Drept în Oradea: cum e să fi student în primul an în pandemie

Drept
În luna octombrie a anului 2020, atunci când am început studiile la facultate, nu aveam niște așteptări exacte, având în vedere și situația în care ne aflam din cauza pandemiei. Dar un lucru știam sigur: avea să fie diferit, o să fie o nouă experiență. Contrar a ceea ce credeam eu, am început studiile fizic, oarecum. Mergeam o zi pe săptămână pentru seminare, dar odată ce a crescut numărul de cazuri am trecut la orele online. Drept
Nu îmi aduc aminte exact momentul în care am decis să urmez acest domeniu. Un lucru era clar, eram hotărâtă în această privință, astfel că mi-am depus dosarul la Facultatea de Drept din Oradea. Detalii legate de admitere pot fi găsite pe site-ul facultății.
Primul lucru care, din punctul meu de vedere, a ieșit în evidență a fost modul de predare al profesorilor. Spre deosebire de liceu acesta era ceva mai libertin. Scrisul după dictare se încheie odată cu începerea facultății. Astfel că, studenții au acces la un suport de curs oferit de către profesor prin intermediul platformei de e-learning.
Drept
Un alt fapt interesant întâlnit la facultate este schimbarea materiilor în fiecare semestru, în cazul Facultății de Drept. Planul de învățământ conține materiile pentru toți cei trei ani.
Pe lângă cursurile bine explicate și platforma ce ne oferă acces la suporturile de curs, studenții mai pot participa la activitățile extra: workshop-uri, vizite în diferite instituții ce țin de drept. Pe parcursul primului an de facultate am avut ocazia de a participa la activități organizate în cadrul facultății. Acestea mi-au oferit oportunitatea de a asculta oameni ce profesează în drept vorbind despre meseria lor și despre ce presupune aceasta.
Din punctul meu de vedere profesorii sunt dedicați meseriei lor, astfel că am primit toate explicațiile necesare la orele de seminar.
Drept
Sunt mai mult decât mulțumită de setul de informații cu care am reușit să închei primul an. Pe lângă explicațiile legate de curs și materia predată, profesorii ne-au oferit pe parcursul anului și mici tips&tricks legate de domeniu.
Am făcut parte dintr-o generație de studenți care a fost forțată de situația pandemiei să studieze în conformitate cu un sistem de predare complet nou.
Sistem care ne-a impus unele piedici, adaptarea fiind mai grea, din punctul meu de vedere. Am reușit să întâlnesc și colegi care preferă acest nou sistem.
Drept
Un alt subiect pe care aș vrea să îl ating cu această ocazie îl constituie sesiunile de examen.
Sesiunea este o perioadă stresantă pentru orice student. Dar dacă participi la cursuri și seminare și te uiți peste suporturile de curs, sesiunea va fi mult mai ușoară și mai puțin stresantă. Nopțile nedormite în timpul sesiunii din cauza învățatului nu merită, vă spun din propria experiență.
Oricât de înfricoșătoare ar părea această nouă experiență, nu trebuie să ne gândim prea mult la părțile ce par grele. Facultatea este un ajutor pentru a înțelege și a învăța toate secretele meseriei pe care ne-o dorim să o urmăm. În cazul în care nu înțelegeți ceva sau aveți nevoie de explicații în plus, le puteți cere oricând de la profesori.
©Bar Roxana, absolventă al primului an în cadrul Universității din Oradea

Îți dorești să citești alte articole despre viața de student în România? Te invităm să arunci un ochi la rubrica Studenția în România.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.
La 21 de ani, lucrez ca reporter la o redacție din Oradea. Fost student Erasmus, practicant în pedagogie, editor fondator al Jurnalului Milenial, un overthinker înrăit, mă străduiesc întotdeauna să văd partea plină a paharului. Când simt că lumea reală mă sufocă mă refugiez în cărți și muzică. Iubesc viața pe care o am :)