Exercițiu de empatie

exercițiu de empatie

Disclaimer: aceasta este opinia unui student, nu a echipei Milenial, și nu este nici pe departe pro sau contra vaccinului.


„Divide et impera” este unul dintre motto-urile folosite cel mai des de conducătorii marilor imperii. Un motto care i-a ghidat foarte bine în ceea ce trebuia să facă pentru a cuceri o țară sau o națiune puternică.
Poate că atunci dezbinarea era făcută sub o altfel de metodă. Poate că felul de a-i speria pe oameni era diferit, dar frica de moarte a rămas mereu, dar mereu, aceeași. Iar lucrul care îi face pe oameni să danseze exact așa cum le cânți este frica de moarte. exercițiu de empatie
Oamenii pot reacționa în cele mai imprevizibile moduri atunci când se tem pentru viața lor.
Se transformă pur și simplu, își uită principiile. Uită tot ceea ce au fost și fac tot ceea ce le stă în putință să supraviețuiască. Chiar dacă asta înseamnă să îi rănească pe cei din jur sau chiar să calce pe cadavre. Iar acest lucru poate fi în multe feluri, dar nu condamnabil. Pentru că în momentul în care frica se instalează în sufletul tău, oricât de puternic ai fi, chiar și cel mai simplu vânt o să te doboare. O va face pentru că în mintea ta, îmbătată de aroma fricii, acea adiere ușoară de vară o să ți se pară un uragan.
Asta ni s-a întâmplat și nouă. Am fost guvernați de frică și încă suntem guvernați de frică. Iar cel mai ușor poate fi observat prin faptul că am ajuns să fim împărțiți, pur și simplu în două tabere: „vaccinați” și „nevaccinați”.
exercițiu de empatie
Dar poate că asta nu contează așa de mult pe cât contează faptul că oamenii celor două tabere se războiesc cumplit doar pentru că le este frică. Și, da, ambelor tabere le este frică de moarte, ambele tabere au argumente solide. Ambele tabere cred că adevărul este al lor, iar ambele tabere au dreptate. Dar oare de ce spun că ambele tabere au dreptate? Răspunsul este unul foarte simplu. Răspunsul se află în incertitudinea cu care am fost împânziți în tot acest timp în care peste noi a domnit o frică de a nu ne îmbolnăvi. Incertitudine dată de situația actuală, incertitudine care încă apare și încă ne tot furnizează date și date noi.
Un profesor universitar mi-a spus odată că datele științifice autentice pot fi recunoscute prin faptul că se schimbă continuu, că nu o să fie mereu aceleași.
Ce ieri a fost o certitudine, astăzi e pus sub semnul întrebării, iar mâine poate să nu mai fie valabil. De aici explicația de ce taberele care poartă ingrat numele „vaccinați” și „nevaccinați” au tot dreptul din lume să acționeze așa cum cred că e mai bine pentru sănătatea lor. Nu au nici un drept să fie discriminați, marginalizați sau, pur și simplu, scoși din societate pentru că au acționat într-un fel sau altul.
Îmi doresc doar ca fiecare persoană să facă un exercițiu de imaginație având două scenarii.
Oamenii de știință au făcut o descoperire importantă. Își dau seama că vaccinul împotriva SarsCov2 accelerează infectarea cu noile mutații ale virusului și poate cauza reacții severe la acestea. Ba chiar mai mult, poate să-i îmbolnăvească de două ori mai rău decât pe cei care și-au creat anticorpi naturali sau nu s-au vaccinat.
A se ține minte că e doar un exercițiu de imaginație. Dar poate fi și un scenariu destul de realist în ceea ce privește cercetările asupra acestui virus extraordinar de nou. Cercetările care încă sunt în desfășurare, se dezvoltă și încă se îmbunătățesc pentru siguranța noastră. exercițiu de empatie
Continuând exercițiul de imaginație, prezentul vaccin îi face pe cei care l-au administrat să fie de două ori mai vulnerabili în fața noilor mutații ale tulpinii de SarsCov2. Ceea ce determină autoritățile să-i închidă în carantină, să nu le permită să se mai întoarcă la serviciu; să fie lipsiți de anumite drepturi pe care vechiul certificat de vaccinare le oferea înainte. Iar cei care s-au îmbolnăvit și nu s-au mai vaccinat sau care nu s-au îmbolnăvit și nu s-au vaccinat deloc să le preia atribuțiile. Ei nu sunt predispuși să se îmbolnăvească sever sau să transmită virusul atât de repede pe cât îl fac cei care și-au administrat prezentul vaccin.
Iar în toată această poveste din exercițiul de imaginație trebuie să fie găsit un vinovat.
Pentru că oamenii care și-au administrat vaccinul, au făcut-o pentru că erau siguri că sănătatea lor nu o să fie în pericol, că o să fie protejați. Pentru că au avut încredere în ceea ce au dovedit cercetătorii de știință și că o să ajute la eradicarea acestei epidemii.
Dar nu există un vinovat. Oamenii de știință erau siguri că asta îi va ajuta populația. Doctorii erau siguri că aceasta era soluția vindecării, pentru că oamenii au fost siguri ca acest vaccin le va proteja sănătatea.
Iar acest lucru se aplică și oamenilor care nu vor să se vaccineze. Ei sunt siguri că acest vaccin le va afecta sănătatea. Ei sunt siguri că medicii nu au o certitudine că sănătatea ar putea fi pusă în pericol. Sunt îngrijorați că oamenii de știință ar putea, peste două luni, să le zică altceva și să fie prea târziu.
Ceea ce încerc eu să spun nu se referă la faptul că vaccinul este bun sau rău, nici într-un caz.
Vaccinul este exact ceea ce vrei tu să fie, iar asta este perfect în regulă. Dar vaccinul nu trebuie să fie un instrument prin care oamenii să se învrăjbească unul împotriva altuia. Un motiv prin care o parte sau alta să primească mai multe avantaje sau să li se ia din avantaje.
Fiecare om face exact ceea ce e mai bine pentru sănătatea lui și pentru viața lui. Dar ceea ce este cel mai important este să nu își piardă empatia. Să fie conștient că oamenii din jurul lui pot avea complet alte frici față de ale sale. Asta este perfect în regulă. Cel mai bun exemplu pentru această problemă este vaccinul antigripal. Banalul vaccin antigripal pe care cei mai mulți oameni și-l fac anual din frica de a nu se îmbolnăvi.
O frică extraordinar de asemănătoare cu cea din situația actuală.
Nici un angajator sau instituție publică nu îți impune să ai acest vaccin pentru a-ți continua activitatea sau pentru a fi acceptat, într-un cerc sau altul. Ceea ce, din punctul meu de vedere, ar trebui să se întâmple și în situația actuală.
Este vorba despre empatia pe care și o parte și alta trebuie să o aibă una pentru cealaltă. Asta pentru că ambele părți au dreptate. Ambele părți sunt speriate și ambele părți au motivele lor pentru care acționează într-un fel sau altul. Iar asta trebuie să fie în perfectă armonie cu societatea, cu drepturile omului și cu libertățile tuturor. exercițiu de empatie

Oricât de mare ar fi frica, nimeni nu are dreptul să te limiteze doar pentru că ai acționat într-un fel sau altul, atât timp cât sănătatea ta este în joc. Atât timp cât nu îl deranjezi pe celălalt, atâta timp cât tu crezi în ceea ce faci.

– Articol scris de Adriana Faur


Citește și alte articole scrise de noi. Îți recomandăm să accesezi secțiunea Studenția în România.

Vrei să fii la zi cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.