Mădălina Harna, studenta care și-a lansat prima colecție alături de Cătălin Botezatu

Mădălina Harna

Pasiunea pentru designul vestimentar 

Designul vestimentar pentru mine a însemnat dintotdeauna o pasiune. Am o plăcere pentru tot ce ține de această ramură. De când eram mică îmi plăcea să desenez piese vestimentare și îmi doream să urmez acest drum în viață. Mădălina Harna

 

Mădălina Harna

 

Impactul facultății asupra cunoștințelor în domeniul designului vestimentar

Facultatea nu a făcut decât să mă ajute să acumulez mai multe informații referitoare la ce însemna design vestimentar, dar și alte lucruri care pe mine m-au ajutat pe parcurs.

 

Mădălina Harna

 

Ca proaspăt absolvent al Facultății de Artă din Oradea, specializarea Modă- Design vestimentar, recomanzi sau nu celor care își doresc să pășească pe acest drum și să urmeze cursurile oferite?

Recomand cu drag această facultate tuturor celor care își doresc să meargă pe această specializare. Cursurile pe care le-am urmat la facultate m-au învățat multe tehnici practice cum ar fi: țesere pe ramă, tipare de haine, vopsire de textile, portret cusut pe pânză, crochiuri, moodboard-uri, accesorizare. Dar, am putut învăța și multe informații teoretice legate de istoria artei, istoria costumului, textile, cromatică și multe altele. Mădălina Harna

 

 

Mădălina Harna

 

Cum ai reușit să iei legătura cu designerul Cătălin Botezatu?

Cu ajutorul și prin intermediul domnului Marius Molan și a agenției MModels. Acest lucru a fost posibil, și datorită relației de prietenie cu stimatul Cătălin Botezatu. Mădălina Harna

 

 

Mădălina Harna

 

Impactul acestei colaborări asupra dezvoltării în domeniul modei

Din punctul meu de vedere, aceasta a fost o oportunitate de care foarte puțini au parte. Pe mine una m-a făcut să mă simt ca și cum aș fi într-un backstage la Milano. Văzându-l pentru prima oară pe Cătălin alături, acolo de noi toate, și fiind așa de profesional, mă simțeam de parcă îl știam dintotdeauna. M-am bucurat de o oportunitate considerabilă avându-l printre noi – chiar la prima colecție lansată -. Am reușit să văd cum ar trebui să decurgă lucrurile în această lume a modei.

 

 

Mădălina Harna

 

 Prima colecție, „Renewed”

Semnificația acestui nume este „Reînnoit”. Am ales să pun acest nume colecției deoarece am mers pe o temă de upcycling. Acest termen „upcycling” este echivalent cu a lua ceva vechi, nefolositor, ceva ce nu mai este util și a-i da o „a doua șansă” transformându-l în ceva nou. În această ordine de idei, am luat bucăți de materiale care urmau să fie aruncate și am ales să recreez niște ținute noi și purtabile.

 

Mădălina Harna

 

Timpul necesar pentru conceperea și crearea celor zece ținute

De la începutul anului universitar, în luna octombrie, am dezbătut împreună cu doamna profesoară coordonatoare Olimpia Urdea temele care ar putea fi abordate. După ce am ajuns la un acord, am dat startul creării ținutelor. Toate cele 10 ținute le-am creat pe parcursul a 6 luni. Primele două ținute le-am realizat cu ajutorul unei prietene care m-a ajutat pe partea de croire. Abia apoi a urmat restul, pe care le-am cusut singură și a durat destul de mult.

 

Mădălina Harna

 

Cât de greu/ușor este să fii admis în cadrul specializării design vestimentar?

Din punctul meu de vedere, dacă ești cât de cât pregătit pe partea de desen, admiterea este una ușoară. Important este să îți dorești să faci ceva și să îți placă asta.

 

Mădălina Harna

Mădălina Harna

Relația ta cu profesorii din cadrul facultății

După considerațiile mele, relația pe care am avut-o cu fiecare profesor a fost una bună. Dumnealor sunt niște oameni înțelegători, care nu fac decât să ajute studentul cu tot ce se poate și ține de ei.

 

Mădălina Harna

 

Examenele de-a lungul anilor

Examenele sunt atât practice, cât și teoretice. Cele mai multe țin de desen, cum ar fi: natură statică, crochiuri, moodboard-uri, dar și transpunerea unei piese vestimentare pe semestru, tipare etc. Dar și examene teoretice, ce țin de istoria artei, istoria costumului, perspectivă etc.

 

Mădălina Harna

 

Cât de dificil/simplu este să te afirmi în România pe piața vestimentară?

Ca să te afirmi pe piața din România mi se pare destul de greu. Sunt destul de mulți designeri și nici posturi unde să poți aplica nu prea sunt. Însă, cred că dacă muncești îndeajuns încât să te faci puțin cunoscută poți reuși ceva.

 

Mădălina Harna

 

Sfatul tău pentru cei care sunt la început de drum

Sfatul meu pentru toți cei care sunt la început de drum este să își urmeze visul și să facă totul din plăcere. Pentru că așa sunt și eu acum, tot la început de drum. Chiar dacă am întâmpinat anumite obstacole pe această cale, și mulți oameni mi-au zis că ar trebui să mă axez pe altceva pentru că nu o să îmi găsesc un job în domeniu și ar trebui să mă reprofilez, părinții mei m-au susținut întotdeauna să fac ceea ce îmi place și să continui. Fără susținerea lor morală, poate nu aș mai fi continuat, dar acum nu fac decât să urmez ce îmi place și să ajung acolo unde îmi doresc. Mădălina Harna

 

Mădălina Harna

 


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole de-ale tinerilor? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria Studenția în România.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

Am 22 de ani și duc o viață obișnuită, la fel care oricare dintre noi. Pentru a-mi câștiga banii de buzunar, lucrez la o redacție din Oradea. Sunt fost student Eramus, o formă de viață dependentă de cafea, de cărți și de muzică bună. Sunt editor fondator al Asociației Jurnalul Milenial, proiectul meu de suflet. Întotdeauna am să iubesc să scriu și să citesc, dar și să explorez lumea. Orice ar fi, mereu mă gândesc că nimic nu este imposibil.