
Laura Orian a debutat în cariera muzicală cu studiul pianului, urmând mai apoi cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Este cunoscută ca fiind în postura de vocalistă a trupei de muzică electro-acustică Sensor. Alături de această trupă, în perioada 2001-2009, a concertat în România și în străinătate. Au lansat trei albume de muzică și s-a aflat pe locul 1 în top MTV România. Abia în 2015 în urma prezenței sale în cadrul „Keep An Eye Summer Jazz School” din cadrul Conservatorului din Amsterdam în colaborare cu Manhattan School Of Music (N.Y), Laura a început să performeze solo voce-pian, cântând piese scrise de ea dar și standarde de jazz cunoscute.
Care este semnificația muzicii în viața ta?
Muzica este limbajul meu cel mai propriu și mai sincer prin care mă exprim cel mai bine. Este elementul de bază care dă sens vieții mele, întotdeauna a fost.
De-a lungul anilor, cum ai reușit să construiești o carieră în domeniul muzicii?
În primul rând, am visat de mică să fiu pe scenă, să cânt. Apoi, am lucrat fără pauză la acest vis, alegând să fiu în anturaje care îmi împărtășeau visul și preocupările. Am studiat muzică pentru a mă cizela, și anume, pe de o parte, pianul- care mi-a oferit un univers sonor complex. Mi-a dezvoltat auzul armonic și m-a inspirat să compun de foarte devreme. Pe de altă parte, vocea e cel mai natural și mai expresiv instrument pentru mine. Nu am studiat canto în mod deosebit, dar am ascultat cântăreți de la care am învățat. Cel mai important lucru este că m-am preocupat în fiecare zi de cariera mea în muzică, înainte de orice altceva. Când cânt, când scriu sau când repet cu prietenii mei muzicieni, nu îmi este foame, nu îmi este sete, nu mi-e somn, timpul se oprește.
Legat de studiu, de practica constantă, aș putea spune că am mers pe eficiență, nu pe cantitate. Am exersat mult ritmica, formulele ritmice, acompaniamentul propriu la pian atunci când cântăm vocal, am studiat percuții, am învățat să lucrez cu programe de muzică pe calculator. Am fost la masterclass-uri și la workshop-uri de improvizație muzicală și cel mai important, am cântat și am colaborat cu oameni mai buni decât mine, care m-au inspirat.
Când ai reușit să compui prima melodie?
În liceu. Laura Orian
Dacă ar fi să descrii evoluția ta de-a lungul timpului, ce ai spune?
Sunt mulțumită, am avut privilegiul de a avea o pasiune fantastică în viață, iar asta constituie motorul meu; nu am ales calea ușoară în nimic. Pasiunea pentru muzică și actul de a cânta mă menține tânără, copil chiar, în cel mai frumos și mai profund sens.
Cum ai descrie relația ta cu elevii tăi, care știu despre realizările tale?
Elevii mei sunt dascălii mei, am o relație foarte deschisă cu ei. Mă bucur că pasiunea și experiența mea îi inspiră și îmi doresc ca ei să fie fericiți, în primul rând. Îi ghidez să își găsească calea lor creatoare respectiv de exprimare și le ofer suport. Nu am visat niciodată să fiu profesor, asta e o consecință doar a faptului că dețin experiență artistică și nu a faptului că dețin o diplomă.
În 2012, ai inițiat festivalul de muzică jazz, Alba Jazz. De unde a pornit ideea acestui festival?
A pornit de la dragostea mea pentru jazz, mai bine spus pentru muzica improvizată live, nemonotonă, cu ritmuri hot. Asta a coincis cu revenirea mea în Alba Iulia și cu nevoia de a-mi clădi aici lumea mea internațională.
Care este realizarea ta cea mai mare ca muzician?
Compozițiile mele de pe toate albumele mele și experiența de realizare a lor, trăirile care le-au generat și faptul că am mișcat și am reușit să creez stări în sufletul oamenilor care le-au ascultat. La fel și cu interpretările mele, cea mai mare realizare este că pot transmite emoție. Ca palmares, poate locul 1 în top MTV respectiv Premiul MTV pentru piesa Help Yourself din perioada în care am fost lead singer, songwriter și percuționist în trupa Sensor și premiul Confirmarea Anului la Gala Premiilor Jazz -2022. Laura Orian
Ai urcat de mai multe ori pe scena TEDx din România, și nu numai, cu câte un moment artistic. Cum te simți acolo, pe scenă?
Îmi place maxim să cânt în față la multă lume care stă atentă și ascultă, ador sentimentul de a fi pe scenă, trăiesc pentru momente de genul acesta. Iubesc adrenalina asta și am senzația că câștig ani în viață fiind pe scenă. În iunie, la TEDx Cluj, a fost minunat. Am cântat solo clape-voce, piese compuse de mine și am avut un feedback fantastic.
Ce consideri că este cel mai neplăcut aspect în viața de zi cu zi a unui artist muzician?
Când trebuie să se conformeze unui standard și ajunge în imposibilitatea de a se mai „juca”. Când nu îi rămâne timp pentru gândit și pentru creat muzică. Nicio zi nu e bine să treacă fără să cânte, fără să asculte sau fără să creeze ceva (poate fi chiar și o formulă ritmică…însă ideea este „to never stop playing”).
Care sunt planurile tale de viitor?
Să fac muzică până la sfârșit. Să merg cu trupa mea în festivaluri și în locuri deosebite, să cânt muzica mea originală și să mă bucur intens de fiecare dată. Să călătoresc, să cunosc oameni buni și să ajung, la un moment dat, să locuiesc în Tenerife, o insulă care pentru mine este „acasă”. Laura Orian
Ți-a plăcut acest interviu și îți dorești să citești și altele? Te invităm să arunci o privire la secțiunea noastră de interviuri.
Vrei să fii la zi cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.