Este în regulă dacă nu ai reușit să îți atingi toate țelurile în 2022. Vezi cum poți seta unele mai bune pentru noul an

este în regulă

Apropierea anului nou ne face să ne oprim un pic și să reflectăm asupra celui care a trecut. E momentul în care treci în revistă reușitele și eșecurile trăite, ceea ce poate duce la un stres marcant. Foarte mulți din noi consideră că nu au făcut tot ce au putut sau nu au atins toate scopurile pe care le-au avut pe parcursul anului. Aceste credințe pot cauza emoții de vinovăție, dezamăgire, rușine și furie față de propria persoană. este în regulă

Este foarte important să fi empatic cu tine însuți și să accepți faptul că și tu ești om.

Astfel, ești predispus la greșeli, iar planurile nu ies mereu așa cum te-ai aștepta.

  • Încearcă în primul rând să reflectezi asupra realizărilor din acest an. Sărbătorește acele succese, oricât de mici ar fi ele. Fii recunoscător pentru tot ce a fost pozitiv anul acesta, iar evenimentele negative  încearcă să le consideri ca pe niște lecții din care poți învăța.
  • Alocă timp pentru a revizui ceea ce ai fi putut face diferit. Pe baza acestora, stabilește obiective realizabile, motivante și realiste pentru anul următor. Trebuie să știi ce vrei și de ce vrei acel lucru. Să fie o dorință proprie, pentru bunăstarea ta, nu pentru a satisface sau a se conforma cu nevoile altora.
  • La finalul/începutului anului motivația de a atinge obiectivele propuse este foarte mare, dar poate dispărea foarte repede. Pentru a evita acest fenomen, consecvența este un aspect cheie.
  • Împarte obiectivul în etape mai mici, mai ușor de gestionat, pe care le poți îndeplini într-un anumit interval de timp. este în regulă
  • Creează o rutină care să funcționeze pentru tine și să respect-o (însă, dacă uneori nu reușești să te ții de ea, încearcă să fii iertător cu tine însuți și, în loc să te critici și să te înfurii pe tine, analizează din ce motiv nu ai reușit să o faci și cum o poți evita în viitor).
  • Urmărește-ți progresul și recompensează-te pentru obiectivele pe care le-ai atins.
  • Nu te teme să ceri ajutor sau sprijin atunci când ai nevoie.

Pe parcursul anului, obiectivele tale se pot schimba.

În acest sens, este normal să le reevaluezi/ajustezi pentru a se potrivi mai bine cu viața și circumstanțele tale. Chiar dacă uneori îți vine să renunți, pentru că pare foarte greu, gândește-te la motivul pentru care vrei să atingi acel obiectiv, iar dacă te simți suprasolicitat, ai dreptul să iei o pauză. Viața nu este o cursă, nu este un concurs față de ceilalți oameni, ci este o călătorie în care să te dezvolți continuu, dar în ritmul tău, să te bucuri de ce ai și să faci lucruri care îți aduc satisfacție pe termen lung. Mult succes!


Te invităm să citești și alte articole scrise de psiholog clinician, Renata Sandor.

Îți dorești să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.