Experiență personală: cum te dezvolți învățând limba chineză?

experiența personală: cum te poți dezvolta

Sincer, cred că învățarea limbii chineze nu este pentru toată lumea și nu oricine este motivat să o învețe și va putea să ajungă până la capăt. Cu toate acestea, nu înseamnă că nu poți să faci acest pas. experiență personală: cum te dezvolți
Mă numesc Antonia Vlad, sunt studentă la specializarea Chineză-Engleză din cadrul Facultății de Litere și Arte a Universității Lucian Blaga din Sibiu. Astăzi o să menționez câteva dintre beneficiile pe care le aduce învățarea limbii chineze în viața personală, socială și profesională.

Limba chineză este utilă pentru o serie diversificată de activități din viața ta zilnică și îți poate deschide atât calea spre noi oportunități de muncă, cât și spre una dintre cele mai vechi culturi ale lumii.

Și vestea cea mai bună este că poți să o studiezi la orice vârstă! Ceea ce vârsta schimbă sunt doar interesele și uneltele pentru învățare, însă nu și capacitatea de a învăța.

 

experiență personală: cum te dezvolți

 

Bine, dar limba chineză nu se află printre cele mai grele limbi ale lumii?

Nu tocmai. Limba chineză este mai ușoară decât crezi. Stai să îți explic!

Gramatica limbii chineze este una dintre cele mai simple deoarece nu există conjugări, declinări, nu există modificări de formă de cuvinte (morfologie). Forma verbală este consecventă, prin faptul că se adaugă doar particula „了” (care se pronunță „lă”) pentru a indica trecutul.

Mai mult, fiecare caracter chinezesc are o poveste!

Să luăm exemplul bine cunoscutului cuvânt 好 (hǎo) care se traduce drept „bine”, „bun”.  Prima parte a acestuia este 女 – nǚ, care înseamnă femeie. A doua parte o constituie 子-zi, care este „copil”. Îmbinate, femeia și copilul reprezintă o entitate, o stare de bine, ceea ce a dat naștere acestui înțeles, deci 好-hǎo înseamnă „bine”.

Un alt exemplu, 人 – rén – este tradus drept „persoană”. Se pot observa cele două linii care indică picioarele unei persoane. experiență personală: cum te dezvolți

Caracterul 木 –mù – indică un copac. Nu-i așa că se poate observa cu atenție desenul unui copac?

La fel, în limba chineză apar radicale, care indică sensul unui grup de cuvinte. Spre exemplu, radicalul (gură) poate să formeze cuvinte precum 叫 (jiào- a chema), 吃 (chī- a mânca) și 唱 (chàng- a cânta). După cum se observă, toate cele 3 cuvinte indică o acțiune care este realizată cu gura.

Și tu poți să formezi o poveste a fiecărui caracter!

Nu este obligatoriu să știi ceea ce reprezintă fiecare caracter dacă tu simți că nu poți să reții acest lucru. Tu poți să alegi povestea caracterelor.

 

experiență personală: cum te dezvolți

 

Exact asta am făcut și eu. Nu am reușit să înțeleg de ce 上-shàng înseamnă „pe”/„sus”, iar 下 – xià este „sub”/„jos”. Mereu îmi îndreptam atenția spre acele linii orizontale mari, ceea ce indica opusul. Adică, dacă linia caracterului 上 este jos de ce se traduce „sus”?

Mi s-a spus că se acordă atenție celei mai mici linii orizontale „-”, care poate să arate dacă ceva este deasupra sau dedesubt. Totuși, această explicație nu era pe înțelesul meu, așa că am ales să îmi imaginez un pix așezat pe o masă pentru 上 și o sfoară care este lipită de un suport pentru下, ceea ce m-a ajutat să rețin aceste două caractere.

De ce să mai învăț chineza dacă există engleza și alte limbi mult mai vorbite?

Ei bine, nu este tocmai așa. Există o diferență ușoară între vorbitorii limbii engleze și cei ai limbii chineze. În acest articol, voi face exepție de la numărul strict al vorbitorilor nativi ai fiecărei limbi deoarece va rezulta un clasament diferit, chineza situându-se pe primul loc, în acest caz.

Se estimează că 1.5 milioane de oameni vorbesc limba engleză, în timp ce 1.3-1.4 milioane de oameni vorbesc limba chineză, toate celelalte limbi situându-se mai jos.

Așadar, 18.9% din populația lumii vorbește limba chineză. Acesta este un alt motiv de a alege să dai o șansă acestei limbi.

 

experiență personală: cum te dezvolți

 

Câte caractere trebuie să știu? Hai să aruncăm o privire peste cifre.

