Gabrielable.food: gătitul nu e atât de greu precum (poate) pare

Gabrielable.food
                               Mmm, miroase bine. Ce-ai gătit astăzi? gabrielable.food

Haideți la masă! ☺️ gabrielable.food

Ce înseamnă pentru tine termenul de mâncare? Pasiune, plăcere?

Cred că în diferite perioade din viața mea termenul de mâncare a avut semnificații diferite.

În copilărie nu eram foarte entuziasmată de mâncare, mai ales că se repetau aceleași feluri la câteva zile. 😀În adolescență/liceu mâncarea a semnificat supraviețuire, gustul de acasă, mâncarea bună pregătită și pusă la pachet de mama.

În perioada facultății, în primii ani, mâncarea a fost super importantă, tot trimisă de mama, dar o apreciam mult mai mult pentru că nu aveam timp să gătesc. În ultimii ani de facultate am început să mă documentez mai mult despre mâncare, corpul meu și cum să am grijă la ce mănânc.

Când am început să călătoresc, mâncarea a devenit parte din cunoașterea locului și din plăcerea de a descoperi noi culturi. gabrielable.food

De aproape 3 ani, mâncarea reprezintă toate cele de mai sus, dar și o pasiune despre care nu știam.

De unde a izvorât ideea de gabrielable.food?

După ce am născut-o pe Layla, am petrecut destul de mult timp în casă și bucătăria a devenit refugiul meu. Găteam diverse rețete și împărtășeam cu prietenele mele pe care le inspiram. M-am gândit că ar mai fi și alte persoane care ar putea fi inspirate de ce găteam eu. Așa a luat naștere pagina de Instagram cu numele acesta.

Prin gabrielable.food aș vrea să transmit felul meu de a găti, alegerile mele și stilul meu.

Am observat că îți cumperi produsele, mai ales, din magazinele locale, nu supermaketuri. De ce?

Când eram acasă mergeam cu tatăl meu duminica la târgul din sat de unde cumpăram de la localnici produse locale. Între timp au apărut supermarketurile și păreau că ne fac experiența cumpărăturilor mai ușoară. Chiar așa și este, mai ales că nu există alte opțiuni. gabrielable.food

Am crescut la țară unde am cultivat și eu în grădina legume și fructe. Știu și cât de greu se muncește pentru asta, exista și siguranța produselor de calitate cu mai puține chimicale și îmi place să susțin și micii producători.

Când m-am mutat în Polonia, supermarketul a fost cel mai bun prieten al meu. Încă nu știam multe cuvinte și îmi era foarte dificil să cumpăr produse de la magazinele locale. Acum mă descurc și e foarte satisfăcător.

 

Gabrielable.food

Pe Instagram am constatat faptul că încurajezi să nu aruncăm din mâncare, ci să reinventăm altă farfurie pentru altă masă din zi. De ce?

Risipa alimentară este o problemă cu care se confruntă multe țări la momentul de față. Acasă (la mine) nu se facea risipă, dar nici nu se reinventau felurile de mâncare. Tocănița de cartofi rămânea tocăniță toate cele 4 zile, pe care trebuia să o mâncăm „că se strica”. Acum nu numai că nu mai gătesc o oală pentru o săptămână, dar încerc să mă gândesc și la alt mod de servire al aceluiași fel de mâncare. De exemplu, la tocăniță pun niște praf de curry, niște lapte de cocos și o servesc cu orez. gabrielable.food

Sigur, mai sunt și alte modalități de a evita risipa alimentară pe care eu le urmez: fac o planificare atentă a meselor pentru o săptămână, listă de cumpărături, nu gătesc pentru mai mult de 2 zile (maxim) și la sfârșitul săptămânii fac supe din legumele rămase sau omletă sau wraps.

Ești și un mic fotograf. Țin să menționez că ai niște poze fantastice. Cât de important este domeniul fotografiei în activitatea ta?

Mulțumesc mult pentru aprecieri.
Da, am descoperit că îmi place și fotografia culinară și am vrut să învăț cât mai mult despre asta. Mi s-a părut foarte important să prezint preparatele pe care le făceam într-un mod atrăgător.
La început făceam pozele exact când terminam de gătit și era, de obicei, noaptea, la lumina galbenă a becului. Nu aveam nicio idee la momentul acela despre lumină, props, backdrops etc. Mai târziu am aflat și că lumina naturală e cea mai bună, că fotografii pregătesc anumite rețete doar pentru pozat/filmat și folosesc diverse trucuri pentru ca fotografiile să arate cât mai apetisant, că nu poți să ai pe fundal canapeaua sau vasele nespălate.

Încă învăț despre fotografie culinară, mi se pare un domeniu foarte meticulos și tare interesant.

 

gabrielable.food

 

Reușești să îmbini gătitul și fotografia cu creșterea unui copil?

Devine din ce în ce mai greu să jonglez cu gătitul, fotografia și creșterea copilului. În general, folosesc cele 2,3 ore în care Layla doarme pentru gătit/fotografiat. Altfel, nu am nicio șansă 😀.

Ce nu ai mânca niciodată?

E o întrebare la care nu m-am mai gândit până acum. 😀 Nu îmi place deloc ceapa negătită și nu cred că o să mănânc vreodată. Altceva mai exotic, cred că insecte nu aș mânca niciodată. 😳

Poate ai un gând pentru urmăritori/cititori…

Gătitul nu e atât de greu precum (poate) pare. Știu că mamele noastre nu au avut chiar așa mult timp să ne învețe pentru că au avut joburi sau pentru că au vrut ca noi să învățăm și să ne ocupăm de pasiunile noastre. Dar acum e mult mai simplu: există rețete multe, diverse, simple cu care să începeți. Asigurați-vă că urmați pașii, ingredientele și cantitățile și rezultatele vor fi pe măsură. gabrielable.food

Care sunt rezoluțiile tale pentru 2022?

Îmi doresc să îmi ofer timp și spațiu ca să învăț mai mult și mai multe, aș vrea să citesc mai mult și să investesc mai mult timp în experiențe. Legat de pasiunea mea, am în plan un proiect la care lucrez și sper să fie gata cât mai curând (încă nu pot să zic despre ce este vorba).

 

gabrielable.food

 

Unde își pot clăti ochii cititorii noștri cu bunătățurile tale?

Mă găsiți pe Instagram, @gabrielable.food și pe Facebook @Gabrielable.

– Articol scris de către Dana Lăcustă


Ți-a plăcut acest interviu și îți dorești să citești și altele? Te invităm să arunci o privire la secțiunea noastră de interviuri.

Vrei să fii la zi cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.