Mădălina și Pământiu, un om care își transpune visele pe lut

Mădălina

Deseori mi se întâmplă ca după o zi foarteobositoare, odată ce ajung în pat să nu mai am somn. Asta este, uneori oricât de obosit ai fi nu poți dormi. Bineînțeles că în momentele de genul nu reușesc să nu pun mâna pe telefon. Inevitabil, ajung pe Instagram, scrollând printre sutele de postări și pagini.
Într-o astfel de seară mi-a apărut pe feed ca postare sugerată pagina Pământiu cu o postare cochetă, simplistă, dar cu impact, cum s-ar spune. Și din acel moment, nu ratez postările făcute de Mădălina pe Pământiu.

În rândurile de mai jos aveți ocazia să o cunoașteți pe Mădălina puțin mai bine decât cum o știți pe social media.

 

Mădălina

 

Povestește-mi despre Mădălina, omulețul entuziasmat din spatele Pământiu: cine este ea, scopuri, țeluri, ce planuri ai pe termen lung?

Sunt Mădălina, m-am născut și locuiesc in Iași împreună cu cel mai bun prieten – soțul meu, pisicile alintate Kira și Otto și, în curând băiețelul nostru. De când mă știu, sunt o fire sensibilă. Îmi place natura, îmi place să fotografiez, să gătesc, să călătoresc, sa mă plimb cu bicicleta. Mă bucur de momentele de liniște și creez povești. Ador Islanda și tot ce ține de stilul scandinav, nordic. Anul trecut, una din cele mai minunate experiențe a fost să privesc pe viu Aurora Boreală.

Sunt licențiată în Arte Vizuale și Design în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Ca planuri de viitor am în primul rând să petrec cât mai mult timp cu familia. Îmi voi da toată silința să fiu o mămică bună și să reușesc să îmbin acest rol cu pasiunile mele într-un mod în care să mă mulțumească, să fiu liniștită și împlinită. Mădălina

 

Mădălina

 

 

Care este povestea din spatele numelui micului business, Pământiu?

Acum aproximativ doi ani, când am început să lucrez cu lut, am zis că înainte de a expune lumii creațiile mele, am nevoie de un nume sub care să activez. Voiam ceva care să inducă ideea că sunt create local. Căutam un cuvânt în română care să înglobeze poveștile pe care vreau să le scriu. Numele l-am găsit într-o seară, la plimbare cu soțul meu, în timp ce tot repetam ce vreau să însemne proiectul acesta pentru mine. Pământiu înseamnă exact ceea ce caut: ideea de natural, de  lut, pământ, cromatică caldă și simplitate, stare de liniște și visare.

 

Mădălina

 

De ce ai ales să lucrezi cu lut?

Am dat licența în anul 2020, la Arte Vizuale și Design, pe specializarea de Fotografie și Video. Situația de atunci nu permitea foarte multe contactul cu alte persoane, din cauza pandemiei. Astfel, am decis să mă orientez și spre alt domeniul decât cel fotografic și să explorez o nouă latură a zonei creative. Așa am ales lutul cu uscare la aer. M-am îndrăgostit de el cu prima ocazie în care am ajuns să-l folosesc. L-am ales la început și ca o alternativă la cel pentru ceramică, neavând acces la un cuptor special pentru ars lutul. Acum, însă, vreau momentan să continui doar cu acest tip de lut.

 

Mădălina

 

 

Cât timp îți ia să realizezi un nou produs?

Când vreau să realizez un produs nou sau, în cazul meu, de obicei, o colecție nouă, încep să mă gândesc ce vreau să transmit și în ce stil. Am avut colecții pe care le-am gândit și creat peste noapte, cum s-ar zice. Pur și simplu mi-a venit o idee și am realizat-o imediat, în entuziasmul meu. Alteori am stat cu săptămânile să ajung la un rezultat final care să-mi placă, să mă mulțumească. Stresul poate să fie alt element care să îmi declanșeze creativitatea. Uneori, tot stresul mă ține blocată mult timp până simt că pot oferi un lucrușor nou care să mă definească. Mădălina

 

Mădălina

 

De unde te inspiri în momentul în care îți propui să concepi un nou produs?

