Fizica medicală: cum poți schimba vieți prin matematică și fizică

fizică medicală

Când te gândești la Fizică Medicală, ai în față perspective multiple care te pun în legătură cu teoreticul și cu practicul. Conceptele care privesc electricitatea și magnetismul sau mecanica cuantică își găsesc adesea aplicabilitatea în profesia de fizician medical.

Conexiunile pe care mintea ta le învață nu îți permite doar să ajuți oamenii prin calcule referitoare la doza de radiații într-un plan de tratament în radioterapie.

Aș spune că tu ai ocazia de a contribui la orice metodă prin care modelele matematice din fizică prind contur prin aplicații medicale; nu consider că este suficient. Pentru că, de fapt, ajuți umanitatea din oameni să fie mai pronunțată.

Acest domeniu interdisciplinar se ocupă cu totalitatea modalităților de aplicare ale legilor fizicii în ameliorarea stării de sănătate umană.

fizică medicală

Aici te vei întâlni cu formule cărora vei reuși să găsești semnificații complet noi. Vei descoperi și principiile de funcționare a unor aparate medicale, cu care vei jongla pe termen lung.

Sunt două lucruri care m-au impresionat în mod deosebit, din perspectiva de student în anul II, licență.

Primul este reprezentat de faptul că există un echilibru între modul în care îți poți folosi inteligența practică și manifestarea gândirii abstracte. Mai exact, capacitatea ta de a face față unor situații nemaiîntâlnite nu e pusă doar pe seama memorării unor relații de legăură. Dimpotrivă, ea se concretizează prin felul în care găsești tu soluțiile pentru problemele societății. Totodată, se focusează și pe modul în care tu faci posibil „dialogul” între lumea ideilor și lumea contemporană. Chiar dacă nu vezi pacientul aproape niciodată, colaborezi cu medicul și îmbini cunoștințele pe care le cere Fizica Medicală. Toate astea pentru a contribui, măcar în parte, la păstrarea sau îmbunătățirea calității vieții celui dintâi.

Pasiunea pentru un domeniu nu e doar un atuu pe care să îl dovedești și să uiți de ea când crezi că nu îți mai servește.

Ea, odată descoperită, trebuie să fie antrenată în permanență și să îți interzică monotonia și complacerea. Îți voi da un exemplu din lumea noastră, chiar dacă ai impresia că se îndepărtează prin complexitatea ei.

Ai văzut, probabil, în filme că apa din reactoarele nucleare are o strălucire de culoare albastră intens. Ea se datorează efectului Cherenkov. Teoria relativității arată că viteza luminii în vid este o constantă, lumina poate călători cu viteze mult mai mici în alte medii. De exemplu, în cazul apei, această viteză este „doar” 75% din viteza luminii în vid. O particulă încărcată electric poate depăși acel 75%, chiar dacă valoarea aceea este foarte mare comparativ cu vitezele  obișnuite în viața de zi cu zi!

Așa cum acesta generează culoarea albastră, exact astfel se concretizează și eforturile atunci când depășim îndoielile

Autenticitatea ne permite să ne regăsim în propriul domeniu profesional. Aceasta ne ajută să strălucim prin respectul pe care îl acordăm conexiunilor dintre știință și mister și comunității în care trăim.

fizică medicală

Al doilea lucru care m-a ajutat să mă simt ca acasă este comunicarea foarte bună dintre generații. Aici mă refer atât la generațiile de studenți, cât și comunicarea dintre studenți și profesori. Prin dorința de a-și împărtăși cunoștințele și prin ușurința cu care transmit noțiuni, vei găsi mereu sprijin din partea cadrelor didactice.  Nu contează că este vorba de cursuri, laboratoare sau de seminarii, mereu poți apela la profesori. Iar în ceea ce privește colegii din anii mai mari, poți întâlni o sursă de inspirație, care să îți fie alături chiar dacă nu știe acest lucru. Îți sunt alături tocmai prin amintiri și indicațiile utile pe care ți le oferă.

Poți urma și programul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic dacă îți dorești să predai fizica. După ce obții diploma de licență poți preda la nivel de gimnaziu, iar după absolvirea masterului, la liceu.

Indiferent de drumul pe care îl urmezi, sper să obții rezultate la care acum nici nu îndrăznești să visezi.

Joshua Biro

Facultatea de Informatică și Științe, Oradea

Fizică Medicală, anul II, licență


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria Studenția în România.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

Am 22 de ani și duc o viață obișnuită, la fel care oricare dintre noi. Pentru a-mi câștiga banii de buzunar, lucrez la o redacție din Oradea. Sunt fost student Eramus, o formă de viață dependentă de cafea, de cărți și de muzică bună. Sunt editor fondator al Asociației Jurnalul Milenial, proiectul meu de suflet. Întotdeauna am să iubesc să scriu și să citesc, dar și să explorez lumea. Orice ar fi, mereu mă gândesc că nimic nu este imposibil.