Efectele abuzului: pot să apară în cazul tuturor tipurilor de abuz

efectele abuzului

Abuzul poate îmbrăca mai multe forme. Toate formele de abuz au un efect devastator asupra persoanei în cauză. Totuși, abuzul care nu se vede fizic, dar afectează cel mai grav psihicul persoanei, este abuzul psihic sau emoțional. Nu doar cei din jur, dar nici măcar victima nu observă acest comportament de obicei. Astfel, persoana nu poate fi ajutată. efectele abuzului

Despre semnele unui comportament abuziv am mai discutat într-un articol anterior. Acum ne vom concentra asupra semnelor comportamentale, emoționale și cognitive ale unei persoane care a fost abuzată. Aceste semne pot să apară în cazul tuturor tipurilor de abuz. Toate afectează bunăstarea psihică a victimei și în mod indirect sunt și o formă de abuz emoțional. Însă pentru a accentua importanța conștientizării abuzului psihic/emoțional, ne vom referi la semnele prezentate ca manifestări ale abuzului psihic. efectele abuzului

Persoanele care au fost sau sunt abuzate emoțional pot să:
 • își ceară scuze frecvent pentru orice aspecte mici.

  Aceste persoane își cer scuze și pentru lucruri pentru care nu sunt vinovate  sau nu stau în puterea lor de influență. Motivația din spatele acesteia poate fi de a evita conflictele, astfel, se încearcă evitarea unui posibil abuz. Uneori, persoana chiar are tendința să creadă că totul se întâmplă din vina ei, gând care îi cauzează sentimente intense de vinovăție.

 • depună efort semnificativ pentru a satisface nevoile celorlalți.

  Aceștia se străduiesc să valideze emoțiile și opiniile celorlalți, ignorându-și propriile emoții, nevoi și păreri. Uneori se pot implica și în activități neplăcute, cu scopul de a evita conflictele, sau de a face pe plac persoanei vizate. Motivația poate fi dorința de a fi acceptată și iubită de către ceilalți. În acest fel se încearcă evitarea conflictelor. Persoana în cauză poate avea credința că propriile nevoi nu sunt atât de importante și concentrarea pe acestea ar fi un act egoist.

 • aibă stimă de sine scăzută, manifestată prin exprimare internă (self-talk) sau externă („spune la ceilalți”).

  Poate apărarea comportamentul denigrator și jignitor asupra abilităților proprii și a valorii ca persoană. Persoanele abuzate nu au încrederea de a încerca lucruri noi.

 • fie dependenți de alte persoane.

  Dependența apare în special față de abuzator, aceasta fiind datorată naturii relațiilor abuzive în general (manipulare și gaslighting). Motivul fiind ori frica de necunoscut și de relații noi. Sentimentul de familiaritate din cadrul situației prezente fiind una care dă un sentiment de siguranță temporară, ori din frica de consecințele negative ale unei opuneri.

 • aibă comportamente nocive și auto-destructive.

  Acestea implică abuzul de substanțe psihotrope, acte compulsive și periculoase sau comportament inadecvat situației prezente. Poate avea ca și motive credințe devalorizante și sentimentele de vinovăție, astfel suferința este considerată drept un lucru pe are victima o merită. Alt motiv poate fi exprimarea durerii emoționale în formă fizică, ceea ce este mai suportabil și creează alte probleme care distrag atenția de la problema de bază.

 • aibă reacții emoționale intense exagerate, cum ar fi furie, disperare, stres sau panică intensă față de situații aparent normale.

  Ceea ce altor oameni poate să pară o replică sau o situație banală, pentru cei cu o traumă poate fi un stimul declanșator al amintirilor dureroase.

Fiecare persoană e diferită, astfel pot apărea și alte semne sau pot să nu apară toate cele menționate.

Este important să fim înțelegători cu toate persoanele din jurul nostru și să nu judecăm oamenii. Abuzul nici o dată nu este din vina victimei. Uneori aceasta nici nu observă că este victimă sau găsește scuze pentru abuzator. Dacă tu cunoști o persoană care este supusă unor abuzuri emoționale (sau oricărui timp de abuz) încearcă să fii înțelegător și empatic. Dacă tu te recunoști în această situație, cere ajutor și sprijin. Nu îți fie rușine! Efectul și consecințele psihice ale abuzului pot să se mențină sau să apară și cu mult timp după încetarea situației abuzive. Astfel, poți căuta fundamentul comportamentelor nocive chiar și în trecutul tău mai îndepărtat. Dacă trauma cauzată de abuz este prelucrată corespunzător, poți să îți recapeți controlul asupra emoțiilor și comportamentelor tale. efectele abuzului

Dacă simți că nu poți să te descurci singur, cere ajutor (cel mai indicat este unul profesional, de ex.psiholog).

Fii empatic cu tine și cu cei din jur! Uneori putem răni persoane în mod inconștient, acțiune  care poate avea un efect de durată asupra acesteia. În același mod, actele de bunătate pot avea efecte de lungă durată, deci fii amabil cu ceilalți oameni, și cu tine însuți! efectele abuzului


Te invităm să citești și alte articole scrise de psiholog clinician, Renata Sandor.

Îți dorești să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.