Efectul de turmă: raționalitatea este reprezentativă individului, iar iraționalitatea grupului

efectul de turmă

Efectul de turmă este acel fenomen prin intermediul căruia un individ este influențat indirect să adopte anumite comportamente/credințe de către un grup/societate. Acest proces este inconștient, se observă doar rezultatul care, de obicei, este negativ. Raționalitatea este reprezentativă individului, iar iraționalitatea grupului.

În cadrul acestui proces, persoana ia decizii iraționale împreună cu grupul, decizii pe care singur poate nu le-ar fi luat.

Grupul devine o entitate vie, la rândul ei, astfel acționează și gândește unitar. Apartenența la un grup este foarte importantă și are consecințe bune pentru că încurajează coeziunea grupului și integrarea socială a individului. Pe lângă asta, din punct de vedere evolutiv, grupul are mai multe șanse de supraviețuire și mai multă putere decât un singur om.

Din copilărie, suntem învățați să ne conformăm regulilor grupului din care facem parte și să ne adaptăm la societate. Prin urmare, se dezvoltă sistemul de valori și identitatea copilului. Apartenența la un grup este un factor extrem de important pentru bunăstarea psihică a omului. Însă, acesta dusă la extrem, duce la dezvoltarea efectului de turmă care are multe aspecte negative ce nu trebuie neglijate.

În cadrul unui grup, individualitatea persoanei descrește. Aceasta își ignoră propriile sisteme de valori sau păreri dacă ele sunt contrare grupului, din teama de a-și nu pierde statutul sau siguranța din cadrul acestuia, devenind mai ușor de manipulat.

Oamenii trec printr-un proces de dezindividualizare, prin care simțul responsabilității membrilor grupului scade semnificativ. Grupurile sunt mai predispuse în a comite infracțiuni sau a răni alte persoane/grupuri.

Vina se împarte între membrii grupului, astfel încât nimeni nu își asumă responsabilitate pentru actele comise. În plus, un grup este mai ușor de manipulat decât un singur individ. Un grup poate fi creat prin întrunirea persoanelor cu valori similare. Însă, se poate crea și prin întrunirea oamenilor cu valori diferite, dar cu un eu mai slab dezvoltat, cu trăsături ușor dependente, conduse de către o persoană mai dominantă. La început, fiecare persoană se regăsește într-un aspect al grupului. Cu trecerea timpului gândirea acesteia devine din ce în ce mai asemănătoare cu a celorlalți membrii din grup. efectul de turmă

Aparteneța la un grup social este foarte importantă. Însă, trebuie să avem grijă să nu ne pierdem individualitatea și raționalitatea, să nu ne contopim cu grupul. Trebuie menționat că nici hiperindividualitatea sau efectul lupului singuratic nu sunt benefice. Omul este o ființă socială și, în lipsa simțului de apartenență, se pot dezvolta multe tulburări psihice (de ex. depresia).

Cum putem evita să cădem în capcana efectului de turmă?

Oprește pilotul-automat. Oprește-te și analizează situația în mod conștient. Înainte să decizi să acționezi ceva este indicat să te întrebi dacă acesta are sens; compară cu valorile tale și dacă îți dorești acest lucru cu adevărat.

Nu te grăbi să iei o decizie. Reacțiile omului la presiune și stres sunt, în general, luarea de decizii pripite, spre exemplu, imitarea celorlalți.

Strânge informații și cercetează înainte de a lua o decizie. Nu copia alte persoane doar pentru că majoritatea face acest lucru.

Nu lua decizii când te afli sub influența unor emoții puternice (atât pozitive cât și negative) sau când ai o problemă care îți cauzează stres. Rezolvă prima dată situația stresantă sau pune-o pe pauză (amână până când te simți mai pregătit) și concentrează-te doar pe decizia prezentă.

În cazul în care opinia ta nu se pliază pe opinia grupului nu trebuie să îți fie frică să exprimi acest lucru în mod asertiv. Fii dispus să ieși uneori în evidență din mulțime.

Alege bine grupul din care vrei să faci parte. Membrii unui grup sănătos, din punct de vedere social, vor accepta și respecta părerea ta chiar dacă nu sunt de acord. Dacă rezultatul va fi altul decât cel așteptat, trebuie să îți schimbi grupul.


©Amy Morin Study- Shows The Power Of Social Influence: 5 Ways To Avoid The Herd Mentality

©Next level gents-Herd mentality: Why people follow the crowd


Te invităm să citești și alte articole scrise de psiholog clinician, Renata Sandor.

Îți dorești să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.