
Care este cea mai mare temere a ta? frică și teamă
Ce s-ar putea ȋntâmpla atât de rău, ȋncât să ȋţi fie frică?
Care este rolul fricilor ȋn viaţa de zi cu zi?
Frica este inevitabilă ȋn experienţa de viaţă și prima tendinţă când aceasta apare, este să vrem să scăpam de ea, să o respingem, pentru că ne creează disconfort.
Cu toate acestea, ea vine să ne transmită un mesaj, să ne ajute să supravieţuim ȋn contexte alarmante şi ameninţătoare.
Câteva roluri ale fricii:
Răspuns la pericol: Frica pregătește organismul pentru a face față situațiilor de pericol iminent. Ea activează sistemul de luptă sau fugă. Astfel, corpul începe să elibereze hormoni precum adrenalina și cortizolul pentru a spori energia și reacțiile fizice.
Alerta și vigilență: Frica crește nivelul de alertă și vigilență. Aceasta te face să fii mai conștient de mediul înconjurător și să fii mai atent la semnalele de avertizare ale pericolelor.
Motivare pentru acțiune: Frica te poate motiva să acționezi pentru a evita sau a te proteja de pericol. frică și teamă
Învățare și adaptare: Dacă o experiență generatoare de frică este legată de un anumit comportament sau situație, poţi învăța să eviţi acele situații sau să fii mai precaut în viitor.
Când frica devine disfuncţională și cum să facem diferenţa?
Frica funcțională este o reacție normală și adaptivă la situații de pericol sau la amenințări.
Pe de altă parte, frica disfuncțională este exagerată, persistentă și perturbatoare. Ea poate afecta negativ calitatea vieții unei persoane.
Frica funcțională: de exemplu, frica de a fi atacat de un câine care este o ameninţare. O persoană care întâlnește un câine agresiv în parc poate experimenta frică funcțională. Această frică este un răspuns normal și adaptiv la pericolul real al câinelui și poate determina persoana să evite câinele sau să ia măsuri de precauție pentru a evita o potențială amenințare.
Frica disfuncțională: de exemplu, fobia de câini (cinofobia): O persoană care dezvoltă o fobie de câini ar avea o frică disfuncțională. În acest caz, frica este exagerată și persistentă chiar și în absența unui pericol real. O persoană cu cinofobie poate evita în mod constant locurile unde ar putea întâlni câini sau poate experimenta atacuri de panică în prezența câinilor, ceea ce afectează semnificativ calitatea vieții sale.
Anxietatea: asociată cu preocupări constante și neliniști, chiar și în situații zilnice normale. frică și teamă
Alte fobii: aracnofobie (frica de paianjeni), odontofobie (frica de dentist), aerofobie (frica de zbor)
Frica de a-ți fi frică poate apărea deseori, prin faptul că respingem această emoție normală, important este să ajungem să o acceptăm.
Primul pas este să recunoaștem că este normal să simțim frică sau anxietate în anumite situații sau cu privire la anumite aspecte ale vieții. Acceptarea faptului că teama face parte din experiența umană poate ajuta la reducerea fricii de a avea frică. Identifică gândurile sau credințele iraționale care stau la baza fricii. Tehnicile de detensionare, cum ar fi respirația profundă și relaxarea musculară progresivă, pot ajuta la reducerea anxietății și a fricii.
Fii blând cu tine însuți și acordă-ţi timpul necesar pentru a face față fricilor tale.
Resurse:
- https://hilio.com/ro/blog/terapie/9-metode-prin-care-poti-invinge-frica
- https://www.romedic.ro/cabinet-individual-de-psihologie-ermina-gorjanu/articol/23254
– Autor: Bianca Nemeș
Citește mai multe articole despre teme psihologice! Te invităm să arunci un ochi la categoria psihologie.
Îți dorești să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.