Mă iubesc. Asta înseamnă că sunt egoist?

De câte ori ai auzit că dacă faci ceva pentru tine ești egoist? Mă iubesc

De câte ori ți s-a spus că dacă vrei să faci ceva pentru tine, în educație, sănătate, pasiunea ta, este degeaba și că ori îți pierzi timpul ori mai bine te-ai gândi la oamenii care nu au ce ai tu, că ei ar merita să aibă mai mult?

Ce rost are să îți faci timp pentru tine, când ai atâtea roluri și responsabilități de îndeplinit? Efectiv nu ai timp. Cum să nu te ocupi de nevoile celorlalți mai întâi și abia după, dacă mai ai timp (și de cele mai multe ori nu o să îți faci) să îl păstrezi pentru tine?

De câte ori ți s-a întâmplat să vrei să iei o pauză, dar să continui să faci ceea ce „trebuie”? Rezultatul? Ai uitat de nevoile tale și de semnalele corpului, care strigă către tine „stop”!

În final, ești epuizat de energie. Simți că totodată te-ai pierdut, dar nu de tot, doar ochii tăi. Plângi, dacă mai ai resurse. Te enervezi că nimeni nu îți oferă ajutor și că nimănui nu îi pasă că nu mai poți. Dar oare ai cerut ajutorul? Oare tu te asculți pe tine când simți că nu mai ai resurse?. Ajungi să uiți că meriți, că ești valoros și că nevoile tale sunt importante. Dar cum să ai grijă de tine când ai fost obișnuit că a te sacrifica pentru celălalt este o formă înaltă de iubire? A uita de tine pentru a îndeplini nevoile celorlalți este ceea ce te face bun? Mă iubesc

Te-ai gândit că întocmai a te pune pe primul loc în viața ta conduce automat și la o grijă asumată și conștientă pentru persoane, mediu, finalizarea responsabilităților zilnice? Și poate totuși încă te întrebi, cum să te pui pe primul loc în viața ta? Asta înseamnă că îți neglijezi partenerul/partenera, familia, copiii și toate persoanele din jur și vei fi considerat egoist sau că nu îți pasă.

Ce înseamnă de fapt a te pune pe primul loc în viața ta?

  • A fi pe primul loc în viața ta înseamnă să te cunoști pe tine. Înseamnă să fii curios să explorezi și acele părți rănite, care poate îți șoptesc că nu vrei să îi superi pe cei din jur. Tot ele îți spun că trebuie să te conformezi ca să fii acceptat, că nevoile celorlalți sunt mai importante decât persoana ta.
  • A fi pe primul loc în viața ta înseamnă să fii în armonie cu tine și cu ceilalți. Presupune să fii o persoană sănătoasă și prosperă, să știi ce îți place și care sunt limitările tale.
  • A fi pe primul loc în viața ta înseamnă și să ai curajul de a trăi viața ta conform regulilor, criteriilor și principiilor tale de viață; înseamnă să nu te mai compari cu nimeni și să trăiești fericit.

Această abordare este strâns legată de iubirea și stima de sine.

Stima de sine ne ajută să ne cunoaștem valoarea, să o folosim și să fim conștienți de faptul că merităm tot ce e mai bun. Această iubire de sine se poate observa și în relațiile cu cei din jurul nostru. Atunci când suntem bine cu noi, vom avea compasiune, răbdare de a asculta, empatie și vom fi prezenți conștient în viața celor dragi. Nu vom mai proiecta asupra lor propriile frustrări, neplăceri. Vom ști ce avem de rezolvat la noi înșine. Astfel, în relațiile exterioare vom putea investi energie și iubire necondiționată, care izvorăște din propria iubire de sine asumată. Mă iubesc

,,Mă iubesc, mă ascult, am răbdare cu mine, îmi dau voie să simt!” – să fie un laitmotiv pe care să îl regăsești în viața ta. Învață să te prețuiești și să conștientizezi faptul că meriți!


Bibliografie: https://mihaelastroe.ro/produs/fii-pe-primul-loc-in-viata-ta/


Autor: Bianca NemeșCitește mai multe articole despre teme sociale atunci te invităm să arunci un ochi la categoria societate.

Îți dorești să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram.