Îmi iau înapoi cultura

îmi iau înapoi cultura
Îmi iau înapoi cultura, neamul și povestea. 

Sunt un om ușor influențabil: o pramatie, un Kichijiro, un Lébedyev. Mă voi întoarce la o idee ca la un cult anarhist pe care-l propovăduiesc doar generațiile de terță. Comunicarea îmi vine ca o mănușă comunistă. Sunt un ateu al grupului, un bec izolat ce trebuie căutat la cabluri. Mă dai jos și cu o bătaie din palme, căci atunci când nu cred în ceva cu toată ființa, pesemne că mă voi îndoi la balamale de valorile moraliste și opiniile curente. Subiectele de duzină nu mă interesează în mod alarmant. Mă păstrez în majoritatea problematicilor neutră, maleabilă. Și totuși, cu tot aluatul meu bătut și răzbătut, când vine vorba de un vis personal, de o ambiție copilărească, de un avânt ce-și dă cap în cap corelațiile cu inima și tărtăcuța, abia atunci și doar atunci, mă prefac în munte.

Mă voi exemplifica pe mine în următoarele rânduri, căci idiomul a ceea ce sunt stă ca principal izvor de răscoală.

Am crescut ca-n plai de primăvară; mă făcu mama butuc și m-o lăsat în albie la vale. Însă și apa curgătoare are o construcție statornică la bază, iar în sensul validat, fundația mea este în principal neamul românesc cu jalea, cântul și suflul ortodox. Pe acestea n-am să le caut la întrebătoare nicicând, căci solul le-o fost bun când au fost plantate, iar mâinile gospodarilor au fost mai înainte de toate scăldate în apa roșie a Paștelui. Eu sunt tot neamul meu, iar de neam nu se mai leapădă nici dracu’.

Nesilită de nimeni, recunosc că multă vreme n-am prea știut eu ce se petrece la biserică; e bine că merg, restul vine de la sine.

De vreo cinci ani am frecventat mai des, dar din nou, atenția mea se distribuie foarte neadecvat. Însă, de când am început să merg și pe la Nemțișor (tabăra organizată de preoți – așa o voi explica, uite fix așa, că din nou, atenția la detalii informative este egală cu 0), să mai deschid o scriitură românească, un Eliade sau un Dostoievski, să mă trezesc la 7 dimineața ca să ajung la cursul de ritualuri și spectacole religioase (poor translation), să-nvăț a dansa Topeng și a bate gong-ul, a-nceput și ființa mea a se maturiza.

 

îmi iau înapoi cultura
îmi iau înapoi cultura

 

Sub influența atâtor principii și contexte diferite, condiția mea religioasă a avut de suferit o creștere transformativă, bazată pe aceleași valori, dar deschisă și altor puncte de vedere.

Dacă voi ajunge-n Bali și voi avea a face ofrande în primul templu peste care voi da, am să dansez pe limba lor, și mă voi ruga pe limba mea. E îngrozitoare sărăcia de pe urma refuzului de cultură. Influența religioasă la care am fost supusă nu m-a îndepărtat de ortodoxie, ba m-a întărit ca existență spirituală, m-a onorat în cavalerismul natal și mi-a deschis poarta către alte feluri de-a crede, de-a iubi. Navigând alte pământuri, am înțeles că toți ne rugăm aceluiași Dumnezeu.

În Biblie avem urmașii primilor oameni, descriși ca cei ce stăpăneau ba peste mări, ba peste câmpuri și merinde, descriși în așa fel încât n-ai cum a nu vedea numitorul comun cu zeitățile Greciei antice. Religia este o patimă și o pasiune, căreia-i dau de gust și nu mă mai satur. Dacă mi l-ar fi prezentat pe Eliade cum trebuie în liceu, dacă ne-ar fi fost descrise valorile acestor oameni ca pe discuții libere, nu ca pe puncte de luat în considerare la BAC, ce popor luminat am fi avut. Dar din nou, generațiile prezente și succesoare sunt rezultate directe a celor de dinaintea lui 2000. Ce-ați crescut, asta aveți, băieți!

Un alt mecanism pe care mulți mi l-ar critica drept nelucrat, nelustruit și nelaminat, ar fi lipsa liberului arbitru în circumstanțe artistice și efectul pe care-l lasă asupra procesului de lucru.

Mulți știu că-mi joc singură placa, că sunt fixistă și dacă-i scriitura mea, cu atât mai rău. O iau personal, ca pe o bătaie cu biciul, ca pe o inimă frântă, când ce-am pruncit, nu-i înțeles. Atunci mă transform, devin defensivă cu conotații agresive. Mă izolez și-mi revendic statutul de artist neînțeles. Însă, o treabă și mai curioasă la acest fel al meu de-a fi, este faptul că ajung să mă lepăd și de mine. Cu același avânt cu care mi-am protejat făcătura, mă-ntorc și-ncep a face din nou. Distrug și o iau de la capăt, și-n mijlocul zvâcului nepotolit îmi pierd originea ideii.

 

îmi iau înapoi cultura
îmi iau înapoi cultura

 

O fi oare această îndoială un red flag pentru creator sau creație? Cui îi face rău această slăbiciune a spiritului prefăcător? Nu-mi mai merit statutul de mijlocitor al artei din simplul fapt că m-am lăsat educată, schimbată și ucisă de intersectările exterioare? Să fiu eu oare doar această individă ușor influențabilă, nesigură de puteri și cu frică de creație, sau un om, ca toți oamenii, care-și lasă somnul dus de laptele râurilor și de împinsăturile crengilor de plop? Mai bine burete, decât piatră nemișcată din loc.
Îmi iau înapoi cultura, neamul și povestea.

Aproape c-am uitat cu ce gând mi-am pornit discuția.

Niciodată nu știu, de cele mai multe ori las ideile să-și aleagă vorbitorul și să iasă la atac. Eu doar stau aici, cu gura căscată, și privesc cum singure se pruncesc una pe alta.
Îmi iau înapoi toate vorbele batjocoritoare, toate conferințele colocviale și părerile neîncercate de raționament, toate aceste lovituri sub centură primite de la frați și confrați, surori și jderi de bună ziua. Și doar mi s-a spus Nu te duce!, iar eu ce-am făcut?, m-am dus.

 

îmi iau înapoi cultura
îmi iau înapoi cultura

 

Accept tot ce m-a supărat și le las în locurile de odihnă, undeva în trecut, la timpul fiecărei nașteri din lut.

Sufletul e prea greu când se consumă cu cele omenești.
Îmi iau înapoi cultura și-i las sistemului doar ura pe care s-a clădit.
Îmi iau înapoi neamul în fața căruia îngenunchez și lupt să-l aduc acasă.
Îmi iau înapoi povestea și-ncep a lucra umil și cu dor la ce numesc mulți, influența.

– Articol scris Cristiana Clucencu


Te-a prins stilul de scriere al Cristianei? Te invităm să citești și un alt articol scris de ea.

Pozele articolului sunt realizate de Cristiana.

Vrei să fii la zi cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.