Leadership în sector public în engleză, primul an de studenție în Cluj

Leadership în domeniul public
Toată adolescența mea mi-am imaginat cum vor fi anii de studenție. Eram atât de nerăbdătoare pentru ceea ce avea să urmeze imediat după examenul de bacalaureat. De mică visam că o să ajung să trăiesc într-un oraș mare, un oraș modern, plin de artă și cultură. Îmi aduc perfect aminte momentul în care am spus că eu am de gând să studiez la Cluj. Leadership în sector public
Nu vizitasem niciodată Cluj-Napoca, știam doar că este orașul care găzduiește Electric Castle, TIFF și nu în ultimul rând Untold. Povestea este una cu multe „crenguțe”… Inițial mă pregătisem pentru Facultatea de Psihologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, dar din motive pandemice, admiterea la facultate nu a mai existat în anul în care eu am aplicat.
Deoarece nu m-am încadrat cu media de la bacalaureat, a trebuit să mă reorientez rapid către o altă facultate.
Nu pot spune că a fost ușor, deoarece șocul emoțional a fost un adevărat adversar pentru o lungă-scurtă perioadă de timp.
Toată vara am dezbătut și analizat aproape fiecare facultate din cadrul UBB. Fiecare avea ceva aparte, dar eu încă nu eram sigură de ceea ce aveam să studiez pentru următorii cel puțin 3 ani. După câteva căutări am descoperit FSPAC-Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării. Trebuie să menționez că au o gamă extrem de variată de departamente și specializări.
Leadership în domeniul public

Eu personal am ales Leadership în sector public, cu predare în limba engleză.

Programul Leadership of the public sector își propune să ofere studenților care se văd în viitor în astfel de poziții, abilitățile și competențele necesare pentru a face față acestor provocări. Acestea, prin intermediul unei abordări interdisciplinare care include discipline inovative, combinând cunoștințe teoretice din domenii variate. Domeniile respective sunt complementare cu cele pe care le avem, precum sociologie, comunicare, științe politice, administrație publică, management și economie.
Primul meu an de studenție a fost unul interesant aș putea spune, am râs, am plans, cam ca orice student intrat la facultate.
Mă pot considera o norocoasă totuși, deoarece la începutul anului universitar, cu toate că s-a făcut online, m-am mutat la Cluj. Nu pot spune că mi-a fost ușor, a fost o adevărată provocare, o aventură în viața reală. Trecând peste faptul că toată activitatea academică a fost integral online, a trebuit cumva să mă obișnuiesc cu noul oraș de poveste care avea să devină acasă într-un scurt timp.
Leadership în domeniul public
Inițial am fost 13 studenți înscriși la această specializare. Este, într-adevăr o facultate ceva mai deosebită, nu mulți tineri aleg să o urmeze deoarece este un concept nou, cu materii aparte.
La ora actuală îmi cunosc aproximativ jumătate din colegii de facultate. Cu unii am avut parte de niște experiențe de neuitat: de la nopțile lungi de studiat pentru examenul la Administrație Publică până la petreceri și gătit gogoși la 3 dimineața.
Legat de partea administrativă, asta ca să vă povestesc ceva mai important dacă vă pasionează domeniul, pentru admiterea la Leadership în sector public ai nevoie de urmatoarele documente:
◉ fișă tip de înscriere ;
◉ diplomă de bacalaureat și foaia matricolă (pentru diplomele însoțite de foaie matricolă) sau
diplomă echivalentă acesteia;
◉ certificatul de naștere;
◉ carte de identitate;
◉ adeverință medicală tip;
◉ dovada achitării taxelor de admitere (înscriere și procesare);
scrisoarea de motivație (se descarcă de pe site și se respectă formatul propus în model), redactată în limba de predare a specializării alese;
◉ diploma obținută în urma participării la unul dintre concursurile organizate de departamentele FSPAC;
◉ alte documente necesare admiterii care vor fi comunicate în timp util candidaților.
Anul acesta a fost extrem de introductiv, marea majoritate a materiilor au avut în titlu „introducere în…”
În primul semestru am avut următoarele discipline:
◉Introducere în Administrație Publică ;
◉Competențe Digitale ;
◉Metode și Tehnici de Cercetare în Științele Sociale ;
◉Scriere Academică ;
◉Limba străină aleasă de fiecare student individual.
În semestrul al II-lea aș putea spune că s-au complicat domeniile, devenind ceva mai importante și cu o greutate academică:
◉Economie Politică ;
◉Politici de Mediu ;
◉Teorii Organizaționale ;
◉Comunicare în Organizații Publice ;
◉E-Guvernare ;
◉ Limba străină aleasă de fiecare student individual.

Pandemia a fost cu adevărat un impediment pentru toți.

Leadership în domeniul public
Fiind proaspăt mutată într-un oraș nou, unde nu cunoșteam pe nimeni, pandemia a impus o oarecare piedică. Cu toate acestea, am avut inspirația de a mă înscrie în Organizația Sudenților din Universitatea Babeș- Bolyai. Datorită OSUBB am devenit mult mai activă, mai plină de viață. Cu toate că ne-am văzut într-o formulă relativ completă abia în luna mai 2021, pot spune că s-a format o conexiune extrem de puternică. M-am atașat extrem de repede de o mare parte din voluntarii OSUBB, devenind o bucățică din marea lor familie. La ora actuală, majoritatea prietenilor mei din Cluj fac parte din OSUBB.
Pe toată perioada anului am încercat să fiu cât mai activă, în mare parte pentru că îmi doream neapărat să ies din zona de confort.
Pentru mine, la ora actuală cel mai fain proiect marca OSUBB este CaravanaUBB. Datorită acestui proiect am convins 4 tinere absolvente de liceu să aibă curajul pe care l-am avut și eu atunci când eram clasa a 12-a să plec cât mai departe de casă și să îmi văd visul studențesc împlinit.
Se știe foarte bine că sesiunea este cel mai mare dușman al oricărui student, indiferent că ești anul I sau anul IV.
Sesiunea nu este cel mai bun prieten al tău, din contră.
Este adevărat că dacă înveți din timp, îți îndeplinești îndatoririle de student elocvent, atunci sesiunea poate chiar o să îți placă. În orice caz, pentru mine sesiunea a fost o misiune pe care am câștigat-o alături de nenumărate căni de cafea, sute de post-it-uri și markere colorate.
Se spune că prima sesiune este cea mai grea, nu pot spune că sunt de acord. Este greu doar dacă nu te pregătești din timp.
©Bianca Elena, absolventa al primului an

Îți dorești să mai citești și despre experiențele altor studenți de la alte facultăți? Te invităm să arunci un ochi la Studenția în România.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.
La 21 de ani, lucrez ca reporter la o redacție din Oradea. Fost student Erasmus, practicant în pedagogie, editor fondator al Jurnalului Milenial, un overthinker înrăit, mă străduiesc întotdeauna să văd partea plină a paharului. Când simt că lumea reală mă sufocă mă refugiez în cărți și muzică. Iubesc viața pe care o am :)