În limba chineză există 50.000 de caractere în total. Stai liniștit, nici pe departe nu trebuie să înveți atâtea!

Un chinez învățat știe în jur de 6000 de caractere. Dar tu nu trebuie să știi atâtea!

Pentru a înțelege 97.97% din limbajul scris uzual al limbii chineze trebuie să știi aproximativ 2500 de caractere.

Dar trebuie să învăț caracterele de la început? NU!

La început, o să înveți chineza prin sunetul scris al acestei limbi. Cuvintele vor fi scrise prin alfabetul latin, însoțite de 4 tonuri esențiale pentru a putea să le pronunți corect.

Pentru a avea un nivel de începător în limba chineză (nivel HSK 2 sau A1/A2) este necesar să știi sensurile cuvintelor, să distingi tonurile, să vorbești și să înțelegi cuvinte și propoziții simple.

Caracterele se învață gradual, prin exercițiu. Există caiete speciale pentru a putea să exersezi caracterele limbii chineze. Un site de pe care se pot comanda acest tip de caiete în România este Mizu Design.

Un caiet simplu este constituit pentru a scrie 2268 de caractere la prețul de doar 15 lei. În plus, dacă vrei să comanzi mai multe caiete se aplică oferte. Setul poate fi constituit din două caiete simple sau un caiet de practică (pentru 240 de caractere) și un caiet simplu.

 

experiență personală: cum te dezvolți

 

Cum poate limba chineză să contribuie la dezvoltarea creierului?

Învățarea acestei limbi antrenează ambii lobi cerebrali, spre deosebire de învățarea limbii engleze, care antrenează doar lobul stâng. Prin exersarea constantă a acestei limbi vei putea să îți antrenezi creierul și să îți dezvolți și părți care nu au o legătură cu limbajul neapărat.

Un studiu recent al profesoarei Kara Morgan-Short de la Universitatea Illinois din Chicago arată că cei care pot vorbi fluent mai multe limbi străine au memoria mai bună și au mentalul mai flexibil decât cei monolingvi.

Acesta este un alt motiv pentru care învățarea limbii chineze stimulează creierul, fiind astfel benefic și pentru prevenirea bolii Alzheimer.

Limba chineză dezvoltă și abilitățile artistice, prin caligrafia chineză. Datorită artei folosirii pensulei pentru a picta caracterele se urmărește un balans între plin și gol, între subțire și gros. Pictarea caracterelor chinezești este ea însăși o artă!

Cum pot să învăț limba chineză?

Dacă vrei să urmezi un curs în acest scop, Institutul Confucius este cel mai de încredere. Aici activează profesori chinezi, ceea ce este un avantaj deoarece poți să înveți limba chineză direct de la vorbitori nativi. Sibiu, București, Cluj, Brașov și Constanța sunt unele orașe în care activează aceste centre.

Institutul Confucius organizează o serie de cursuri de limba chineză, printre care: Cursuri de limba chineză pentru examenul HSK, Curs de limba chineză pentru afaceri, Curs intensiv de limba chineză și Curs de cultură și civilizație chineză. experiență personală: cum te dezvolți

Elevii din anumite licee ale acestor orașe au șansa să studieze limba chineză gratis la Institutul Confucius, în funcție de organizarea liceelor în acest sens.

 

experiență personală: cum te dezvolți

 

Cum pot să învăț limba chineză fără să plătesc?

Și aici există multe avantaje. Aplicații precum Pleco, Papago, Write Hanzi, HelloChinese: Learn Chinese și Chineasy: Learn Chinese easily  și site-uri precum Memrise, Duolingo și Anke te pot ajuta să faci cunoștință cu această limbă.

Acestea îți permit să înveți limba chineză în funcție de timpul și organizarea ta. Te invit să arunci o privire asupra lor. Îți garantez că nu vei regreta!

Lăsând toate aceste informații la o parte, sper sincer să profiți de această ocazie și să explorezi una dintre cele mai provocatoare limbi și culturi ale lumii.


Antonia Vlad, studentă la specializarea Chineză-Engleză

Facultatea de Litere și Arte, Universitatea Lucian Blaga Sibiu


Ți-a plăcut acest articol? Te invităm să citești și un alt articol din secțiunea societate.

Îți dorești să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.
Hello! Mă numesc Antonia Vlad (sau 宁小琪, numele meu chinezesc) și sunt studentă la Facultatea de Litere și Arte din cadrul ULB Sibiu. Îmi place să ascult muzică, să citesc, să pictez și să scriu. I'm an ornithophile și iubesc sushi-ul.