o specialitate de sine stătătoare la sfârșitul secolului al XIX lea. Până atunci afecțiunile specifice acesteia intrau în spectrul medicinei interne. Vlad Plesca

Cum decurge o zi obișnuită la cabinet?

Mulțumesc pentru oportunitatea de a scrie despre experiența mea în specialitatea ORL. O zi „obișnuită” în cabinetul  ORL începe la 8 și se termină la ora 15. Este greu să spun că am vreodată o zi obișnuită,  având în vedere spitalul unde lucrez, unde cazuistica este foarte variată si complexă.

Care sunt cele mai des întâlnite cazuri pe care le întâlniți ca medic otorinolaringologic (ORL)?

Cazurile frecvente depind foarte mult de sezon. Vara vin foarte mulți pacienti cu patologii otice (otite externe, otite medii) date, în principal, de mersul la mare sau la piscină. Scăderea temperaturii generează multe infecții de tract respirator superior, cele mai frecvente fiind infecțiile rino-sinusale sau faringiene.

Există școli specializate în România care să ofere o bază pentru această meserie?

Pentru fiecare specialitate medicală sau chirurgicală există centre de pregătire. Eu am avut norocul să învăț într-un centru monodisciplinar. Acest lucru m-a ajutat să văd toate patologiile din sfera ORL într-un singur spital, fără a fi nevoit să schimb centrul de pregătire. Vlad Plesca

Care este salarul unui medic ORL-ist în momentul de față?

Salariul unui medic rezident ORL este la fel ca al oricărui alt rezident. Ce diferă este sporul, care se oferă în funcție de spitalul unde lucrezi sau de riscurile la care ești expuns în timpul programului. Salariul crește în funcție de vechimea pe care o ai în rezidențiat. O medie a salariului de rezident pentru cei 1-5 ani este undeva la 8800-1000 de euro.

Salariul unui medic specialist ORL, la fel ca al oricărui specialist, depinde de mai mulți factori. Ca specialist ai oportunitatea de a lucra la stat, la privat sau la ambele. Pentru specialitatea ORL poți să optezi pentru a oferi doar consultații, pentru a opera sau pentru ambele. În funcție de energia pe care o ai, poți opta pentru a face gărzi (ture de 24h). Toate aceste elemente generează o fluctuație destul de mare a salariului. Salariul pe care îl ai pornește de la 1000-1200 euro, iar el poate crește în funcție de cât de mult muncești.

 

Vlad Plesca

 

Cum arată, din perspectiva unui medic, rutina de igienă zilnică a urechii?

Urechea externă are capacitatea de a se curăța singură, de aceea este de evitat utilizarea zilnica a bețișoarelor de vată. Se recomandă curățarea pavilionului auricular cu colțul unui prosop sau cu un servețel umed, fără a încerca toaleta zilnică a conductului auditiv extern. La fiecare 6 luni este recomandată vizita la un specialist ORL în vederea unui control pentru a evita apariția dopurilor de cerumen.

Cât timp durează până un medic la începutul drumului reușește să își facă „cercul de pacienți”?

Cred că „reflectorul” nu trebuie sa fie pe cercul de pacienți, ci pe dezvoltarea personală și pe realizarea unui act medical cât mai corect. Orice medic specialist care își face meseria cu devotament și este dornic să evolueze va avea mereu un „cerc de pacienți”. Aceștia vin foarte adesea prin viu grai.

Cât de des este recomandată efectuarea unor set de analize ORL?

Controlul ORL ar trebui să se facă cel putin 1 data pe an, iar dacă există modificări: răgușeală, dificultăți de alimentație, sufocare, obstrucție nazală, dureri de urechi, pacienții ar trebui să se adreseze medicului de familie apoi unui specialist ORL.

Care este cea mai mare reușită a dumneavoastră ca medic?

Cea mai mare reușită ca medic până în prezent a fost oportunitatea de a participa activ în managementul terapeutic al pacienților infectați cu SARSCOV-2. Vlad Plesca

 

Vlad Plesca

 

Ce sfat ați oferi celor care își doresc să activeze în domeniu?

Din punctul meu de vedere otorinolaringologia – în prezent este recunoscută ca „Head and Neck Surgery” – este o specialitate medico-chirurgicala versatilă. Acest lucru oferă specialistului oportunitatea de a oferi consultații, dar și de a opera.

Fiecare doctor poate să își aleagă o arie (ex. rinologie) în care să se supraspecializeze.

Tinerii specialiști pot să opteze penru: ORL general, oncologie, rinologie, laringologie, otologie, somnologie, foniatrie, chirurgia estetică a feței și a gâtului.

Specialitatea ORL este considerată a 3-a ca dificultate după neurochirurgie și chirurgia cardiovasculară.

După terminarea pregătirii în rezidențiat există o libertate extremă în a alege ceea ce îți dorești să faci. Riscul de a rămâne „pe bară” este foarte mic dată fiind frecvența patologiilor.

Daca ești pasionat de chirurgie, dar îți place și partea medicală, aceasta este specialitatea pe care trebuie să o ai in vedere. Vlad Plesca


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria După studenție.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

La 21 de ani, lucrez ca reporter la o redacție din Oradea. Fost student Erasmus, practicant în pedagogie, editor fondator al Jurnalului Milenial, un overthinker înrăit, mă străduiesc întotdeauna să văd partea plină a paharului. Când simt că lumea reală mă sufocă mă refugiez în cărți și muzică. Iubesc viața pe care o am :)