Master în psihologie: Facultatea de Științe Socio-Umane Oradea

Master în psihologie

Psihologia atrage pe toată lumea. Cu toții ne-am gândit, măcar odată, cum ar fi să fim psihologi, cum ar fi să schimbăm lumea prin câteva vorbe și eventual, să învățăm și noi oamenii ceva util. Faptul că suntem cu toții atrași de psihologie nu înseamnă că am și fi de folos în domeniu. Astfel, noi vă prezentăm perspectiva unei masterande, viitor consilier. Master în psihologie

Ai terminat cei 3 ani de facultate și simți că psihologia e vocația ta? Iată ce trebuie să faci mai departe.

În primul rând, este necesară o formare masterală, indiferent unde faci și în ce domeniu a psihologiei faci, altfel nu poți ieși din supervizare. În al doilea rând, psihologii sunt sub reglementarea Colegiului psihologilor din România. Acest institut supervizează munca tuturor psihologilor și furnizează atestatele de liberă practică. În același timp, ei te înscriu în registrul unic al psihologilor cu drept de liberă practică din România. Master în psihologie

Deci dacă nu ești membru al acestuia, nu poți să practici ca psiholog.

În al treilea rând, există o comisie specifică pentru specializările de psihologie în cadrul colegiului. Fiecare are propriile proceduri pentru obținerea atestatului de liberă practică și care reglementează practicarea specializărilor incluse în ele. Specializările lor sunt: Comisia de psihologie clinică, consiliere și psihoterapie; Comisia de psihologia muncii, transporturilor și serviciilor; Comisia de psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională; Comisia de psihologie pentru apărare, ordine publică și siguranță națională.

În Universitatea din Oradea există 2 masterate specifice psihologiei: Psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională; Psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie.

La master se predau materii specifice și concrete, practice pentru domeniile incluse.

Cum poți aplica la master?

Se intră conform mediei de la lucrarea și examenul de licență, precum și conform unui interviu scurt unde prezinți teoretic o idee de cercetare scurtă. Detaliile despre aceste masterate vor fi prezentate în ultimul an de licență. Așadar, insist mai mult pe pașii de a deveni psiholog. (din păcate, pot să spun detalii clare doar la clinică și la psihoterapie/consiliere, acestea fiind domeniile mele).

Ca să poți începe supervizarea în psihologie clinică, trebuie să îți faci un dosar și să te înscrii în Colegiul psihologilor.

Acest lucru poți face imediat după ce ai terminat licența și te-ai înscris într-un program de master. După ce ai trimis dosarul (detaliile le găsiți în linkul de mai sus), o să participi la un interviu scurt în fața unei comisii. În acest interviu te pot întreba despre motivația ta de a fi psiholog, unele aspecte teoretice ale domeniului, sau orice consideră ei important. Dar nu e atât de grav precum sună, dacă ești sincer și ai fost atent la ore va fi bine. Câteva săptămâni/luni după acest interviu vei primi atestatul tău de liberă practică în psihologia clinică, cu treapta de specializare: sub supervizare.

Există mai multe trepte de specializare, primul fiind psiholog practicant sub supervizare.

După ce ai primit atestatul, îți cauți un supervizor. Urmează să semnezi contractul cu el/ea și îți cauți un loc unde poți să lucrezi ca psiholog clinician (cabinet personal, clinici/spitale, instituții, etc). Supervizarea durează minim 1 an și maxim 2 ani. După ce termini acești ani și îndeplinești toate criteriile, devii psiholog practicant autonom. Următoarea treaptă este psiholog specialist, iar ultima treaptă este psiholog principal.

Ca să poți lucra ca consilier sau terapeut, este un pic mai complicat.

Pe lângă master, trebuie să te înscrii într-o școală de psihoterapie acreditată de către colegiu.

Programul masteral din Oradea include și formarea teoretică în consiliere și psihoterapie cognitiv-comportamentală, reglementată de către Asociația de psihoterapii cognitive și comportamentale din România (APCCR). Însă, dacă dorești să te formezi într-un alt tip de terapie, trebuie doar să cauți una care îți place (și e acreditat de către colegiu) și să te înscrii. De obicei toate formările presupun 2 ani de formare teoretică și 2 ani de supervizare (e posibil să existe unele excepții). În colegiu te înregistrezi ca și psihoterapeut sau consilier, după ce ai terminat formarea teoretică, ca să obții atestatul de liberă practică și să poți începe supervizarea. Evident că poți fi format în mai multe tipuri de terapii, dar o să ai un singur atestat, cel de psihoterapeut. Există formare specială doar pentru consilier și doar pentru psihoterapeut. Master în psihologie

Însă psihoterapeuții pot practica și consiliere (dar nu vor deține numele de consilier) în timp ce consilierii nu pot practica terapie.

Reglementările se schimbă des, deci prea multe detalii nu își au rostul. Să devii psiholog e un drum lung, destul de costisitor la început. Necesită o formare/dezvoltare personală și profesională pe parcursul întregii cariere. Dacă îți dorești cu tărie să practici în acest domeniu, ai abilitățile și cunoștințele necesare, atunci toate eforturile depuse vor fi răsplătite.


Ți-a plăcut acest articol și ești interesat și de studiile de licență? Te invităm să arunci un ochi la articolul acesta.

Vrei să fii la curent cu activitatea noastră? Te invităm să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

Am 22 de ani și duc o viață obișnuită, la fel care oricare dintre noi. Pentru a-mi câștiga banii de buzunar, lucrez la o redacție din Oradea. Sunt fost student Eramus, o formă de viață dependentă de cafea, de cărți și de muzică bună. Sunt editor fondator al Asociației Jurnalul Milenial, proiectul meu de suflet. Întotdeauna am să iubesc să scriu și să citesc, dar și să explorez lumea. Orice ar fi, mereu mă gândesc că nimic nu este imposibil.