Amintirile, experiențele personale, visurile și natura îmi sunt sursele mele de inspirație. Melancolia este o altă stare care mă ajută de multe ori să creez. Mă ghidează să zic o poveste din viața mea, din trăirile mele într-un mod artistic, în care să se regăsească poate și alții. De obicei îmi realizez și un mood board ori pe hârtie, ori pe telefon ca să nu pierd esența noului lucrușor pe care îl voi crea. Acesta constă în fotografii, cuvinte-cheie, schițe, pattern-uri. Mădălina

 

Mădălina

 

Care este cel mai apreciat produs marca Pământiu în 2022?

Cred că cele mai apreciate sunt broșele. Nu pot zice că a fost un model apreciat în mod special fiindcă mereu scot colecții noi, cu produse în număr limitat. Astfel, nu pot vedea la sfârșitul unui an faptul că unul sau altul a fost cel mai vândut și dorit. Mereu sunt unele mai preferate ca altele în fiecare colecție. Colecțiile cu tematică de călătorie sunt destul de dorite. În sezonul rece, globurile puloverașe sunt preferatele oamenilor. Această iarnă a fost a treia ocazie când mi s-a cerut să le readuc în stoc fiindcă ultima oară când au fost n-au avut ocazia să le mai comande la timp.

 

Mădălina

 

Cum reușești să te promovezi pe piața română?

Rețelele de socializare (Instagram, în special) au fost cam singurele canale de promovare pe care le-am folosit. În doi ani s-au adunat mult mai mulți oameni decât mă așteptam pe pagina pământiu și sunt tare recunoscătoare pentru fiecare. Consider că, pentru ceea ce fac eu, fotografiile joacă un rol esențial pentru ca algoritmul să aleagă să afișeze mai departe ceea ce postez. Așadar, acord un timp important pentru a gândi cadrul și atmosfera. Povestea, descrierea e la fel de importantă. Un alt element la care mă gândesc eu e sinceritatea. Vreau să se simtă că tot ceea ce expun și creez e din suflet, face parte din mine ca om. Mădălina

 

Mădălina

 

Care a fost reacția clienților când au primit produsele comandate?

Din ce am întâlnit până acum, e o reacție pozitivă, de bucurie. Mereu mesajele clienților îmi dau o energie bună și curaj să continui. Cele mai drăguțe mesaje sunt cele în care îmi spun că au luat lucrușoare să le ofere în dar, însă le e greu să se despartă de ele, iar unii preferă să le păstreze pentru ei până la urmă. Mulți apreciază felul în care vin ambalate și micul bilețel scris de mână în care îmi arăt recunoștința. Alții mă surprind că devin clienți fideli și la fiecare nouă colecție sunt acolo să mă susțină cum cred ei de cuviință mai bine. E foarte împlinitor să ai o comunitate așa de faină, atât de susținătoare. Mădălina

Ce planuri ai cu mica afacere pe termen lung?

Micul meu proiect mi-a adus atâta bucurie în ultimii ani încât nu i-aș mai putea da drumul. E adevărat că sunt și momente grele pe drumul acesta, în care simți că dacă renunți ar fi cel mai benefic, însă „universul pământiu” face parte din mine și voi lupta pentru el ca să se dezvolte în continuare. Vreau să aduc mai multe tipuri de produse, să mă extind și pe partea de papetărie și ilustrație, și, la un moment dat în viitor, să lucrez cu ceramică, să am propriul studio. Mi-ar plăcea să colaborez și cu alți creatori și să particip în proiecte în care pământiu să le completeze povestea. Mădălina


Ți-a plăcut acest articol și îți dorești să citești și alte articole care au în prim plan bussines-uri? Te invităm să arunci un ochi la articolele din categoria Întreprinderi mici și oameni mari.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

Am 22 de ani și duc o viață obișnuită, la fel care oricare dintre noi. Pentru a-mi câștiga banii de buzunar, lucrez la o redacție din Oradea. Sunt fost student Eramus, o formă de viață dependentă de cafea, de cărți și de muzică bună. Sunt editor fondator al Asociației Jurnalul Milenial, proiectul meu de suflet. Întotdeauna am să iubesc să scriu și să citesc, dar și să explorez lumea. Orice ar fi, mereu mă gândesc că nimic nu este imposibil.